Omdat we alles in de winkels vinden, vergeten we vaak hoe gemakkelijk het is om zelf te maken. Hieronder vind je het recept voor frambozenlimonade, rozenbottel, braam/gember, halfzoete perencider……

Limonade maak je door water, suiker en fruit te mengen met gist, wei of kombucha of natuurlijk te laten fermenteren. Biologisch fruit gist heel gemakkelijk. Na  2 dagen heb je al een zoete verfrissende drank, laat je hem staan dan krijg je azijn.  En éénmaal je een gefermenteerd drankje hebt bouw je met deze verder, door gewoon een deel limonade toe te voegen aan je nieuwe productie en een paar dagen wachten. 

Als je suiker vervangt door honing versnel je het proces

Kombucha limonade

Ik werk graag met kombucha, zie hier hoe je kombucha maakt. Ik moet nog een weckpot met kraantje gaan kopen dat is een stuk handiger om dan de flesjes te vullen.

 • In deze limonade heb ik 1/5l pure kombucha genomen
 • 2 soeplepels lucuma poeder (Een natuurlijke zoetstof gemaakt van lucuma fruit)
 • een halve citroen in hele dunne schijfjes gesneden (je experimenteert zelf met de hoeveelheden
 • 1 soeplepel gemalen gember
 • en  ik had nog wat ananasstukjes over die ik er ook in gedaan heb 

En na 2dagen heb ik een heerlijk fruitige limonade. Pas op met kombucha want het werkt op de darmen dus drink er max 1 groot glas per maaltijd. Bij een zware, vettige maaltijd zullen je darmen je heel dankbaar zijn

Schillen van je geperste citroen gebruiken

Heb je genoten van citroensap dan kan je nog iets lekkers maken met de schil. Meng 40gr suiker met de schil van 1 middelgrote citroen (omdat dit een zeer kleine hoeveelheid is rasp je beter de schil ofwel snij je die in zeer kleine stukjes) en laat 4 uur staan. Roer erom om de 45minuten zodat de suiker goed verdeeld is. De siroop is klaar als de suiker helemaal opgelost is. Deze kan je nu mengen met ijsthee of toevoegen aan limonade.

framboos limonade 1,5l

 • 1,5l water
 • 125 ml honing of suiker
 • 250 gr frambozen die je plet of wel bevroren frambozen die je mixt
 • halve theelepel gist of wacht op spontane vergisting in de fles
 • een grote weckpot ideaal met kraantje
 • en kleine flesjes met schroefdop of flopdop om je limonade in te doen 

Bevroren fruit pas mengen met de gist als die op kamertemperatuur is. Men alles in de grote weckpot en laat min 2 dagen staan als het om min 22graden kamertemperatuur is, is het kouder laat dan 3 dagen min fermenteren en proef. Zet trechter op je flesje, met plastieken zeefje erop en vul je flesjes onder de tapkraan van je weckpot en enjoy 🙂

Bramen / gember limonade: zelfde als hierboven maar met 250gram bramen en 1cm geraspte gember met schil

Citrus limonade

 • 1,5l water
 • 65ml honing of suiker (best gewone witte suiker want die wordt gefermenteerd 
 • 1,5 geperste citroen + rasp schil halve citroen
 • 2 minoaloa’s ofwel mandarijn ofwel 1 grapfruit
 • 1 gepeste limoen + rasp schil halve limoen
 • halve theelepel gist of zelf laten fermenteren

Zelfde stappen als hierboven

Limonade: gefermenteerde rozenbottelsoda 

3 kopjes verse rozenbottels, met de stengels en uiteinden verwijderd
3/4 kop rauwe honing of  bruine suiker of sucanat, 
2 eetlepels cultuur:  zuurkoolsap of wei van gezeefde yoghurt gebruiken – je hebt maar een eetlepel of twee nodig

Instructies

Doe de rozenbottels in een pot en voeg 8 kopjes water toe. Breng aan de kook.
Laat ongeveer 30 minuten sudderen op laag vuur en laat afkoelen. Zeef de rozenbottels. Voeg de honing of suiker toe en roer tot het is opgelost. Nu heb je rozenbottelsiroop. Je daar wat van invriezen. 
Giet de siroop in een gesteriliseerde grote glazen weckpot, giet je wei- of zuurkoolsap erin en sluit af maar zorg ervoor dat je deksel een klein beetje lucht doorlaat ofwel schroef elke dag eens los en weer dicht. 
Laat het ongeveer drie dagen staan ​​en proef het. Hoe warmer de omgeving hoe sneller hij fermenteerd. Laat het gisten tot het net iets zoeter is dan je zou willen.
Giet het in je beugelflessen en bewaar in de koelkast. (Het type fles is belangrijk, omdat ze ervoor zorgen dat het ferment kleine hoeveelheden Co2 afgeeft en niet ontploft.) Je kunt ze op kamertemperatuur laten staan ​​als je ze eerder wilt drinken. In  de koelkast vertraag je het fermentatieproces.

drink het binnen een paar weken anders wordt het droger, zuurder en bruiser naarmate je langer wacht. Het zal uiteindelijk ook meer alcohol bevatten, dus misschien wil je het eerst proeven voordat je het aan je kinderen geeft als je het al een tijdje hebt bewaard!

Halfzoete perencider met gedroogde gist

 • 2l biologisch perensap
 • zakje droge cider gist of gist van onderin een bierfles (met broodgist is het niet te drinken)
 • suiker

maak de giststarter: 200ml sap in een glazen pot + de gist en laat het staan totdat het stevig bubbelt (min halve dag) en giet het dan in je gistingsvat of weckpot met tap en vul aan met de rest van het sap en draai je dop erop zodat er wat koolzuurgas kan ontsnappen. Laat 1 week uitgisten. 

Als de cider niet meer bubbelt kan je hem bottelen; Doe en theelepel suiker (maakt niet uit welke) in de fles en vul en laat een klein beetje ruimte over bovenaan in de fles zoals gebruikelijk is in andere wijnflessen.  Sluit af met beugeldop of plopdop.

Laat de cider nu 1 maand staan op een donkere warme plek (20°) en erna genieten maar van je zelfgebottelde drank.

Perencider met wilde gisting

 • 2 l biologisch perensap
 • 2 biologische peren

Verwijder het klokhuis en snij de peren in fijne schellen, gooi in een glazen kom +  1l perensap. Dek af met plastic folie of plastiek deksel en plaats op donkere plaats op kamertemperatuur. 

Als het sap na 1 week flik bubbelt giet je  het sap in je weckpot met kraantje of gistingsvat. Je kan je peren mixen en dan via een kaasdoek uitpersen en dit sap toevoegen. Als hij is uitgegist bottel hem op flessen en gebruik beugelflessen of fles met plastieken champagnekurk. 

Wil je een lichte bubbel voeg theelepel suiker toe aan je fles voordat je bottelt. Laat 1 maand staan.

bron 

bron

bron