- Auteurs: Laura Soto Bernabéu
- Thesisdirecteuren: Emilio Cencerrado Millán ( scriptieregisseur )
- Lezen: Aan de Universitat d’Alacant / Universiteit van Alicante (Spanje) in 2019
- Spaans
- Tribunaal voor scriptiekwalificatie: María Teresa Soler Roch ( president ), Eva Aliaga Agulló ( geheim. ), Jacques Malherbe ( voc. )
- Doctoraatsprogramma: Doctoraatsprogramma in de rechten van de Universiteit van Alicante
- Onderwerpen:
-
- Scriptie in open access bij: RUA
- Samenvatting
- Het doel van dit proefschrift is om een kritische analyse uit te voeren van vrijwillige nalevingsprogramma’s als maatregelen gericht op het verbeteren van de spontane naleving van belastingverplichtingen op lange termijn om systematisch te bepalen waaruit deze programma’s bestaan en wat hun algemene kenmerken zijn en de beperkingen van het recht van de Europese Unie waarmee rekening moet worden gehouden tijdens de voorbereiding en implementatie ervan. Deze programma’s vormen een permanente of tijdelijke mogelijkheid die door de wet wordt verleend aan belastingbetalers die zich niet aan de regels houden om een eerdere situatie van niet-naleving te regulariseren, waardoor de belastingdienst voorheen verborgen informatie krijgt en de belastingschuld wordt betaald die voortvloeit uit de toepassing van de overeenkomstige regelgeving. Tot de gevolgen ervan behoren het geheel of gedeeltelijk opeisen van het belastingbedrag, het geheel of gedeeltelijk opeisen of verminderen van vertragingsrente en toepasselijke toeslagen en de vrijstelling van de overeenkomstige administratieve of strafrechtelijke aansprakelijkheid.
Om dit proefschrift te ontwikkelen is gebruik gemaakt van een inductief schema waarbij, uitgaande van de analyse van het algemene strategische raamwerk waarin programma’s voor vrijwillige naleving worden ontwikkeld en het onderzoek van de maatregelen die in Spanje zijn geïmplementeerd en bepaalde maatregelen die in andere belastingjurisdicties zijn geïmplementeerd, er is een concept van een vrijwillig nalevingsprogramma ontwikkeld en het wettelijke regime ervan bepaald.
Om deze reden is het eerste hoofdstuk van het proefschrift gewijd aan de studie van het concept van responsieve regelgeving als een gemeenschappelijk element tussen programma’s voor coöperatieve en vrijwillige naleving, en aan de analyse van de vooruitgang die de laatste tijd is geboekt met betrekking tot internationale uitwisselingsmechanismen. van informatie als elementen die de toename verklaren van het aantal vrijwillige nalevingsprogramma’s dat de afgelopen tijd is geïmplementeerd.
Het tweede hoofdstuk van dit werk is gewijd aan het uitvoeren van een gedetailleerde analyse van de maatregelen die in Spanje zijn geïmplementeerd en die kunnen worden geclassificeerd als vrijwillige nalevingsprogramma’s; het bestuderen van bepaalde vrijwillige nalevingsprogramma’s die zijn geïmplementeerd in andere belastingjurisdicties, zoals Duitsland, België, Canada, de Verenigde Staten, Italië en Portugal; en om bepaalde maatregelen te onderzoeken die moeten worden beschouwd als cijfers met betrekking tot vrijwillige nalevingsprogramma’s.
Zodra het bovenstaande is gedaan, is het derde en laatste hoofdstuk bedoeld om een definitie van een vrijwillig nalevingsprogramma te presenteren, om de elementen van genoemd concept te definiëren en om het wettelijke regime van deze programma’s te bepalen. Daarnaast worden de vereisten van het beginsel van rechtszekerheid, het legaliteitsbeginsel en de materiële beginselen van fiscale rechtvaardigheid die van toepassing zijn in het Spaanse constitutionele systeem en het recht van de Europese Unie geanalyseerd tijdens de processen van voorbereiding en implementatie van een belastingprogramma.
Op deze manier concludeert de auteur dat vrijwillige nalevingsprogramma’s hun wettelijke basis hebben in de adoptie van een responsieve aanpak door de wetgever en de belastingadministraties die bepaalde belastingbetalers in staat stelt hun belastingsituatie spontaan te regulariseren. Deze situatie betekent een besparing in de tijdelijke en economische kosten die voortvloeien uit het initiëren van een verificatie- en onderzoeksprocedure tegen elke niet-conforme belastingbetaler, waardoor een effectiever en efficiënter beheer mogelijk wordt van de beperkte materiële en personele middelen waarover de belastingadministraties beschikken. Dat wil zeggen dat het aannemen van een aanpak met deze kenmerken door de instanties voor het creëren en toepassen van belastingregels een vorm van organisatie van middelen vormt die het mogelijk maakt deze bespaarde bedragen toe te wijzen aan de opsporing en vervolging van die belastingbetalers die in de gevangenis blijven. standaard.
Concluderend voert dit proefschrift een mondiale studie uit naar een zeer actueel onderwerp, zoals de invoering van vrijwillige nalevingsprogramma’s door talrijke belastingjurisdicties met als doel de spontane naleving van belastingverplichtingen op lange termijn te bevorderen. Op deze manier moeten deze programma’s, aangezien het niet naleven van deze verplichtingen een gemeenschappelijke factor is in de meeste huidige belastingstelsels, worden beschouwd als het ideale instrument om tegen de laagst mogelijke kosten voor de regering te innen, zolang de grondwettelijke grenzen worden gerespecteerd. en het recht van de Europese Unie.
Enkele geraadpleegde bibliografische referenties:
ALIAGA AGULLÓ, E. Het fundamentele recht om belast te worden op basis van iemands eigen economische capaciteit. Enkele overwegingen over de grondslag en rechtvaardiging ervan. In VV.AA. Verdrag betreffende de algemene belastingwet: eerbetoon aan Álvaro Rodríguez Bereijo, deel I, 2010.
– “Vrij verkeer van kapitaal en successierechten. De zaak Theodor Jäger”, in European Union News, nr. 304, 2010.
– “Fundamentele vrijheden en economische capaciteit op het gebied van het recht van de Europese Unie”, in Civitas. Spaans tijdschrift voor financieel recht, nr. 162, 2014.
ARANA LANDÍN, S. Factoren die van invloed zijn op de vrijwillige naleving van belastingverplichtingen. Madrid: Dykinson, Fiscalidad-collectie, 2011.
AYRES, ik; BRAITHWAITE, J. Responsieve regelgeving. New York: Oxford University Press, Inc., 1992.
BÁEZ MORENO, A. Grondslag en reikwijdte van het rechtsvoorbehoud in belastingzaken. Enkele kritische beschouwingen over de jurisprudentie van het Spaanse Constitutionele Hof”, in Crónica Tributaria, nr. 133, 2009.
BAKER, P. “Het BEPS-project: openbaarmaking van agressieve belastingplanningsregelingen”, in Intertax, deel 43, nummer I, 2015.
BALLARÍN ESPUÑA, M. Belastinginkomsten na de deadline zonder voorafgaand verzoek. Madrid: Marcial Pons, 1997.
– “Ongrondwettigheid van de geheime uitingen van de administratieve sanctiebevoegdheid in belastingzaken”, in Jurisprudencia Tributaria Aranzadi, nr. 2, 2001.
BANACLOCHE PÉREZ, J. “De grondwettigheid van vertragingsrente. De uitspraak van het Constitutionele Hof van 13 november 1995”, in Taxes, Volume I, 1996.
– “Inkomsten nadat inspectieacties zijn begonnen”, in Belastingen, nr. 1, 2000.
BAUER, K.: LE BORGNE. E. Belastingamnestie: theorie, trends en enkele alternatieven. Internationaal Monetair Fonds, 2008.
BAYONA DE PEROORDO, JJ; SOLER ROCH, MT Financieel recht. Deel I en II, Alicante: Compas, 1989.
BIZIOLI, G. Het beginsel van non-discriminatie. In DI PIETRO, A.; TASSANI, T. (Dir) De Europese principes van het belastingrecht, Barcelona: Atelier, 2015.
BRAITHWAITE, J. “Fasken-lezing. De essentie van responsieve regelgeving”, in UBC Law Review, Vol. 44, nr. 3, 2011.
– “Herstelrecht en responsieve regelgeving: de kwestie van bewijs”, in RegNet Research Papers, 2014.
BRAITHWAITE, V. Een nieuwe benadering van belastingnaleving, in BRAITHWAITE, V. De democratie belasten, Aldershot: Ashgate Publishing, Ldt, 2002.
– “Tien dingen die u moet weten over regelgeving en die u nooit heeft willen vragen, in Australian Law Librarian, Vol. 14, nr. 3.
– “Responsieve regelgeving en belastingheffing: introductie”, in Law & Policy, Vol. 29, nr.
CALDERÓN CARRERO, JM “Current trends in the exchange of information between tax Administrations”, in werkdocumenten van het Instituut voor Fiscale Studies, nr. 16, 2001.
– “The International (Tax) Compliance Assurance Program (ICAP) ontwikkeld door de OESO: Towards new multilateral andcoöperatieve modellen van fiscale controle van grote belastingbetalers?, in Journal of Accounting and Taxation, nr. 423, 2018.
– “Het nieuwe Europese transparantiekader voor grensoverschrijdende regelingen waarvoor aangifte moet worden gedaan door belastingbemiddelaars en belastingbetalers: de “EU-regels voor belastingvrijgave” en hun implicaties”, in Fiscal Fortnight, nr. 10, 2018, onlineversie.
CALDERÓN CARRERO, JM; QUINTAS SEARA, A. De coöperatieve relatie als nieuw model voor de naleving van belastingverplichtingen, in coöperatieve belastingnaleving en goed fiscaal bestuur in het BEPS-tijdperk. Navarra: Aranzadi, 2015.
CALVO ORTEGA, R. “Principe van fiscale rechtvaardigheid”, in Annalen van de Koninklijke Academie voor Jurisprudentie en Wetgeving, 2011.
CALVO VÉRGEZ, J. “Principe van rechtsvoorkeur: de afbakening ervan in de nieuwe algemene belastingwet en de noodzaak om het onderscheid ervan te verduidelijken met het beginsel van rechtsvoorbehoud in belastingzaken”, in Belastingen. Tijdschrift voor doctrine, wetgeving en jurisprudentie, nr. 20, 2004.
– “Speciale belastingaangifte versus belastingmisdaad”, in Actualidad Jurídica Aranzadi, nr. 862, 2012, onlineversie.
CAYÓN GALIARDO, A. “Laat inkomen in de algemene belastingwet van 1995. De toeslag van art. 61.3.”, in Tax Technical Magazine, nr. 31, 1995.
– “Toeslagen voor late regularisatie: de moeilijkheden van een hybride figuur”, in Revista Técnica Tributaria, nr. 104.
CAZORLA PRIETO, LM “De invoeging van de zogenaamde belastingamnestie in ons rechtssysteem”, in het Spaanse Tijdschrift voor Financieel Recht, nr. 157, 2013.
CENCERRADO MILLÁN, E. Het vrijgestelde minimum, Madrid: Marcial Pons, 1999.
– Maatregelen op het gebied van de vennootschapsbelasting in het licht van de economische crisis, in MÁLVAREZ PASCUAL, L.; RAMÍREZ GÓMEZ, S. (Dirs.) Belastingen in tijden van crisis, 2014, Navarra: Aranzadi.
CUBERO TRUYO, AM “De dubbele relativiteit van de rechtsreserve in belastingzaken. Constitutionele doctrine”, in Civitas. Spaans tijdschrift voor financieel recht, nr. 109-110, 2001.
DE LA PEÑA VELASCO, G. “Inbreuken en sancties op het gebied van de wetgeving inzake financiële activa”, in CISS: Tribuna Fiscal, nr. 52, 1987.
DI PIETRO, A. “De fiscale toekomst van de Europese Unie: van de markt tot het rechtssysteem, van economische vrijheden tot de belastingbeginselen”, in Civitas. Spaans tijdschrift voor financieel recht, nr. 116, 2002.
ESEVERRI MARTÍNEZ, E. “De grenzen van de plicht om bij te dragen”, in Tijdschrift van het Instituut voor Economische Studies, nr. 1, 1991.
– “De vroegtijdige betaling van zelfvereffende schulden”, in Crónica Tributaria, nr. 61.
FALCÓN Y TELLA, R. “Laat inkomen, niet-sanctionerende strafrechtelijke clausules?”, in Fiscal Fortnight, 21, 1995.
– “De constitutionele doctrine met betrekking tot toeslagen voor late inkomsten”, in Fiscal Fortnight, nr. 8, 2001.
– “De overgangsformules voor “regularisatie” opgesteld door RDLey 12/2012, om het tekort terug te dringen: de speciale belastingen van 8% en 10%”, in Revista Quincena Fiscal, nr. 8.
FERNÁNDEZ AMOR, JA “Fundamentelen van een universeel principe van fiscale rechtvaardigheid” in Fiscal Fortnight, nr. 3, 2016.
FERNÁNDEZ PAVES, MJ; JABALERA RODRÍGUEZ, A. “Toeslagen voor te late aangifte in de nieuwe algemene belastingwet” in Revista Técnica Tributaria, nr. 77.
FREEDMAN, J. “Responsive Regulation, Risk and Rules: Applying the Theory to Tax Practice”, in Universiteit van Oxford, Legal Research Paper Series, nr. 13.
GARCÍA-HERRERA BLANCO, C. “Goed fiscaal bestuur en coöperatieve naleving van grote bedrijven”, in Fiscal Fortnight, nr. 1-1, 2017.
GARCÍA NOVOA, C. “De gevolgen van het niet betalen van belastingen na de hervorming van de algemene belastingwet. Compatibiliteitsregime voor sancties, rentes en toeslagen”, in Taxes, Deel II, 1996.
– Het beginsel van rechtszekerheid in belastingzaken, Madrid: Marcial Pons, 2000.
– Toepassing van belastingen en rechtszekerheid. In STICHTING TOT BEVORDERING VAN FINANCIËLE STUDIES. Rechtvaardigheid in de opzet en toepassing van belastingen. Madrid: Instituut voor Fiscale Studies, 2006 – “Belastingamnestie: het ‘obiter dicta’ van de uitspraak over ongrondwettigheid”, in Expansión, gepubliceerd op 21 juni 2017.
GARCÍA PRATS, FA “Over artikel 61.2 LGT en de mogelijke ongrondwettigheid ervan”, in Tribuna Fiscal, nr. 15.
GOROSPE OVIEDO, JI “De ongrondwettigheid van de toeslagen van art. 61.2 Algemeen belastingrecht en de gevolgen daarvan”, in Aranzadi Tax Jurisprudence, nr. 11, 2000.
– “De twijfelachtige automatisering van toeslagen voor laattijdige aangifte van belastingen zonder voorafgaand verzoek: vergelijking met toeslagen voor laattijdige betaling van socialezekerheidsbijdragen”, in Journal of Accounting and Taxation, nr. 392.
HINOJOSA TORRALVO, JJ “De temporele aspecten van de betaling van belastingschulden in wet 25/1995”, in Taxes, Volume II, 1995.
– Belastingregularisaties en vrijstellingen van strafrechtelijke en sanctieaansprakelijkheid, in VV.AA: Verdrag inzake de algemene belastingwet, Navarra: Aranzadi, Cizur Menor, 2010, deel I.
KOLIEB, J. “Wanneer straffen, wanneer overtuigen en wanneer belonen: responsieve regelgeving versterken met de regelgevende diamant”, in Monash University Law Review, vol. 41, nee. 1, 2015.
LITAGO LLEDÓ, R. “De behoefte aan systematische interpretatie en in overeenstemming met het sanctieregime van de algemene belastingwet van de verplichting om informatie te verstrekken over activa en rechten die zich in het buitenland bevinden”, in CISS: Tribuna Fiscal, nr. 268, 2013 – “Spontaan compliance en regularisatie: de essentiële rol van toeslagen in hun verwezenlijking”, in “Surcharges and tax sanctions” Mededelingen gepresenteerd aan de voorbereidende conferentie van het EATLP-congres van 2015, werkdocumenten van het Instituut voor Fiscale Studies, nr. 12, 2015.
MALHERBE, J. Belastingamnestie. Nederland: Wolters Kluwer, 2011.
MALHERBE, J; MOSELMANS, N; NEIRYNCK, O. “Déclaration libératoire unique: synthèse des règles applys”, in Revue Générale du Contentieux Fiscal, nr. 2, 2004 MARTÍN FERNÁNDEZ, J. Coöperatieve naleving in belastingzaken. Sleutels tot de implementatie van een Handboek voor Goede Praktijken, Madrid: Lefebvre-De wet, 2018.
MARTIN FERNÁNDEZ, J. (coördinator); WIT LAM, ik; ARANDILLA BEURS, JL; SALIDO GUSI, J. De belastingamnestie, Valencia: Tirant Tributario, Belastingen, 2012.
MARTIN FERNÁNDEZ, J.; RODRÍGUEZ MÁRQUEZ, J. Belastingnaleving. Goede belastingpraktijken, Madrid: Lefebvre-El Derecho, 2019.
MARTIN JIMÉNEZ, AJ; CALDERÓN CARRERO, JM De jurisprudentie van het Hof van Justitie van de EU met betrekking tot de fundamentele vrijheden en rechten van belastingbetalers in het raamwerk van directe belastingen”, in CARMONA FERNÁNDEZ, N. Internationale belastingverdragen en belastingheffing van de Europese Unie, Madrid: Wolters Kluwer , 2017.
MARTÍN QUERALT, J. “De amnestie is ongrondwettelijk in vorm… en in essentie”, in Tax Letter. Opiniemagazine, nr. 28, 2017.
MARTÍNEZ GINER, LA “Versterking van het verkrijgen van belastinginformatie op internationaal niveau: FATCA versus RUBIK”, in Fiscal Fortnight nr. 19, 2012.
– “De “multilateralisering” van administratieve samenwerking in belastingzaken: vooruitgang in het Verdrag van de OESO en de Raad van Europa inzake administratieve bijstand”, in Crónica Tributaria: Boletín de Actualidad, nr. 2, 2012.
– “De automatische uitwisseling van informatie over belastingzaken. Juridische uitdagingen en onzekerheden”, in Civitas: Spanish Journal of Financial Law, nr. 173, 2017.
– Transparantie: nieuw paradigma van de juridisch-fiscale relatie, in een onderzoeksproject gepresenteerd voor toegang tot een hoogleraarschap, gehouden aan de Universiteit van Alicante in oktober 2018.
MARTÍNEZ MUÑOZ, Y. De verplichte verklaring van mechanismen voor agressieve fiscale planning in het kader van de bescherming van de grondrechten, Valencia: Tirant Tributario, 2019.
MORENO GONZÁLEZ, S. “Nieuwe trends in de internationale uitwisseling van belastinginformatie: naar een grotere en effectievere automatische uitwisseling van informatie”, in Crónica Tributaria, nr. 146, 2013.
– “De automatische uitwisseling van belastinginformatie en de bescherming van persoonsgegevens in de Europese Unie. Reflecties over de laatste vooruitgang op het gebied van regelgeving en jurisprudentie”, in Fiscal Fortnight, nr. 12, 2016.
NAVARRO FAURE, A. (Coord.) Handboek financieel en fiscaal recht. Algemeen deel, Valencia: Tirant lo Blanch, 4e editie, 2018.
OESO. Schadelijke belastingconcurrentie: een opkomend mondiaal probleem, OECD Publishing, Parijs, 1998.
– Managen en verbeteren van compliance: recente ontwikkelingen in de behandeling van compliancerisico’s, OECD Publishing, Parijs, 2009.
– Offshore Voluntary Disclosure: vergelijkende analyse, begeleiding en beleidsadvies, OECD Publishing, Parijs, 2010.
– Coöperatieve naleving: een raamwerk: van verbeterde relatie tot coöperatieve naleving, OECD Publishing, Parijs, 2013.
– Update over programma’s voor vrijwillige openbaarmaking. A Pathway to Tax Compliance, OECD Publishing, Parijs, 2015.
– OESO/G20-project over belastinggrondslaguitholling en winstverschuiving. Eindrapporten. Samenvattingen, OECD Publishing, Parijs, 2015.
– Van belastingbetalers eisen dat zij hun agressieve fiscale planningsmechanismen openbaar maken. Actie 12 – Eindrapport, OESO Publishing, Parijs, 2015.
– Coöperatieve belastingnaleving. Building better tax control frameworks, OECD Publishing, Parijs, 2016.
– International Compliance Assurance Program Pilot Handbook, OECD Publishing, Parijs, 2018.
– International Compliance Assurance Program Pilot Handbook 2.0, OECD Publishing, Parijs, 2019.
PALAO TABOADA, C. “Aantekeningen bij wet 25/1995, van 20 juli, tot gedeeltelijke wijziging van de algemene belastingwet (IV)”, in Accounting and Taxation Magazine, nr. 47.
– “De voorafgaande aangifte van handelingen die mogelijk belastingontwijking inhouden” in Journal of Accounting and Taxation, nr. 392, 2015.
PEDREIRA MENÉNDEZ, J. “De verplichting om informatie te verstrekken over activa en rechten in het buitenland”, in Fiscal Fortnight, nr. 4, 2013.
PÉREZ BERNABEU, B. “De eis van selectiviteit bij staatssteun van fiscale aard en de impact ervan op het Spaanse systeem: twee recente voorbeelden”, in Fiscal Information Magazine, nr. 95.
PÉREZ DE AYALA, JL “Belastingregularisatie van de begrotingssituatie”, in Revista de Derecho Financiero y Hacienda Pública, nr. 135.
PÉREZ PÉREZ, JA “Fiscale regularisatie en de economische implicaties ervan”, in Cuadernos de Actualidad, jaar III, 4, 1991.
PÉREZ ROYO, F. “Stichting en reikwijdte van het rechtsvoorbehoud in belastingzaken”, in de Spaanse schatkist, nr. 14, 1972.
– “Legaliteitsbeginsel, bijdrageplicht en wetsbesluiten over belastingzaken”, in het Spaanse Tijdschrift voor Constitutioneel Recht, nr. 13, 1985.
PÉREZ ROYO, I. De tijd in de betaling van het belastingvoordeel, in Commentaar op de algemene belastingwet en lijnen voor de hervorming ervan. Eerbetoonboek aan professor Dr. Fernando Sainz de Bujanda¸ Madrid: Instituut voor Fiscale Studies, 1991, Vol. II.
PONT MESTRES, M. “De regularisatie van de balansen in wet 50/1977, inzake dringende maatregelen voor belastinghervorming”, in het Spaanse Tijdschrift voor Financieel Recht, nr. 15-16, 1977.
– “Belastingrechtvaardigheid en haar constitutionele formulering”, in Civitas. Spaans tijdschrift voor financieel recht, nr. 31, 1981.
REIBEL, R. “Een zich ontwikkelende relatie: Belastingdienst – Belastingbetaler – Belastingadviseur”, in European Taxation, februari-maart 2011.
– “Belastingtransparantie – Hoe zorg je ervoor dat het werkt?”, in European Taxation, mei 2015.
RODRÍGUEZ MÁRQUEZ, J. Openbaarmaking van agressieve fiscale planningsregelingen: richtlijn van belastingbemiddelaars. Madrid: Francis Lefebvre, 2018.
SANZ DÍAZ-PALACIOS, JA “Belastingregularisatie en belastingcriminaliteit (art. 305.4 van het Wetboek van Strafrecht)”, in Belastingen, nr. 11, 2014.
– Belastingamnestie in Spanje. De “bijzondere belastingaangifte” van 2012 en het misdrijf van het witwassen van geld. Navarra: Aranzadi, 2014.
– “De mogelijke grondwettigheid van de belastingamnestie van 2012”, in Diario La Ley, nr. 8295, 2014, onlineversie.
– “Zelfbeoordelingen en te late aangiften zonder voorafgaand verzoek, en de toeslagen van de artikelen 27 en 28 van de Algemene Belastingwet”, in Crónica Tributaria, nr. 154.
SANZ GÓMEZ, R. “Tussen de stok en de wortel: de verplichte communicatie van agressieve belastingplanningsregelingen en de interactie ervan met coöperatieve compliance-initiatieven”, in Crónica Tributaria: Boletín de Actualidad, nr. 1, 2016.
– “Coöperatieve belastingnaleving en grote bedrijven in Spanje”, in Crónica Tributaria, nr. 161, 2016.
SINGH, A. “Handhaving of samenwerking – een analyse van de nalevingspsychologie van belastingbetalers”, in Asia-Pacific Tax Bulletin, jaargang 21, nr. 1, 2015.
SOLER ROCH, MT De uitbreidings- en druktoeslagen in de belastingen van de Schatkist. Madrid: Instituut voor Fiscale Studies, 1974 – “De juridische structuur van de belasting en de verschillende belastingverplichtingen: speciale verwijzing naar vertragingsrentes en toeslagen”, in Legal Studies of Judicial Law, nr. 57.
– De bijkomende voordelen in de nieuwe algemene belastingwet, in AAVV, Studies in financieel en fiscaal recht ter ere van professor Calvo Ortega, Valladolid: Lex Nova, Vol. 1, 2005.
– “Selectieve belastingmaatregelen in de jurisprudentie van het HvJ inzake staatssteun” in Fiscal Fortnight, nr. 14, 2006.
– “Forum: Belastingdienst versus belastingbetaler – Een nieuwe deal?”, in World Tax Journal, oktober 2012.
SOTO BERNABEU, L. “De gevolgen van de indiening, buiten de tijd, nadat de verjaringstermijn is verstreken, van een vroegtijdige aangifte of zelfbeoordeling onder het regime van artikel 27 van de Algemene Belastingwet”, in Crónica tributaria, nº 162, 2017.
– De verplichting om informatie te verstrekken over bezittingen en rechten die zich in het buitenland bevinden in het licht van het recht van de Europese Unie, in de huidige conflicten in het belastingrecht. Eerbetoon aan professor dokter Manuela Fernández Junquera. Navarra: Aranzadi, 2017.
– “Het verband tussen de algemene antimisbruikregel geïntroduceerd in de voorgestelde BICIS-richtlijn en Actie 12 van het BEPS-plan”, Werkdocumenten van het Instituut voor Fiscale Studies, nr. 13.
– “De bijzondere belastingaangifte: een terugblik”, in Crónica Tributaria, nr. 165.
– Het EVRM, het recht op persoonlijke privacy en het gebruik binnen een strafrechtelijk onderzoek van gegevens met fiscale relevantie die op onrechtmatige wijze zijn verkregen (zaak Liechtenstein), in Studies on European Jurisprudence. Materiaal van de I en II jaarlijkse bijeenkomst van het Spaanse Centrum van het Europees Rechtsinstituut, Madrid: september 2018.
– “Woonplaats en vaste inrichting als aansluitpunt in de verplichting om informatie te verstrekken over bezittingen en rechten die zich in het buitenland bevinden”, in Werkdocumenten van het Instituut voor Fiscale Studies, nr. 3, 2018.
SOTO MOYA, M. “Het vrije verkeer van mensen als een ambivalent concept”, in het Spaanse Journal of International Law, Vol. 60, nr. 1, 2008.
TAYLOR, N. De houding van belastingbetalers begrijpen door de identiteit van belastingbetalers te begrijpen, in BRAITHWAITE, V. De democratie belasten, Aldershot: Ashgate Publishing, Ldt, 2002.
TEJEIRO, G. “Vrijwillige openbaarmaking in LatAm: een win-winspel”, in International Tax Review. -Londen. – Vol. 26, nr. 9, 2015.
TORREGROSA CARNÉ, MD “De uitwisseling van belastinginformatie binnen het kader van de Europese Unie”, in Taxes, nr. 5, Doctrine-sectie, 2014, jaar 30.
TEJERIZO LÓPEZ, JM Commentaar op de wet op dringende maatregelen voor belastinghervorming, in Dringende maatregelen voor belastinghervorming, Deel I, Madrid: Instituut voor Fiscale Studies, 1977.
TOVILLAS MORÁN, JM “De toepassingsdimensie van de Gemeenschapsrichtlijn inzake de uitwisseling van belastinginformatie”, in Fiscal Fortnight, nr. 10, 2013.
URINOV VOKHIDJON in “Belastingamnesties als overgangsbrug naar automatische uitwisseling van informatie”, in Bulletin for International Taxation IBFD, maart 2015.
VAN DER ENDEN, E.; DE GROOT, J. “Twee ontbrekende schakels: een stap richting een controlestandaard specifiek voor het belastingcontrolekader”, in Bulletin for International Taxation, september 2015.
VAN DER HEL–VAN DIJK, L; POOLEN, T. Horizontaal toezicht in Nederland: op het kruispunt, in Bulletin for International Taxation, december 2013.
VAN DER SMITTE, P en ÖBRINK, A: “Betaaldenken: een nieuwe strategie voor belastinginning of oude wijn in nieuwe zakken”, in Bulletin for International Taxation, december 2015.
VAN MOPPES, D. “L’historique de la régularisation fiscale”, in Forum Financier-Revue Bancaire et financière, nr. 3, 2016.
VANISTENDAEL, F. “De internationale informatie-uitwisselingspuzzel”, in Tax Notes International, 29 september 2014.
VELARDE ARAMAYO, MS Juridische aard van toeslagen voor te late aangifte, in VV.AA: Verdrag inzake de algemene belastingwet, Navarra: Aranzadi, Cizur Menor, 2010, deel I.
VV.AA. “Belastingamnesties in het belastinglandschap van 2009”, in Bulletin for International Taxation, april 2010.
VV.AA. “Verklaring van Granada”, in het Spaanse Tijdschrift voor Financieel Recht, nr. 179, 2018.
WERT ORTEGA, M. “Toeslag voor laattijdige inkomsten: toepassing op een geval van uitstel van inkomsten in de vennootschapsbelasting”, in Journal of Accounting and Taxation, nr. 292.
HOUT, C.; IVEC, M.; JOB, J.; BRAITHWAITE, V. “Toepassingen van responsieve regelgevingstheorie in Australië en het buitenland”, in Australian National University: Occasional Paper, nr. 15.
ZAPATERO GASCO, A. “De publicatie van de lijst van debiteuren als uitzondering op de belastingreserve: een vergelijkend perspectief”, in IV Meeting of Financial and Tax Law (1e deel), werkdocumenten van het Instituut voor Fiscale Studies, nr. 13, 2016.
ZAYAS ZABALA, JL; MUÑOZ DOMÍNGUEZ, M. “De speciale belastingaangifte: controversiële kwesties”, in Belastingbrief – Monografieën¸ nr. 18, 2012, onlineversie.
ZORNOZA PÉREZ, JJ Opmerkingen over de mogelijkheid, het gemak en de vorm van mogelijke fiscale regularisatiemaatregelen. Instituut voor Fiscale Studies, Madrid, werkdocumenten nr. 13/1989.
bron en spaanse tekst
Los programas de cumplimiento voluntario como medidas de estímulo al cumplimiento espontáneo de las obligaciones tributarias
- Autores: Laura Soto Bernabéu
- Directores de la Tesis: Emilio Cencerrado Millán (dir. tes.)
- Lectura: En la Universitat d’Alacant / Universidad de Alicante ( España ) en 2019
- Idioma: español
- Tribunal Calificador de la Tesis: María Teresa Soler Roch (presid.), Eva Aliaga Agulló (secret.), Jacques Malherbe (voc.)
- Programa de doctorado: Programa de Doctorado en Derecho por la Universidad de Alicante
- Materias:
-
- Tesis en acceso abierto en: RUA
- Resumen
- El objeto de la presente tesis doctoral es realizar un análisis crítico de los programas de cumplimiento voluntario como medidas destinadas a la mejora del cumplimiento espontáneo de las obligaciones tributarias a largo plazo para determinar de manera sistemática en qué consisten estos programas, cuáles son sus características generales y cuáles son los límites constitucionales y de Derecho de la Unión Europea que deben ser ponderados durante su elaboración e implementación. Estos programas constituyen una oportunidad permanente o temporal otorgada por Ley a los contribuyentes incumplidores para que regularicen una situación previa de incumplimiento, proporcionando a la Administración tributaria información previamente ocultada y realizando el ingreso de la deuda tributaria resultante de la aplicación de la normativa correspondiente. Entre sus efectos se encuentran la exigencia total o parcial de la cuota tributaria, la exigencia o reducción total o parcial de los intereses de demora y de los recargos aplicables y la exención de la responsabilidad administrativa o penal correspondiente.
Para desarrollar esta tesis doctoral se ha utilizado un esquema inductivo en el que, partiendo del análisis del marco estratégico general en el que se desarrollan los programas de cumplimiento voluntario y del examen de las medidas implantadas en España y de determinadas medidas implementadas en otras jurisdicciones fiscales, se ha procedido a la elaboración de un concepto de programa de cumplimiento voluntario y a la determinación de su régimen jurídico.
Por ello, el primer capítulo de la tesis se dedica al estudio del concepto de regulación responsiva como elemento común entre el cumplimiento cooperativo y los programas de cumplimiento voluntario y al análisis de los avances producidos en los últimos tiempos en relación con los mecanismos internacionales de intercambio de información como elementos que permiten explicar el aumento experimentado en el número de programas de cumplimiento voluntario implementados en los últimos tiempos.
El segundo capítulo de este trabajo se dedica a realizar un análisis pormenorizado de las medidas implementadas en España que pueden ser calificadas como programas de cumplimiento voluntario; a estudiar determinados programas de cumplimiento voluntario implementados en otras jurisdicciones fiscales como Alemania, Bélgica, Canadá, Estados Unidos, Italia y Portugal; así como a examinar determinadas medidas que deben ser consideradas figuras afines a los programas de cumplimiento voluntario.
Una vez realizado lo anterior, el tercer y último capítulo está destinado a presentar una definición de programa de cumplimiento voluntario, a definir los elementos de dicho concepto y a determinar el régimen jurídico de estos programas. Junto a ello, se analizan las exigencias del principio de seguridad jurídica, del principio de legalidad y de los principios materiales de justicia tributaria aplicables en el ordenamiento constitucional español y del Derecho de la Unión Europea durante los procesos de elaboración e implementación de un programa de cumplimiento.
De esta manera, la autora concluye que los programas de cumplimiento voluntario tienen su fundamento jurídico en la adopción de un enfoque responsivo por parte del legislador y de las Administraciones tributarias que permite a determinados contribuyentes la regularización espontánea de su situación tributaria. Esta situación supone un ahorro del coste temporal y económico derivado del inicio de un procedimiento de comprobación e investigación frente a cada contribuyente incumplidor, lo que permite una gestión más eficaz y eficiente de los limitados recursos materiales y humanos de que disponen las Administraciones tributarias. Es decir, la adopción de un enfoque de estas características por parte de los órganos de creación y aplicación de las normas tributarias constituye una forma de organización de los recursos que permite que esas cantidades ahorradas se destinen a la detección y persecución de aquellos contribuyentes que se mantienen en el incumplimiento.
En conclusión, esta tesis doctoral realiza un estudio global de un tema muy actual como es la adopción de programas de cumplimiento voluntario por numerosas jurisdicciones fiscales con los que se pretende incentivar el cumplimiento espontáneo de las obligaciones tributarias a largo plazo. De esta forma, siendo el incumplimiento de dichas obligaciones un factor común en la mayoría de los sistemas tributarios actuales, estos programas deben ser considerados la herramienta idónea para recaudar con el menor coste posible para la Administración, siempre que para ello se respeten los límites constitucionales y de Derecho de la Unión Europea.
Algunas referencias bibliográficas consultadas:
ALIAGA AGULLÓ, E. El derecho fundamental a ser gravado conforme a la propia capacidad económica. Algunas consideraciones sobre su fundamento y justificación. En VV.AA. Tratado sobre la Ley General Tributaria: homenaje a Álvaro Rodríguez Bereijo, Tomo I, 2010.
– “Libre circulación de capitales e Impuesto sobre Sucesiones. El caso Theodor Jäger”, en Noticias de la Unión Europea, nº 304, 2010.
– “Libertades fundamentales y capacidad económica en el ámbito del Derecho de la Unión Europea”, en Civitas. Revista Española de Derecho Financiero, nº 162, 2014.
ARANA LANDÍN, S. Factores que inciden en el cumplimiento voluntario de las obligaciones tributarias. Madrid: Dykinson, Colección Fiscalidad, 2011.
AYRES, I; BRAITHWAITE, J. Responsive regulation. New York: Oxford University Press, Inc., 1992.
BÁEZ MORENO, A. Fundamento y ámbito de la reserva de ley en materia tributaria. Algunas reflexiones críticas al hilo de la jurisprudencia del Tribunal Constitucional español”, en Crónica Tributaria, nº 133, 2009.
BAKER, P. “The BEPS Project: Disclosure of Aggresive Tax Planning Schemes”, en Intertax, Volumen 43, Issue I, 2015.
BALLARÍN ESPUÑA, M. Los ingresos tributarios fuera de plazo sin requerimiento previo. Madrid: Marcial Pons, 1997.
– “Inconstitucionalidad de las manifestaciones encubiertas de la potestad sancionadora administrativa en materia tributaria”, en Jurisprudencia Tributaria Aranzadi, nº 2, 2001.
BANACLOCHE PÉREZ, J. “La constitucionalidad de los intereses de demora. La sentencia del Tribunal Constitucional de 13 de noviembre de 1995”, en Impuestos, Tomo I, 1996.
– “Los ingresos después de iniciadas las actuaciones inspectoras”, en Impuestos, nº 1, 2000.
BAUER, K.: LE BORGNE. E. Tax Amnesties: Theory, Trends and some Alternatives. International Monetary Fund, 2008.
BAYONA DE PEROGORDO, J.J.; SOLER ROCH, M.T. Derecho Financiero. Volúmenes I y II, Alicante: Compas, 1989.
BIZIOLI, G. El principio de no discriminación. En DI PIETRO, A.; TASSANI, T. (Dir) Los principios europeos del Derecho Tributario, Barcelona: Atelier, 2015.
BRAITHWAITE, J. “Fasken Lecture. The essence of responsive regulation”, en UBC Law Review, Vol. 44, nº 3, 2011.
– “Restorative justice and responsive regulation: the question of evidence”, en RegNet Research Papers, 2014.
BRAITHWAITE, V. A new approach to tax compliance, en BRAITHWAITE, V. Taxing democracy, Aldershot: Ashgate Publishing, Ldt, 2002.
– “Ten things you need to know about regulation and never wanted to ask, en Australian Law Librarian, Vol. 14, nº 3, 2006.
– “Responsive regulation and taxation: introduction”, en Law & Policy, Vol. 29, nº 1, 2007.
CALDERÓN CARRERO, J.M. “Tendencias actuales en materia de intercambio de información entre Administraciones tributarias”, en Documentos de Trabajo del Instituto de Estudios Fiscales, nº 16, 2001.
– “El International (Tax) Compliance Assurance Programe (ICAP) desarrollado por la OCDE: ¿Hacia nuevos modelos multilaterales y cooperativos de control fiscal de grandes contribuyentes?, en Revista de Contabilidad y Tributación, nº 423, 2018.
– “El nuevo marco europeo de transparencia sobre esquemas transfronterizos sujetos a declaración por intermediarios fiscales y contribuyentes: las “EU tax disclosure rules” y sus implicaciones”, en Quincena Fiscal, nº 10, 2018, Versión Online.
CALDERÓN CARRERO, J.M.; QUINTAS SEARA, A. La relación cooperativa como nuevo modelo de cumplimiento de las obligaciones tributarias, en Cumplimiento tributario cooperativo y buena gobernanza fiscal en la era BEPS. Navarra: Aranzadi, 2015.
CALVO ORTEGA, R. “Principio de justicia tributaria”, en Anales de la Real Academia de jurisprudencia y legislación, 2011.
CALVO VÉRGEZ, J. “Principio de preferencia de ley: su delimitación en la nueva Ley General Tributaria y la necesidad de clarificar su diferenciación con el principio de reserva de ley en materia tributaria”, en Impuestos. Revista de doctrina, legislación y jurisprudencia, nº 20, 2004.
– “Declaración Tributaria especial versus delito fiscal”, en Actualidad Jurídica Aranzadi, nº 862, 2012, Versión online.
CAYÓN GALIARDO, A. “Los ingresos fuera de plazo en la Ley General Tributaria de 1995. El recargo del art. 61.3.”, en Revista Técnica Tributaria, nº 31, 1995.
– “Los recargos por regularización extemporánea: las dificultades de una figura híbrida”, en Revista Técnica Tributaria, nº 104, 2014.
CAZORLA PRIETO, L.M. “La inserción de la llamada amnistía fiscal en nuestro ordenamiento jurídico”, en Revista española de Derecho Financiero, nº 157, 2013.
CENCERRADO MILLÁN, E. El mínimo exento, Madrid: Marcial Pons, 1999.
– Medidas adoptadas en el Impuesto sobre Sociedades ante la crisis económica, en MÁLVAREZ PASCUAL, L.; RAMÍREZ GÓMEZ, S. (Dirs.) Fiscalidad en tiempos de crisis, 2014, Navarra: Aranzadi.
CUBERO TRUYO, A.M. “La doble relatividad de la reserva de ley en materia tributaria. Doctrina constitucional”, en Civitas. Revista española de derecho financiero, nº 109-110, 2001.
DE LA PEÑA VELASCO, G. “Las infracciones y sanciones en el ámbito de la legislación sobre activos financieros”, en CISS: Tribuna Fiscal, nº 52, 1987.
DI PIETRO, A. “El futuro tributario de la Unión Europea: del mercado al ordenamiento jurídico, de las libertades económicas a los principios de la imposición”, en Civitas. Revista Española de Derecho Financiero, nº 116, 2002.
ESEVERRI MARTÍNEZ, E. “Los límites al deber de contribuir”, en Revista del Instituto de Estudios Económicos, nº 1, 1991.
– “El ingreso extemporáneo de las deudas autoliquidadas”, en Crónica Tributaria, nº 61, 1992.
FALCÓN Y TELLA, R. “Los ingresos fuera de plazo ¿cláusulas penales no sancionadoras?”, en Quincena Fiscal, nº 21, 1995.
– “La doctrina constitucional en materia de recargos por ingreso extemporáneo”, en Quincena Fiscal, nº 8, 2001.
– “Las fórmulas transitorias de “regularización” establecidas por el RDLey 12/2012, de reducción del déficit: los gravámenes especiales del 8% y del 10%”, en Revista Quincena Fiscal, nº 8, 2012.
FERNÁNDEZ AMOR, J.A. “Fundamentos de un principio universal de justicia tributaria” en Quincena Fiscal, nº 3, 2016.
FERNÁNDEZ PAVES, M.J.; JABALERA RODRÍGUEZ, A. “Los recargos por declaración extemporánea en la nueva Ley General Tributaria” en Revista Técnica Tributaria, nº 77, 2007.
FREEDMAN, J. “Responsive regulaion, Risk and Rules: Applying the Theory to Tax Practice”, en Univeristy of Oxford, Legal Research Paper Series, nº 13, 2012.
GARCÍA-HERRERA BLANCO, C. “Buen gobierno fiscal y cumplimiento cooperativo con las grandes compañías”, en Quincena Fiscal, nº 1-1, 2017.
GARCÍA NOVOA, C. “Las consecuencias del impago del tributo tras la reforma de la Ley General Tributaria. Régimen de compatibilidades de sanciones, intereses y recargos”, en Impuestos, Tomo II, 1996.
– El principio de seguridad jurídica en materia tributaria, Madrid: Marcial Pons, 2000.
– Aplicación de los tributos y seguridad jurídica. En FUNDACIÓN PARA LA PROMOCIÓN DE LOS ESTUDIOS FINANCIEROS. La justicia en el diseño y aplicación de los tributos. Madrid: Instituto de Estudios Fiscales, 2006 – “Amnistía fiscal: el ‘obiter dicta’ de la sentencia de inconstitucionalidad”, en Expansión, publicado el día 21 de junio de 2017.
GARCÍA PRATS, F.A. “Acerca del artículo 61.2 L.G.T. y su posible inconstitucionalidad”, en Tribuna Fiscal, nº 15, 1992.
GOROSPE OVIEDO, J.I. “La inconstitucionalidad de los recargos del art. 61.2 Ley General Tributaria y sus consecuencias”, en Jurisprudencia Tributaria Aranzadi, nº 11, 2000.
– “La cuestionable automaticidad de los recargos por declaración extemporánea de tributos sin requerimiento previo: comparación con los recargos por ingreso fuera de plazo de las cuotas de la Seguridad Social”, en Revista de Contabilidad y Tributación, nº 392, 2015.
HINOJOSA TORRALVO, J.J. “Los aspectos temporales del pago de la deuda tributaria en la Ley 25/1995”, en Impuestos, Tomo II, 1995.
– Regularizaciones tributarias y exenciones de responsabilidad penal y sancionadora, en VV.AA: Tratado sobre la Ley General Tributaria, Navarra: Aranzadi, Cizur Menor, 2010, Tomo I.
KOLIEB, J. “When to punish, when to persuade and when to reward: strengthening responsive regulation with the regulatory diamond”, en Monash Univeristy Law Review, vol. 41, nº. 1, 2015.
LITAGO LLEDÓ, R. “La necesidad de interpretación sistemática y acorde al régimen sancionador de la Ley General Tributaria de la obligación de información sobre bienes y derechos situados en el extranjero”, en CISS: Tribuna Fiscal, nº 268, 2013 – “Cumplimiento espontáneo y regularización: el papel esencial de los recargos en su consecución”, en “Recargos y sanciones tributarias” Comunicaciones presentadas a la Jornada preparatoria del Congreso de la EATLP de 2015, Documentos de Trabajo del Instituto de Estudios Fiscales, nº 12, 2015.
MALHERBE, J. Tax Amnesties. Países Bajos: Wolters Kluwer, 2011.
MALHERBE, J ; MOSSELMANS, N ; NEIRYNCK, O. “Déclaration libératoire unique: synthèse des règles applicables”, en Revue Générale du Contentieux Fiscal, nº 2, 2004 MARTÍN FERNÁNDEZ, J. Cumplimiento cooperativo en materia tributaria. Claves para la implantación de un Manual de Buenas Prácticas, Madrid: Lefebvre-El Derecho, 2018.
MARTÍN FERNÁNDEZ, J. (Coord.); BLANCO CORDERO, I; MONEDERO ARANDILLA, J.L.; SALIDO GUSI, J. La amnistía fiscal, Valencia: Tirant Tributario, Los impuestos, 2012.
MARTÍN FERNÁNDEZ, J.; RODRÍGUEZ MÁRQUEZ, J. Compliance Fiscal. Buenas Prácticas Tributarias, Madrid: Lefebvre-El Derecho, 2019.
MARTÍN JIMÉNEZ, A.J.; CALDERÓN CARRERO, J.M. La jurisprudencia del Tribunal de Justicia de la UE relativa a las libertades fundamentales y derechos de los contribuyentes en el marco de los impuestos directos”, en CARMONA FERNÁNDEZ, N. Convenios fiscales internacionales y fiscalidad de la Unión Europea, Madrid: Wolters Kluwer, 2017.
MARTÍN QUERALT, J. “La amnistía es inconstitucional por la forma… y por el fondo”, en Carta Tributaria. Revista de opinión, nº 28, 2017.
MARTÍNEZ GINER, L.A. “El fortalecimiento de la obtención de información tributaria en el ámbito internacional: FATCA versus RUBIK”, en Quincena Fiscal nº 19, 2012.
– “La “multilateralización” de la cooperación administrativa en materia fiscal: avances en el Convenio OCDE-Consejo de Europa sobre asistencia administrativa”, en Crónica Tributaria: Boletín de Actualidad, nº 2, 2012.
– “El intercambio automático de información en materia tributaria. Retos e incertidumbres jurídicas”, en Civitas: Revista española de Derecho Financiero, nº 173, 2017.
– La transparencia: nuevo paradigma de la relación jurídico-tributaria, en Proyecto de investigación presentado para el acceso a una plaza de catedrático, celebrado en la Universidad de Alicante en octubre de 2018.
MARTÍNEZ MUÑOZ, Y. La declaración obligatoria de mecanismos de planificación fiscal agresiva en el marco de la protección de los derechos fundamentales, Valencia: Tirant Tributario, 2019.
MORENO GONZÁLEZ, S. “Nuevas tendencias en materia de intercambio internacional de información tributaria: hacia un mayor y más efectivo intercambio automático de información”, en Crónica Tributaria, nº 146, 2013.
– “El intercambio automático de información tributaria y la protección de datos personales en la Unión Europea. Reflexiones al hilo de los últimos progresos normativos y jurisprudenciales”, en Quincena Fiscal, nº 12, 2016.
NAVARRO FAURE, A. (Coord.) Manual de Derecho Financiero y Tributario. Parte General, Valencia: Tirant lo Blanch, 4ª Edición, 2018.
OCDE. Harmful Tax Competition: An Emerging Global Issue, OECD Publishing, París, 1998.
– Managing and improving compliance: recent developments in compliance risk treatment, OECD Publishing, París, 2009.
– Offshore Voluntary Disclosure: comparative analysis, guidance and policy advise, OECD Publishing, París, 2010.
– Co-operative Compliance: A Framework: From enhanced Relationship to Co-operative Compliance, OECD Publishing, París, 2013.
– Update on Voluntary Disclosure Programmes. A pathway to tax compliance, OECD Publishing, París, 2015.
– Proyecto OCDE/G20 sobre la Erosión de la Base Imponible y el Traslado de Beneficios. Informes Finales. Resúmenes, OECD Publishing, París, 2015.
– Exigir a los contribuyentes que revelen sus mecanismos de planificación fiscal agresiva. Acción 12 – Informe Final, OECD Publishing, París, 2015.
– Co-operative tax compliance. Building better tax control frameworks, OECD Publishing, París, 2016.
– International Compliance Assurance Programme Pilot Handbook, OECD Publishing, París, 2018.
– International Compliance Assurance Programme Pilot Handbook 2.0, OECD Publishing, París, 2019.
PALAO TABOADA, C. “Notas a la Ley 25/1995, de 20 de julio, de modificación parcial de la Ley General Tributaria (IV)”, en Revista de Contabilidad y Tributación, nº 47, 1996.
– “La declaración previa de operaciones posiblemente constitutivas de elusión fiscal” en Revista de Contabilidad y Tributación, nº 392, 2015.
PEDREIRA MENÉNDEZ, J. “La obligación de información sobre bienes y derechos situados en el extranjero”, en Quincena Fiscal, nº 4, 2013.
PÉREZ BERNABEU, B. “El requisito de la selectividad en las ayudas de Estado de carácter fiscal y su incidencia en el ordenamiento español: dos ejemplos recientes”, en Revista de Información Fiscal, nº 95, 2009.
PÉREZ DE AYALA, J.L. “Regularización tributaria de la situación fiscal”, en Revista de Derecho Financiero y Hacienda Pública, nº 135, 1978.
PÉREZ PÉREZ, J.A. “La regularización fiscal y sus implicaciones económicas”, en Cuadernos de Actualidad, Año III, nº 4, 1991.
PÉREZ ROYO, F. “Fundamento y ámbito de la reserva de ley en materia tributaria”, en Hacienda Pública Española, nº 14, 1972.
– “Principio de legalidad, deber de contribuir y Decretos-Leyes en materia tributaria”, en Revista española de Derecho Constitucional, nº 13, 1985.
PÉREZ ROYO, I. El tiempo en el pago de la prestación tributaria, en Comentarios a la Ley General Tributaria y líneas para su reforma. Libro-homenaje al Profesor Dr. Fernando Sainz de Bujanda¸ Madrid: Instituto de Estudios Fiscales, 1991, Vol. II.
PONT MESTRES, M. “La regularización de balances en la Ley 50/1977, sobre medidas urgentes de Reforma Fiscal”, en Revista Española de Derecho Financiero, nº 15-16, 1977.
– “La justicia tributaria y su formulación constitucional”, en Civitas. Revista española de derecho financiero, nº 31, 1981.
REIBEL, R. “A developing relationship: Tax Authority – Taxpayer – Tax Adviser”, en European Taxation, Febrero-Marzo, 2011.
– “Tax transparency – How to make it work?, en European Taxation, Mayo, 2015.
RODRÍGUEZ MÁRQUEZ, J. Revelación de esquemas de planificación fiscal agresiva: directiva de intermediarios fiscales. Madrid: Francis Lefebvre, 2018.
SANZ DÍAZ-PALACIOS, J.A. “Regularización tributaria y delito fiscal (art. 305.4 del Código Penal)”, en Impuestos, nº11, 2014.
– Las amnistías fiscales en España. La “declaración tributaria especial” del año 2012 y el delito de blanqueo de capitales. Navarra: Aranzadi, 2014.
– “La posible constitucionalidad de la amnistía fiscal de 2012”, en Diario La Ley, nº 8295, 2014, Versión online.
– “Las autoliquidaciones y declaraciones extemporáneas sin requerimiento previo, y los recargos de los artículos 27 y 28 de la Ley General Tributaria”, en Crónica Tributaria, nº 154, 2015.
SANZ GÓMEZ, R. “Entre el palo y la zanahoria: la comunicación obligatoria de esquemas de planificación fiscal agresiva y su interacción con las iniciativas de cumplimiento cooperativo”, en Crónica Tributaria: Boletín de Actualidad, nº 1, 2016.
– “Cumplimiento cooperativo tributario y grandes empresas en España”, en Crónica Tributaria, nº 161, 2016.
SINGH, A. “Enforcement or cooperation – an analysis of the compliance psychology of taxpayers”, en Asia-Pacific Tax Bulletin, Volumen 21, nº 1, 2015.
SOLER ROCH, M.T. Los recargos de prórroga y apremio en los tributos de la Hacienda Pública. Madrid: Instituto de Estudios Fiscales, 1974 – “La estructura jurídica del tributo y las distintas obligaciones tributarias: especial referencia a intereses de demora y recargos”, en Estudios jurídicos de derecho judicial, nº 57, 2004.
– Las prestaciones accesorias en la nueva Ley General Tributaria, en AAVV, Estudios de derecho financiero y tributario en homenaje al profesor Calvo Ortega, Valladolid: Lex Nova, Vol. 1, 2005.
– “Las medidas fiscales selectivas en la jurisprudencia del TJCE sobre ayudas de Estado” en Quincena Fiscal, nº 14, 2006.
– “Forum: Tax Administration versus Taxpayer – A new deal?”, en World Tax Journal, Octubre, 2012.
SOTO BERNABEU, L. “Los efectos de la presentación, fuera de plazo, transcurrido el plazo de prescripción, de una declaración o autoliquidación extemporánea bajo el régimen del artículo 27 de la Ley General Tributaria”, en Crónica tributaria, nº 162, 2017.
– La obligación de información sobre bienes y derechos situados en el extranjero a la luz del derecho de la Unión Europea, en Conflictos actuales en Derecho Tributario. Homenaje a la Profesora Doctora Manuela Fernández Junquera. Navarra: Aranzadi, 2017.
– “La conexión entre la norma general anti-abuso introducida en la propuesta de Directiva BICIS y la Acción 12 del Plan BEPS”, Documentos de Trabajo del Instituto de Estudios Fiscales, nº 13, 2017.
– “La Declaración Tributaria Especial: una reflexión retrospectiva”, en Crónica Tributaria, nº 165, 2017.
– El TEDH, el derecho a la intimidad personal y la utilización en el seno de una investigación penal de datos con relevancia tributaria obtenidos ilícitamente (Caso Liechtenstein), en Estudios sobre Jurisprudencia Europea. Materiales del I y II Encuentro anual del Centro español del European Law Institute, Madrid: Sepín, 2018.
– “La residencia y el establecimiento permanente como punto de conexión en la obligación de información sobre bienes y derechos situados en el extranjero”, en Documentos de Trabajo del Instituto de Estudios Fiscales, nº 3, 2018.
SOTO MOYA, M. “La libre circulación de personas como concepto ambivalente”, en Revista española de derecho internacional, Vol. 60, nº 1, 2008.
TAYLOR, N. Understanding taxpayer attitudes through understanding taxpayer identities, en BRAITHWAITE, V. Taxing democracy, Aldershot: Ashgate Publishing, Ldt, 2002.
TEJEIRO, G. “Voluntary disclosure in LatAm: a win-win game”, en International tax review. – London. – Vol. 26, nº 9, 2015.
TORREGROSA CARNÉ, M.D. “El intercambio de información tributaria en el marco de la Unión Europea”, en Impuestos, nº 5, Sección Doctrina, 2014, Año 30.
TEJERIZO LÓPEZ, J.M. Comentario de la Ley sobre medidas urgentes de reforma fiscal, en Medidas urgentes de reforma fiscal, Volumen I, Madrid: Instituto de Estudios Fiscales, 1977.
TOVILLAS MORÁN, J.M. “La dimensión aplicativa de la Directiva Comunitaria de intercambio de información tributaria”, en Quincena Fiscal, nº 10, 2013.
URINOV VOKHIDJON en “Tax Amnesties as a Transitional Bridge to Automatic Exchange of Information”, en Bulletin for International Taxation IBFD, March 2015.
VAN DER ENDEN, E.; DE GROOT, J. “Two missing links: a move towards an auditing standard specifically for the tax control framework”, en Bulletin for International Taxation, Septiembre, 2015.
VAN DER HEL–VAN DIJK, L; POOLEN, T. Horizontal Monitoring in the Netherlands: At the Crossroads, en Bulletin for International Taxation, Diciembre, 2013.
VAN DER SMITTE, P and ÖBRINK, A: “Payment thinking: A New Tax Collection Strategy or Old Wine in New Bottles”, en Bulletin for International Taxation, December 2015.
VAN MOPPES, D. “L’historique de la régularisation fiscale”, en Forum Financier-Revue Bancaire et financière, nº 3, 2016.
VANISTENDAEL, F. “The international information exchange puzzle”, en Tax Notes International, Septembre 29, 2014.
VELARDE ARAMAYO, M.S. Naturaleza jurídica de los recargos por declaración extemporánea, en VV.AA: Tratado sobre la Ley General Tributaria, Navarra: Aranzadi, Cizur Menor, 2010, Tomo I.
VV.AA. “Tax Amnesties in the 2009 Tax Landscape”, en Bulletin for International Taxation, April 2010.
VV.AA. “Declaración de Granada”, en Revista española de Derecho Financiero, nº 179, 2018.
WERT ORTEGA, M. “Recargo por ingresos extemporáneos: aplicación a un supuesto de diferimiento de ingresos en el Impuesto sobre Sociedades”, en Revista de Contabilidad y Tributación, nº 292, 2007.
WOOD, C.; IVEC, M.; JOB, J.; BRAITHWAITE, V. “Applications of responsive regulatory theory in Australia and overseas”, en Australian National University: Occasional Paper, nº 15, 2010.
ZAPATERO GASCO, A. “La publicación de la lista de deudores como excepción a la reserva tributaria: una perspectiva comparada”, en IV Encuentro de Derecho Financiero y Tributario (1ª parte), Documentos de Trabajo del Instituto de Estudios Fiscales, nº 13, 2016.
ZAYAS ZABALA, J.L; MUÑOZ DOMÍNGUEZ, M. “La declaración tributaria especial: cuestiones controvertidas”, en Carta Tributaria – Monografías¸ nº 18, 2012, Versión online.
ZORNOZA PÉREZ, J.J. Notas sobre la posibilidad, conveniencia y forma de eventuales medidas de regularización tributaria. Instituto de Estudios Fiscales, Madrid, Papeles de Trabajo nº 13/1989.
- El objeto de la presente tesis doctoral es realizar un análisis crítico de los programas de cumplimiento voluntario como medidas destinadas a la mejora del cumplimiento espontáneo de las obligaciones tributarias a largo plazo para determinar de manera sistemática en qué consisten estos programas, cuáles son sus características generales y cuáles son los límites constitucionales y de Derecho de la Unión Europea que deben ser ponderados durante su elaboración e implementación. Estos programas constituyen una oportunidad permanente o temporal otorgada por Ley a los contribuyentes incumplidores para que regularicen una situación previa de incumplimiento, proporcionando a la Administración tributaria información previamente ocultada y realizando el ingreso de la deuda tributaria resultante de la aplicación de la normativa correspondiente. Entre sus efectos se encuentran la exigencia total o parcial de la cuota tributaria, la exigencia o reducción total o parcial de los intereses de demora y de los recargos aplicables y la exención de la responsabilidad administrativa o penal correspondiente.
- Het doel van dit proefschrift is om een kritische analyse uit te voeren van vrijwillige nalevingsprogramma’s als maatregelen gericht op het verbeteren van de spontane naleving van belastingverplichtingen op lange termijn om systematisch te bepalen waaruit deze programma’s bestaan en wat hun algemene kenmerken zijn en de beperkingen van het recht van de Europese Unie waarmee rekening moet worden gehouden tijdens de voorbereiding en implementatie ervan. Deze programma’s vormen een permanente of tijdelijke mogelijkheid die door de wet wordt verleend aan belastingbetalers die zich niet aan de regels houden om een eerdere situatie van niet-naleving te regulariseren, waardoor de belastingdienst voorheen verborgen informatie krijgt en de belastingschuld wordt betaald die voortvloeit uit de toepassing van de overeenkomstige regelgeving. Tot de gevolgen ervan behoren het geheel of gedeeltelijk opeisen van het belastingbedrag, het geheel of gedeeltelijk opeisen of verminderen van vertragingsrente en toepasselijke toeslagen en de vrijstelling van de overeenkomstige administratieve of strafrechtelijke aansprakelijkheid.
Geef een reactie