landen die met civil law werken

landen die met civil law werken

De landen, die met het Civil law-systeem werken, kunnen in verschillende groepen worden opgedeeld.

  • het Franse Civil law, bestaande uit Frankrijk, België, Nederland, Luxemburg, Italië, Spanje en vroegere kolonies van deze landen.
  • het Duitse Civil law. Hiertoe behoren Oostenrijk, Zwitserland, Griekenland, Portugal, Turkije, Japan, Zuid-Korea en China
  • het Scandinavische Civil law genoemd. Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden zijn prominente leden van deze tak.

Sommigen zijn de mening toegedaan dat bepaalde landen van deze twee groepen een afzonderlijke tak vormen, namelijk Spanje, Italië en Portugal. Een mogelijke verklaring voor deze afzondering is dat het recht van Spanje, Portugal en Italië eerst door het Romeinse recht werd beïnvloed, maar daarna in de ban raakte van het Duitse recht, waardoor het recht van deze landen enkele specifieke kenmerken bezit. Globaal gezien kunnen deze landen toch in één van deze twee groepen worden ondergebracht.

Bovendien zijn er, naast de landen uit deze groepen, over de hele wereld nog een groot aantal landen die functioneren met het Civil law-systeem. Deze landen hebben kennis gemaakt met het rechtssysteem doordat ze gekoloniseerd werden door enkele Europese landen zoals Frankrijk en Spanje. Na hun onafhankelijkheid zijn sommige blijven werken met het Civil law van hun kolonisator, bijvoorbeeld Senegal (Franse systeem). Andere kozen dan weer voor een aangepast systeem, zoals Louisiana (dit land heeft een strafrechtsysteem dat gebaseerd is op Civil law afkomstig uit het Franse
en Spaanse systeem). Daarnaast zijn er ook landen die ervoor gekozen hebben om een systeem te gebruiken dat op de Civil law-traditie in het algemeen gebaseerd is, in plaats van het specifieke civil law-systeem van hun kolonisator over te nemen, onder andere Bolivia. Natuurlijk is kolonisatie niet altijd de reden waarom bepaalde landen voor Civil law opteren. Enkele doen dit gewoon uit zichzelf, zoals Zuid-Korea en Griekenland

Oorsprong common law in Engeland

Engeland  is  dé belangrijkste vertegenwoordiger van dit rechtssysteem. Door de expansie en veroveringen van het Engelse Rijk werd Common law ook in de kolonies toegepast. Deze expansieve neiging van Engeland heeft zijn sporen nagelaten in een aantal landen die tot op vandaag een Common law-systeem kennen. Ierland, het Verenigd Koninkrijk (bestaande uit Engeland, Wales en Noord-Ierland), Australië, Nieuw-Zeeland, India, Zuid-Afrika, Canada, Hong Kong en natuurlijk de Verenigde Staten van Amerika zijn lid van de Common law-groep

Historische geschiedenis van beide stelsels

Door |2022-10-05T00:36:24+02:00juni 7th, 2021|verschil common law en civil|0 Reacties

Share This Story, Choose Your Platform!

Over de auteur:

Geef een reactie

Titel

Ga naar de bovenkant