Kefir is een probitica en zeer goed voor mensen met darm- en huidproblemen.

Doe wat melkkefirbloemtjes in melk op kamertemperatuur in een in een weckfles/glazen pot met deksel. Laat dit 48 uur staan op kamertemperatuur. Je melk kefir is klaar. Giet alles door een plastieken zeef en gebruik de kefirbloemtjes om nieuwe kefir te maken.

Hoe krijg je dikke melkkefir? Met volle schapenmelk of volle koemelk (3,5% vet). En als je de melk eerst kookt en volledig laat afkoelen voordat je de melkkefircultuur erbij doet wordt hij ook dikker.

Waterkefir is een super gezond, probiotisch drankje dat jij zo lekker kan maken als jij zelf wil en waarmee je perfect de ongezonde frisdranken kan vervangen. En wie last heeft van eczeem heeft veel kans dat de eczeem verdwijnt. Je hebt glazen potten nodig die je goed kan afsluiten en geen plastiek want de fermentatie wordt verstoord door plastieken flessen; Vul je flessen NOOIT tot helemaal bovenaan want dan kan je fles ontploffen. Zorg dat er altijd minimum 2 vingers ruimte is tussen de stop en het vocht. Gebruik wel altijd een  plastiek zeef en NOOIT ijzeren zeef of lepels; Ik hou altijd wat korrels als reserve in de frigo of diepvries in het geval er iets mislukt. Zoek je kefirkorrels dan zijn er vele facebookgroepen waar je die gratis kan ruilen.

INGREDIËNTEN
waterkefir korrels 3 el + 25 gram ongeraffineerde suiker geen honing + 1 liter water

of 100 gr actieve waterkefirkorrels + 60 gr rietsuiker + 1 liter water + 2 gedroogde ongezwavelde abrikozen + 1 gedroogde vijg

INSTRUCTIES
Suiker, kefir en water in een glazen pot en laat 24-48 uur staan. Hoe langer je die laat staan hoe minder suiker er overschiet;.Giet de kefir door je plastieken zeef in een fles die je kan afsluiten en met de korrels maak je terug verse kefir; Om de waterkefir prikkelend te maken voeg je in de afgezeefde waterkefir vruchtensap of vers fruit toe = 2de fermentatie. Draai een deksel dicht op de pot of fles en laat nog 1 – 3 dagen staan. Bewaar in de koelkast voor een heerlijk probiotisch en verfrissend drankje!

Voor de 2d fermentatie speel ik met kombucha en kefir: ik neem de helft kombucha en de helft kefir en voeg dan citroen, geraspte gember erbij, verse vruchten en lucumapoeder eraan toe en laat dat minimum nog 3 dagen fermenteren. 

OVERSCHOT groeit je kefir als een kool, bewaar die een tijdje in de koelkast en zorg dat ze helemaal onder water staan + schepje suiker. Ververs dit eens per week om de korrels in leven te houden. Als je weer nieuwe waterkefir wilt maken, gebruik je zoveel korrels als je nodig hebt en start je het hele proces weer van het begin af aan.

SPELEN MET SMAKEN: voeg volgende toe aan je kefir 2de fermentatie

  • 125 ml druivensap of appelsap
  • pureerde aardbeien, watermeloen of bevroren bosbessen kinderen houden er van
  • 25 gram rozijnen of een paar gedroogde pruimen (geeft een soort Dr. Pepper smaak)
  • 100 gram vers fruit als mango, bessen, etc.
  • 1 tl vanille extract en 3 – 4 gedroogde pruimen (geeft een ouderwetse gazeuze smaak)
  • wat geraspte verse gember en 25 ml appelsap
  • verse aardbeien en een scheutje limoensap vlak voordat je het opdient

Je wil op verlof of te veel korrels:  Laat ze goed drogen. Zelfs na twee jaar starten de korrels gewoon weer op. Handig als je op vakantie gaat

Teveel of te weinig suiker; Dat proef je. Zodra alle suiker opgegeten en gefermenteerd is, smaakt de waterkefir fris-zuur. Is het nog erg zoet, dan laat je hem nog wat fermenteren. Smaakt het haast naar azijn, dan wat zoeten met suiker of vers vruchtensap

De kefirkorrels stinken: Ze zijn dood. Gooi op de composthoop 

De waterkefir smaakt erg sterk na 48 uur: hoe warmer de omgeving hoe sneller de fermentatie  dus plaats ze in een koelere ruimte of na 24U al afgieten.  Omgekeerd kan ook. In koude maanden kan het wat langer duren eer waterkefir ‘klaar’ is. Een plekje bij de verwarming kan dan helpen.