Ecologisch en zuinig, de koelkast zonder elektriciteit is een 100% natuurlijk alternatief voor het koel houden van fruit, groenten en dranken. Duurzaam en milieuvriendelijk, deze koelkast is heel eenvoudig zelf te maken uit 3 elementen: terracotta potten, zand en water. Volg de stapsgewijze stappen om er zelf een te maken.

De methode van de koelkast zonder elektriciteit, ook wel ” woestijnkoelkast”  of ” Zeer pot” genoemd , is bedacht door Mohammed Bah Abba, een Nigeriaanse leraar. In samenwerking met de Intermediate Technology Development Group  en de Al Fashir University patenteerde hij in 1995 de pot-in-pot koelkast.

Word lid van de Divulgation.fr-familie op Telegram!

De Zeer pot is geïnspireerd op soortgelijke systemen die in verschillende delen van de wereld worden gebruikt. Er is de matka in India, de botijo ​​in Spanje, of de uphisi in Zuid-Afrika of de garba in Mali.

Aangepast aan de lokale omstandigheden in Afrika, stelt de Zeer pot boeren in staat om hun voedsel beter te bewaren. In het Westen kan de koelkast zonder elektriciteit zich ook aanpassen aan onze manier van leven. Of je nu gaat verhuizen, kamperen of zelfs bij gebrek aan elektriciteit, de Zeer pot heeft veel voordelen.

Werkingsprincipe van de koelkast zonder elektriciteit:

Het koelsysteem zonder stroom is eenvoudig. Dit koelapparaat houdt voedsel koel en zonder elektriciteit, dankzij verdampingskoeling. Dit is het principe van de  thermodynamica , dat thermisch gedrag en warmtebewegingen bestudeert.

Deze koelkast zonder elektriciteit is gemaakt van 3 eenvoudige elementen:  terracotta potten, zand en water. De twee potten, van verschillende grootte en in terracotta, zijn in elkaar genest. Ze worden gescheiden door een laag zand geïmpregneerd met water, 4 cm dik.

Door dit zand nat te maken, neemt de temperatuur in de binnenpot af naarmate het water verdampt. Dit proces is des te effectiever wanneer de omgevingslucht droog en warm is.

De binnenpot  moet waterdicht zijn om het voedsel te kunnen bevatten dat je koel wilt houden.

De buitenpot  is poreus en laat water naar het buitenoppervlak infiltreren.

In de Zeer pot daalt de temperatuur met 5°C:

Net zoals de verdamping van transpiratie ons lichaam helpt afkoelen, worden hier de energie van de zon en het water gebruikt om de temperatuur in de terracotta koelkast te verlagen.

Het is de verdamping van de vloeistof die de warmte onttrekt aan de binnenpot. Het resultaat is dan verbluffend,  het temperatuurverschil kan oplopen tot 5°C . De koelkast zonder stroom kan dus gebruikt worden om fruit, groenten en dranken te  koelen . De koeltemperatuur is echter niet geschikt voor vlees- en zuivelproducten.

De koelkast zonder stroom: een ecologisch en economisch alternatief:

De koelkast zonder stroom kan tot 12 kg groenten bevatten. Het kan ook water, fruit en groenten op een temperatuur van ongeveer 15 ° C houden. In het Westen heeft de koelkast zonder stroom ook nog andere voordelen:

Het is een economisch en ecologisch alternatief voor het bewaren van groenten en fruit.

 • Het past bij een duurzame levensstijl,
 • In het kader van bepaalde voedingsgewoonten, zoals veganisme, zou het zelfs mogelijk zijn om zonder een gewone koelkast te doen.
 • Het wordt gemakkelijk gebruikt om fruit, groenten en dranken te vervoeren, zonder ze te bederven.
 • Het is een alternatief voor de koelkast.
 • En natuurlijk bespaart het energie en geld.

Vergelijking traditionele koelkast VS Zeer pot koelkast:

 • Een traditionele koelkast verbruikt gemiddeld 250 kW per jaar en kost ongeveer € 300 in aanschaf.
 • Een Amerikaanse koelkast verbruikt gemiddeld 530 kW per jaar en kost ongeveer € 800.
 • De Zeer pot van de woestijn verbruikt 0 kW en de kostprijs is ongeveer 10 € voor een klein model, tot 50 € voor een groter model.

Geen elektriciteit, geen  afval  en recycling! Het is dus een echt ecologisch en economisch alternatief.

Getuigenis van Johanna, een blogger op zoek naar welzijn:

Johanna gebruikt al 2 jaar een koelkast zonder stroom. In haar blog,  Une All Zen , vertelt ze over haar meer dan positieve ervaring:

“Ik verkocht mijn koelkast […] en ging naar de woestijnkoelkast. Ik woon in het zuiden van Frankrijk, dus het klimaat is heet en droog. Ik kan niet meer terug!! Ik heb het zeker geadopteerd! Alle groenten zijn vers en goed houdbaar.”

Praktisch, simpel en makkelijk te maken, de Zeer pot is de 100% ecologische koelkast. Het gebruik van een koelkast zonder elektriciteit bespaart energie. Kiest u voor recycling en recuperatie, dan kost de realisatie ervan u niets.

De benodigde apparatuur:

 • Fijn zand,
 • Wat water,
 • Een doek die groot genoeg is om de bovenkant van de grote pot te bedekken,
 • Klei, kurkstoppen of ander waterdicht materiaal (om de gaten in je potten te vullen),
 • 2 terracotta potten van verschillende afmetingen.

Details over de terracotta potten:

 • De grote pot  moet ongelakt zijn om verdamping te laten plaatsvinden.
 • De kleine pot  kan worden geëmailleerd om waterdicht te houden.
 • De maat van de potten:  Tel een of twee maten minder voor de kleinste pot (bijvoorbeeld: een grote pot van 80 × 66 cm en een andere pot van 65 × 44 cm).
 • De twee geneste potten moeten een minimale ruimte van 4 cm tussen de twee laten.

De productiefasen:

Stap 1:  Vul eventuele gaten in de twee potten met kurken.

Dan stap 2:  Giet ongeveer 5 cm zand op de bodem van de grote pot.

Tot slot stap 3:  Plaats de kleine pot op de hoop zand. Zet hem goed vast zodat hij op dezelfde hoogte staat als de grote pot.

Stap 4:  Giet het zand voorzichtig tussen de 2 potten. De bovenkant van het zand moet ongeveer 2 cm lager zijn dan de bovenkant van de onderste pot. Dit zal het zand water geven zonder het risico te lopen de binnenpot nat te maken. Pak het zand stevig in.

Stap 5:  Pak het zand goed in

Stap 6:  Verwijder de zandkorrels die in de kleine pot zijn gekropen.

Stap 7:  Giet langzaam koud water over het zand, zodat het de tijd krijgt om in het zand te trekken. Plan ongeveer 3/4 van een fles water.

Stap 8:  Week de doek in koud water en plaats deze op de potten om ze volledig te bedekken.

Stap 9:  Laat een paar uur afkoelen voordat je je eten bewaart

Het advies :

 • Bewaar de koelkast op een droge en geventileerde plaats, zodat het water goed kan verdampen.
 • Je kunt hem ook ophangen om insecten of andere kleine dieren te ontwijken.
 • Maak het zand minimaal twee keer per dag nat.