Wat is het misdrijf van dwang?

Volgens artikel 172.1 van het Wetboek van Strafrecht is het misdrijf dwang het gebruik van geweld om te voorkomen dat iemand anders doet wat de wet niet verbiedt, of om hem te dwingen iets te doen wat hij niet wil, of dat nu eerlijk of oneerlijk is.

1. Hij die, zonder wettige bevoegdheid te hebben, een ander met geweld belet te doen wat de wet niet verbiedt, of hem dwingt te doen wat hij niet wil, hetzij rechtvaardig of onrechtvaardig, wordt gestraft met een gevangenisstraf van zes maanden tot drie maanden. . jaar of met een boete van 12 tot 24 maanden, afhankelijk van de ernst van de dwang of het gebruikte middel.

Dit is een misdaad tegen de individuele vrijheid die is opgenomen in Titel VI (Misdaden tegen de vrijheid) in Hoofdstuk III (Dwang).

Elementen van de misdaad van dwang

Volgens de jurisprudentie wordt het misdrijf dwang gekenmerkt door deze elementen:

 • Gewelddadig gedrag dat direct of indirect tegen het passieve subject wordt uitgeoefend.
 • Het doel is om te voorkomen wat de wet niet verbiedt, of om te voorkomen dat de persoon doet wat hij of zij niet wil, eerlijk of oneerlijk.
 • Voldoende intensiteit van de gewelddadige actie om het gewenste resultaat te bereiken.
 • Kwaadwillige bedoeling van de auteur.
 • De proefpersoon kan niet legitiem worden gemachtigd om te voorkomen wat de wet niet verbiedt, of de persoon om te doen wat hij niet wil, dus de handeling is illegaal.

Wat betreft geweld accepteert de jurisprudentie momenteel drie soorten: fysiek, intimidatie of geweld in dingen.

Verergerde soort

Als het doel van de dwang is om te voorkomen dat het slachtoffer een fundamenteel recht uitoefent, wordt de straf in de bovenste helft opgelegd.  Hetzelfde doet zich voor als de dwang tot doel heeft het legitieme genot van de woning te verhinderen.

Deze straffen worden echter alleen opgelegd als er geen andere, meer specifieke artikelen zijn waarin het strafbare feit is opgenomen.

1. (…)

Wanneer de uitgeoefende dwang tot doel had de uitoefening van een fundamenteel recht te verhinderen, zullen de straffen in de bovenste helft worden opgelegd, tenzij op de handeling een hogere straf staat vermeld in een andere bepaling van deze Code.

Er zullen ook sancties worden opgelegd aan de bovenste helft ervan, wanneer de uitgeoefende dwang tot doel had het legitieme genot van de woning te verhinderen.

Artikel 172.1 van het Wetboek van Strafrecht

Het kleine misdrijf van dwang

Met de hervorming van het Wetboek van Strafrecht van 2015 verdween het gebrek aan dwang dat in de afgeschafte kunst werd geregeld. 620,2. In plaats daarvan worden de bepalingen van artikel 172.3 vastgelegd, waarin wordt aangegeven dat iedereen die milde dwang jegens een ander veroorzaakt, wordt gestraft met een boete van 1 tot 3 maanden. Voor de vervolging van dit misdrijf is de klacht van de benadeelde partij vereist .

3. Buiten de voorgaande zaken wordt iedereen die milde dwang jegens een ander veroorzaakt, gestraft met een boete van één tot drie maanden. Dit feit kan alleen worden vervolgd via een klacht van de benadeelde persoon of zijn wettelijke vertegenwoordiger.

Artikel 172.3 van het Wetboek van Strafrecht

Maar wat is milde dwang? Er bestaat geen unanimiteit in de doctrine of jurisprudentie over de interpretatie van deze bepaling. Daarom moet rekening worden gehouden met bepaalde kenmerken van dwang:

 • Gebruikte entiteit van geweld.
 • De houding van de auteur.
 • Ernst van de handeling die wordt verhinderd of afgedwongen.
 • Andere gelijktijdige omstandigheden.

Dwang bij gendergeweld en huiselijk geweld

Artikel 172.2 regelt specifiek kleine dwang die betrekking heeft op het gebied van huiselijk geweld en gendergeweld, hoewel hiervoor geen klacht nodig is voor vervolging.

Als er sprake is van ernstige dwang, moeten ze worden gestraft volgens de bepalingen van artikel 172.1.

2. Hij die, ook zonder samenwoning, iemand die zijn echtgenote is of is geweest, of een vrouw die door een soortgelijke emotionele relatie met hem verbonden is of is geweest, lichtelijk dwingt, wordt gestraft met een gevangenisstraf van zes maanden tot een jaar of van werk ten behoeve van de gemeenschap van eenendertig tot tachtig dagen en, in ieder geval, ontneming van het recht om wapens te bezitten en te dragen van één jaar en één dag tot drie jaar, evenals, wanneer de rechter of rechtbank oordeelt het passend is in het belang van de minderjarige of de persoon met een handicap die speciale bescherming of bijzondere uitsluiting nodig heeft voor de uitoefening van het ouderlijk gezag, voogdijschap, curatorschap, voogdijschap of pleegzorg voor een periode van maximaal vijf jaar.

Dezelfde straf zal worden opgelegd aan iedereen die op milde wijze dwang uitoefent op een bijzonder kwetsbare persoon die bij de dader inwoont.

(…)

Artikel 172.2 van het Wetboek van Strafrecht

Er wordt ook een verergerd subtype vastgesteld . In de volgende gevallen wordt de straf in de bovenste helft opgelegd:

 • Wanneer het misdrijf wordt gepleegd in aanwezigheid van minderjarigen.
 • Als je klaar bent met het gebruik van wapens.
 • Als het misdrijf is gepleegd in de gemeenschappelijke woning of in de woning van het slachtoffer.
 • Als de auteur een boete, opgenomen in artikel 48 van het Wetboek van Strafrecht, of een conservatoire maatregel overtreedt .

2. (…)

De straf wordt in de bovenste helft opgelegd wanneer het misdrijf wordt gepleegd in aanwezigheid van minderjarigen, of plaatsvindt in de gemeenschappelijke woning of in de woning van het slachtoffer, of wordt uitgevoerd in strijd met een straf bedoeld in artikel 48 van dit artikel. Code of een voorzorgs- of beveiligingsmaatregel van dezelfde aard.

(…)

Artikel 172.2 van het Wetboek van Strafrecht

Ten slotte stelt dit artikel ook een modaliteit van optionele strafvermindering vast. De rechter kan dus een lagere straf opleggen als hij dit in de straf motiveert.

2. (…)

Niettegenstaande het bepaalde in de voorgaande paragrafen kan de rechter, op grond van de motivering van het vonnis, rekening houdend met de persoonlijke omstandigheden van de dader en degenen die gelijktijdig betrokken zijn bij het plegen van de handeling, een lagere straf opleggen.

Artikel 172.2 van het Wetboek van Strafrecht

Is intimidatie dwang?

Artikel 172ter omvat specifiek intimidatie of stalking als vorm van dwang. Dwang bestaat hier uit toezicht, vervolging of intimidatie die de ontwikkeling van het dagelijks leven van het slachtoffer ernstig verandert.

Intimidatie kan alleen worden vervolgd op basis van een klacht van het slachtoffer en wordt bestraft met een gevangenisstraf van 3 maanden tot 2 jaar of een boete van 6 tot 24 maanden. Indien het slachtoffer echter vanwege zijn of haar leeftijd, ziekte of situatie een bijzonder kwetsbaar persoon is, wordt een gevangenisstraf van 6 maanden tot 2 jaar opgelegd.

1. Iedereen die een persoon lastigvalt door aanhoudend en herhaaldelijk, en zonder wettige toestemming, een van de volgende gedragingen te vertonen, wordt gestraft met een gevangenisstraf van drie maanden tot twee jaar of een boete van zes tot vierentwintig maanden en, Verander op deze manier de normale ontwikkeling van uw dagelijks leven:

1. Houd haar in de gaten, achtervolg haar of zoek haar fysieke nabijheid.

2. Contact met haar leggen of proberen te leggen via welk communicatiemiddel dan ook, of via derden.

3. Door oneigenlijk gebruik van uw persoonsgegevens, het kopen van producten of koopwaar, het inhuren van diensten, of het laten opnemen door derden.

4. Aantasting van haar vrijheid of bezittingen, of van de vrijheid of bezittingen van een andere persoon die dicht bij haar staat. Wanneer het slachtoffer zich in een situatie bevindt die bijzonder kwetsbaar is vanwege leeftijd, ziekte, handicap of enige andere omstandigheid, wordt een gevangenisstraf van zes maanden tot twee jaar opgelegd.

Artikel 172 ter.1 van het Wetboek van Strafrecht

Zijn er gerechtvaardigde dwangmaatregelen?

Als algemene regel geldt dat dwang als een misdrijf wordt beschouwd. Afhankelijk van de omstandigheden zijn er echter bepaalde legitieme beperkingen, hoewel deze van geval tot geval moeten worden geanalyseerd .

Bijvoorbeeld de uitoefening door de politie op de samenleving of door ouders tegenover hun kinderen, evenals de verplichting om bepaalde medische behandelingen te ondergaan.

Hoe verschillen dwang en bedreiging?

Dwang en bedreiging hebben elementen gemeen, omdat beide de persoonlijke vrijheid aantasten.

Het is echter duidelijk dat bedreigingen bestaan ​​uit een kwaad dat in de loop van de tijd wordt uitgesteld, terwijl dwang een dreigend kwaad is. Beide concepten zijn in de loop van de tijd echter uitgebreid, waardoor het steeds moeilijker wordt ze van elkaar te onderscheiden.

bron