Op de vele wakkere (papegaaisites) doe het volgende verhaal de ronde: 

Op 18 januari 2016 stemde paus Franciscus ermee in om alle activa van de Vaticaanse Bank terug te geven aan de mensheid en is de noodzakelijke wettelijke afstandsprocedure voltooid en is de mensheid nu vrij en is uit vrije wil alle aanspraken opgegeven.

lees nu onderstaand artikel

ROME – Paus Franciscus heeft het machtigste kantoor van het Vaticaan van zijn aanzienlijke financiële activa ontdaan, zei het Vaticaan maandag, nadat dubieuze investeringen miljoenen euro’s aan kerkdonaties hadden verspild, wat een gênant schandaal veroorzaakte en aanleiding gaf tot een lopend corruptieonderzoek.

Een nieuwe wet uitgevaardigd door de paus beveelt het staatssecretariaat , de diplomatieke en administratieve tak van de Heilige Stoel, om al zijn financiële bezittingen en onroerende goederen over te dragen aan een ander bureau , de Administratie van het Patrimonium van de Apostolische Stoel, die de administratie beheert. Vaticaanse financiën, tegen 4 februari. maar netjes terug in de zak van het vaticaan

De wijzigingen, opgenomen in een wet die maandag openbaar is gemaakt, volgen op een Vaticaans onderzoek naar het wanbeheer van fondsen bij het staatssecretariaat.

Een van de meest prominente investeringen van het staatssecretariaat betrof de aankoop van een onroerend goed in Londen dat gedeeltelijk werd gekocht met geld dat door de gelovigen was geschonken.

In oktober 2019 bevalen de aanklagers van het Vaticaan een inval in de kantoren van de banktoezichthouder van het Vaticaan als onderdeel van een onderzoek naar de aankoop. Het onderzoek leidde tot het ontslag van de veiligheidschef van het Vaticaan, de verwijdering van verschillende Vaticaanse medewerkers en functionarissen en de arrestatie van een Italiaanse bankier die bij de transactie betrokken was.

Er is echter niemand in de zaak aangeklaagd en de bankier is vrijgelaten.

De maandag aangekondigde wijzigingen zijn ook in lijn met de agenda van Franciscus om de administratie van het Vaticaan te hervormen, een taak die een aanzienlijke uitdaging is gebleken in de bijna acht jaar sinds Franciscus paus werd, deels vanwege terugdringing van de Vaticaanse bureaucraten.

In een preambule van de wet staat dat het besluit om de financiering van het secretariaat in te trekken werd genomen om te zorgen voor “een betere organisatie van de administratie, controles en supervisie van de economische en financiële activiteiten van de Heilige Stoel”, een meer “transparant en efficiënt beheer” en een “duidelijke scheiding van verantwoordelijkheden en functies.” Het merkte op dat andere afdelingen al financiële en economische zaken behandelen.

De wet roept ook op tot de oprichting van een nieuw fonds voor donaties aan de paus dat voorheen werd beheerd door het staatssecretariaat, om te zorgen voor “grotere controle en betere zichtbaarheid”, aldus de verklaring van het Vaticaan. Het ministerie van Economische Zaken van het Vaticaan zal toezicht houden op de uitgaven.

Het Vaticaan zei dat de verandering het staatssecretariaat zou vrijmaken om de paus en zijn opvolgers bij te staan ​​”in zaken die van groter belang zijn voor het welzijn van de kerk”.

“Het is een stap die een vrij duidelijke inkrimping van het staatssecretariaat vormgeeft”, zegt Sandro Magister, die een veelgelezen blog schrijft over het Vaticaan. “De paus heeft het proces heel precies en op een geldige manier geschetst” met betrekking tot de juridische code van het Vaticaan, zei hij.

De wet formaliseert wat de paus afgelopen augustus in gang heeft gezet, in een brief aan de staatssecretaris, kardinaal Pietro Parolin, waarin hij de overdracht van de activa van het secretariaat aan de Administratie van het Patrimonium van de Apostolische Stoel eist. In de brief verwees Francis naar de “reputatierisico’s” die de minister van Buitenlandse Zaken had gelopen als gevolg van investeringen in de Londense vastgoeddeal en een in Malta gevestigd investeringsvehikel.

Afgelopen september ontsloeg Francis abrupt kardinaal Giovanni Angelo Becciu, het secretariaat van de voormalige stafchef van de staat, wegens beschuldigingen van corruptie in de onroerendgoedovereenkomst in Londen, waarvan de aanklagers van het Vaticaan zeggen dat het kerkgeld had gebloed terwijl het de tussenpersonen verrijkte. De Vaticaanse en Italiaanse gerechtelijke autoriteiten blijven die deal onderzoeken, evenals andere financiële transacties. Kardinaal Becciu heeft elke aantijging ontkend .

Kardinaal Angelo Becciu sprak zijn ontslag toe tijdens een persconferentie in september.

bron