Tarhana, is een turkse gefermenteerde zoep met hoge voedingswaarde, die jaren goed blijft,  omdat het fermentatieproces alle gevaarlijke bacteriën doodt. Het is ook een geweldige bron voor bijna alle essentiële B-vitamines.

Tarhana wordt bereid door bloem (of gemalen tarwekorrels) te mengen met yoghurt of zure melk , en met de mogelijkheid om geblancheerde groenten , zout en kruiden toe te voegen ; Men laat het mengsel gisten en laat het vervolgens drogen; het resulterende mengsel wordt gemalen. Fermentatie produceert melkzuur en andere chemische componenten die tarhana zijn karakteristieke smaken en aroma’s geven: de pH wordt verlaagd tot 3,4-4,2, en het droogproces verlaagt het vochtgehalte van de vezels tot een percentage van 6-10%, wat resulteert in een onherbergzame omgeving. omgeving voor pathogene elementen en organismen die verantwoordelijk zijn voor het bevorderen van de afbraak , terwijl de melkeiwitten behouden blijven

Het is moeilijk te vinden in de EU maar in nederland is er een importeur

Tarhanadeeg voor Tarhana uit Trakya (Europese gedeelte van Turkije)
Hoeveelheden zijn voor een `flinke voorraaddoos` droog product.

Ingrediënten

1 kg rode pepers die gebruikt worden voor pureebereiding, goede rijpe brede puntpaprikas (kabya)
2 kg goed rijpe tomaten
2 flinke uien
300 gr Turkse of Bulgaarse yoghurt
1/2 bosje peterselie
1/2 bosje verse munt
flinke snuf gedroogde thijm
flinke theelepel zwarte gemalen peper
zout, liefst grof natuurzout, naar smaak
Zoveel bloem als nodig is
Indien het geheel na twee dagen geen lekker luchtige massa wordt, kneed er dan een pakje droge gist door (voor 1 kg bloem) .

Bereidingswijze

Om de schil makkelijk af te kunnen pellen kookt u de pepers even in een beetje water, snij ze vervolgens heel fijn.
Rasp de tomaten en de uien en hak de verse kruiden zeer fijn. Dit alles kan ook in de keukenmachine.
Voeg de yoghurt, de rest van de ingrediënten en als laatste de bloem toe. Voeg zoveel bloem toe dat een stevig tot hard deeg ontstaat. Gedurende vijf dagen twee keer per dag het deeg even doorkneden. Wordt het deeg te nat om te kneden voeg dan telkens een beetje bloem toe.
De vijfde dag (dit kan een paar dagen langer duren, afhankelijk van de temperatuur) zal het deeg aan uw handen gaan plakken en niet meer rijzen, laat het daarna nog één nacht staan.
De volgende dag maakt u kleine brokjes van het deeg en legt deze op een schoon laken te drogen, in de wind, maar uit de felle zon. Bij gebrek aan zon moet dit ook in een heteluchtoven kunnen, op een lage stand met de deur open. Na een paar uurtjes zult u zien dat u de brokjes met de handen kunt verkruimelen. Voordat ze helemaal hard en uitgedroogd zijn in de keukenmachine goed fijn malen en nog een paar dagen, onder af en toe omkeren, goed laten drogen.
De Tarhana is nu klaar om opgeborgen te worden en Tarhanasoep van te maken.

bron