Kombucha zorgt bij verkoudheid en griep voor meer energie en ondersteunt het je lichaam. De kombucha bezit een bijzondere gist; de S. boulardii , die resistent is tegen antibiotica, hitte en maagzuur. Deze helpt bij acute diarree  en biedt ondersteuning voor Clostridium difficile (C. diff), darmaandoeningen,  kinderen met autisme en inflammatoire darmaandoeningen, Het dagelijks drinken van een glas kombucha ontgift je lever, verbetert je spijsvertering verbetert je humeur en helpt je af te vallen. Als je last hebt van acne, haaruitval, eczeem en artritis, kan kombucha helpen om deze weer in balans te brengen.

Je middag dip rond 14.30 uur wijst op mogelijk problemen met de bloedsuikerspiegel of stresshormonen die overbelast zijn geraakt door een teveel aan cortisol. Een een glas kombucha drinken helpt omdat de B-vitamines in kombucha, samen met de probiotica,  je bijnieren wat extra hulp geven en kan helpen om je PH waarde weer in evenwicht te brengen.

Wat zijn de ingrediënten in kombucha?

Bacterie- en giststammen: Acetobacter xylinum, Acetobacter oxydans, Gluconobacter oxydans, Gluconobacter xylinus, Saccharomyces apiculatus, Saccharomyces cerevisiae (bakkersgist), Saccharomyces ludwigii, Schizosaccharomyces pombe
vitamines: Vitamine B1, B2, B3, B6, B12, Vitamine C, Vitamine D, Vitamine E, Vitamine K, Foliumzuur
Organische zuren: Appelzuur, barnsteenzuur, azijnzuur, foliumzuur, glucuronzuur, gluconzuur, malonzuur, melkzuur, rechtsdraaiend (L+) melkzuur, oxaalzuur, usninezuur, citroenzuur
Sporenelementen en mineralen: IJzer, magnesium, natrium, kalium, calcium, kobalt, zink
Secundaire plantaardige stoffen: Flavonen, isoflavonoïden, polyfenolen
Enzymen, aminozuren en tannines: inclusief 14 verschillende aminozuren

Welke is de beste thee voor kombucha?

Groene, zwarte, witte, oolong of pu-erh thee. Ik gebruik een zakje groene thee + zakje pu-erhthee + wat rozenblaadjes overgiet dat met heet water en zeker 20 minuten laten trekken.  

Waarom suiker bij de kombucha voegen?

De kombucha zwam noemt men een scooby en dat is een levend organisme dat energie/voeding nodig heeft. En die energie haalt hij uit de suiker die je erbij voegt. De zwam verbruikt de suiker waardoor er zo goed als niks meer van te vinden is in je gezonde kombucha drank

Hoe kom je aan een scoby?

Je kan die online kopen maar ook gratis vinden via deze facebookgroep Water-melkkefir,GBP en andere gefermenteerde voeding BE/NL

Een scoby die gezond is, die word zo dik dat je hem kan splitsen en doorgeven aan anderen. Zo hou je hem ook gezond en in balans. 

Zelf een scoby kweken

Koop hiervoor in de winkel een biologische, “raw” kombucha waar al duidelijk “stukjes” in drijven. Die stukjes zijn al het begin van een nieuwe scoby. 

Giet nu dat flesje 200ml kombucha in een grote weckpot en doe er 2-3 eetlepels suiker en vul aan met lauwe thee  (groen, zwart, of een mix), dek af met katoenen doek/zakdoek en laat 2 tot 4 weken staan. Op een gegeven moment moet er een soort crème kleurige gelatine-pannenkoek groeien op de bovenkant van je thee. Dat is jouw eigen scoby.

Deze eerste batch kombucha zal niet te drinken zijn maar je kan hem wel gebruiken als starter om weer een nieuwe batch kombucha te brouwen. Als je scoby dik genoeg is om uit zijn potje te halen (dit kan al bij 1 mm, doe het met een houten lepel en  wees voorzichtig) kun je er herhaaldelijk kombucha mee brouwen zoals boven beschreven. Je scoby wordt vanzelf dikker!

Scoby overschot bewaren in een scoby hotel

Als de moederscoby gezond is zal ze snel nieuwe scoby’s maken die helemaal bovenaan komen drijven. Je scoby’s waarmee je geen kombucha maakt, bewaar je in een grote pot met kombucha deksel. Met een lage PH-waarde tussen 2,3 en 3,5 kan je de Scoby weken of zelfs jaren in deze vloeistof bewaren. De lage PH-waarde zorgt ervoor dat de Scoby beschermd is tegen schadelijke ziektekiemen. Het is erg belangrijk dat je kombucha-paddenstoel volledig bedekt is met startvloeistof. Het Scoby Hotel kan ofwel worden afgedekt met een luchtdoorlatende doek of luchtdicht worden afgesloten met een deksel. De gesloten variant dient op een koele plaats bewaard te worden. Houd er rekening mee dat deze Scoby’s vatbaarder zijn voor schimmels. Bovendien duurt het soms wat langer voordat ze opnieuw kunnen worden geactiveerd voor de productie van kombucha.

Wat je kan doen met je overschot aan scoby’s lees je hier

Problemen

 • Kombucha te zoet – Niet lang genoeg gefermenteerd, laat hem nog wat rusten
 • Kombucha te zuur – Te lang gefermenteerd, gooi er wat suiker bij
 • Scoby wordt lelijk en bruin –  s normaal als je zwarte thee gebruikt. 
 • Er hangen bruine draden onder mijn scoby – Dat is gist, mogelijk heb je een overschot. Verjong je scoby en gebruik startervloeistof uit de bovenste lagen van je batch.
 • Er zitten zwarte vlekken op: dat is gist, verwijder die gewoon
 • Mijn kombucha is een beetje troebel – Mooi zo! Gezonde kombucha.
 • Er groeit schimmel op mijn scoby – Oeps , gooi de hele batch weg, maak alles goed schoon en kweek een nieuwe scoby.
 • Mijn scoby drijft niet mooi op de bovenkant van de vloeistof – Niks aan de hand.
 • Mijn scoby is gescheurd / te klein voor het beschikbare oppervlak – Niks aan de hand, groeit vanzelf dicht.

Kombucha 1ste fermentatie

Kombucha maken is simpel: je zet thee en als die lauw is doe je er 100gr/l suiker bij (goed roeren), een scoby en “starter vloeistof” (kombucha van je vorige eerste fermentatie min 100ml/l of appelazijn). Gebruik een pot van  1,5 L of 2 L met een wijde opening. Die wijde opening is belangrijk, zo heb je ruimte voor je scoby en kun je hem er ook makkelijk uit halen. 

Ik denk die af met een grote zakdoek want hij moet kunnen ademen en dan min 7 dagen laten fermenteren, in een donkere plek op kamertemperatuur. Zelf zet ik hem in mijn  grote frigozak (je kan ook een frigobox gebruiken) met een warmwaterkruik en ik laat het deksel wat open zodat er geen condens is in de zak/box. Op die manier had ik na 6dagen al kombucha. Met een temperatuur van 22° gaat het fermenteren sneller dan met 18°. 

Als de smaak je bevalt na 6-7d  haal  je voorzichtig de scoby eruit met een houden lepel en neem 1 glas  kombucha uit je pot om je volgende batch te starten en de rest kan je bottelen en in de koelkast houden of je kan een 2de fermentatie starten.

Kombucha 2de fermentatie

De eerste fermentatie is aëroob, d.w.z. met zuurstoftoevoer, terwijl de tweede fermentatie anaëroob plaatsvindt, d.w.z. in gesloten vaten zonder zuurstoftoevoer. De talrijke micro-organismen stoppen de fermentatie door ze zuurstof te ontnemen. De anaërobe gisten breken de restsuiker en de fructose van het toegevoegde fruit af. Het resultaat Kooldioxide kan niet meer ontsnappen en geeft je Kombucha (Carbonaat) zijn heerlijke sprankeling. Gedurende deze tijd neemt de kombucha de kleur en smaak aan van het toegevoegde fruit. De tweede gisting voorkomt ook dat de kombucha te zuur wordt.

Het is belangrijk dat u wacht tot na de 1ste gisting om de kombucha op smaak te brengen, omdat je anders de symbiose van bacteriën en gisten verstoort en je kombucha van mindere kwaliteit zal zijn. Pas in de 2de gisting voeg je fruit, sappen, kruiden of gedroogd fruit toe, sluit je het flesje of de pot hermetisch en laat je 2-3dagen trekken op kamertemperatuur. Gebruik stevig glas dat tegen de gasvorming kan.

Ideaal is om een glazen pot met deksel die goed afsluit en tapkraantje te gebruiken. Ik heb getest met een grote pot en plastiek zak erover met elastiek (zoals je hiernaast ziet) maar zo is het omslachtig om dan de flessen te bottelen.

 • In deze limonade heb ik 1/5l pure kombucha genomen
 • 2 soeplepels lucuma poeder (Een natuurlijke zoetstof gemaakt van lucuma fruit)
 • een halve citroen in hele dunne schijfjes gesneden (je experimenteert zelf met de hoeveelheden
 • 1 grote soeplepel gemalen gember
 • en  ik had nog wat ananasstukjes over die ik er ook in gedaan heb 

En na 2dagen heb ik al een heerlijk fruitige limonade, die ik dan overgiet in flesjes (trechtertje erop met zeef en zo overgieten. Dus daarom is een weckpot met tapkraantje veel handiger). Wil je de smaak intenser kan je meer fruit/gember toevoegen of gewoon langer laten staan.

Als je kombucha op is kan je het met overblijvend fruit nog een heerlijke thee maken. Ik doe gewoon heet water op en dan heb ik een heerlijke kombucha thee 

Pas op met kombucha want het werkt op de darmen dus voel zelf in hoeveel je er per dag van kan drinken. Bij een zware, vettige maaltijd zullen je darmen je heel dankbaar zijn. Door fermentatie neemt ons lichaam moeilijk verteerbaar voedsel makkelijker op. De goede bacteriën kunnen stoffen die onze spijsvertering belasten grotendeels afbreken. Hierdoor heb je minder last van krampen, buikpijn en een opgeblazen gevoel.

Experimenteren met smaken en recepten

Vers fruit en bessen: Aardbei, sinaasappel, appel, watermeloen, pruim, granaatappel, citroen heel, in schijfjes of puree. Citrusvruchten hebben een verfrissend aroma en bevorderen de gasvorming

gedroogd fruit: Dadels, vijgen, veenbessen, moerbeien, mango, gojibessen, rozijnen, pruimen. Omdat gedroogd fruit een hoog suikergehalte heeft, is er hier een grotere vorming van koolzuur.

Verse kruiden: Basilicum, munt, rozemarijn, tijm, citroenverbena, salie. Je kunt de kruiden eerst laten gisten of koken en dan het afgekoelde brouwsel toevoegen.

Kruiden: Kaneel, vanille, koriander, kardemom, gember, peper, steranijs

Bloesems: Lavendel, roos, madeliefje, vlier (vlierbessensiroop), viooltje, sleutelbloem, vergeet-mij-nietje, hibiscus

Sappen: Sinaasappelsap, Appelsap, Granaatappelsap, Grapefruitsap, Gembersap

Wortels of verse groenten: Ingwer, kurkuma, wortelbiet, komkommer

Tip: Overdrijf niet, ideaal als je met max drie ingrediënten werkt. Onthoud dat de gisten suiker nodig hebben voor de nagisting. Wil je liever een combinatie zonder fruit, voeg dan 1 tot 2 eetlepels kokosbloesem- of vlierbloesemsiroop of iets dergelijks toe.

Je kombucha medisch versterken

Gember: Ik rasp die altijd: is rijk aan vitamine C, sporenelementen: magnesium, ijzer, calcium, kalium, natrium en fosfor, evenals antioxidanten, bevorderd de spijsvertering, stimuleert de metabolische processen en vetverbranding,  helpt bij acute maagproblemen (zoals misselijkheid tijdens het reizen), is ontstekingsremmend, antibacteriële, bloedsomloop bevorderende en reinigende effecten. Ideaal bij keelpijn, verkoudheid of griep.

Vlierbessen en vlierbloesem de bessensiroop gebruik ik bij hoest. De bloemen zijn: diuretisch en zweetdrijvend, laxerend, ontstekingsremmend en antiseptisch. Bevat etherische olie, vitamine C, vitamine A, B, tannines, de mineralen ijzer en zink, sporenelementen, flavonoïden en antioxidanten. Traditioneel worden vlierbloesem beschouwd „ontgifter“ en versterker.

Maracuja:  niet verwarren met passievrucht, bevatten vitamine C, de B-vitamines: niacine en riboflavine. Riboflavine speelt een rol bij de energie- en eiwitstofwisseling. Er zitten veel onverzadigde vetzuren in Maracuja, daarom wordt passievruchtolie vaak gebruikt in cosmetica.

Zwarte bessensap (ribes)is een oud huismiddeltje bij keelpijn, verkoudheid, griep. Heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen, drie keer zoveel vitamine C als een citroen, rijk aan kalium (= natuurlijk vaatverwijderaar en belangrijk bij hart en vaatziekten), verlagen de slechte LDL-cholesterol en verhogen de goede HDL-cholesterol en helpt het reguleren van de hoge bloeddruk. Het extra van zwarte bes verhoogt de bloedstroom in de ogen en de optische zenuwen en beschermt tegen verlies van gezichtsvermogen bij veroudering en kan het de vermindering van het gezichtsveld bij mensen met een glaucoom vertragen. Spoelt overtollig water uit het lichaam 

Rode veenbessen helpen bij urineweginfecties, helpen bij het afvallen en vertragen het verouderingsproces

Winterrecepten 

Kaneel-dadel kombucha

2 dadels-ontpit en gehalveerd + 1 kaneelstokje + 1 liter kombucha + 1 glazen pot van 1 liter 
Doe de dadels en kaneelstokje in de glazen pot of fles en giet er de kombucha op. Laat dit nu 2-5 dagen op kamertemperatuur fermenteren totdat je kombucha sprankelend is en de smaak van de kaneel en dadels heeft aangenomen. Proef na 2 dagen of het al naar je zin is, Als je de smaak goed vindt kan je de kombucha in de koelkast zetten en genieten. Wil je een nog iets intensere smaak laat de kombucha dan nog wat verder fermenteren.

Cranberry rozemarijn kombucha

1 takje rozemarijn + 20 verse cranberries + 1 liter kombucha + 1 glazen pot van 1 liter 
Doe de rozemarijn en cranberries in de glazen pot of fles en giet er de kombucha op. Laat dit nu 3-5 dagen op kamertemperatuur fermenteren totdat je kombucha sprankelend is en de smaak van de rozemarijn en dadels heeft aangenomen. Proef na 3 dagen of het al naar je zin is, Als je de smaak goed vindt kan je de kombucha in de koelkast zetten en genieten. Wil je een nog iets intensere smaak laat de kombucha dan nog wat verder fermenteren.

Cranberry gember Kombucha

500 ml afgewerkte kombucha
2 eetlepels cranberrysap
1 theelepel geraspte gember, hou je niet van gember kan je vers geperst sinaasappelsap gebruiken)
 Als je een sterkere cranberrysmaak wilt, kun je de hoeveelheid cranberrysap verdubbelen. Sluit en zet de dop op de fles vast. Laat de drank 5 dagen gisten bij kamertemperatuur en plaats de flessen daarna in de koelkast.

Kombucha met bloemen

800 ml afgewerkte kombucha
1 klein vlierbloesemscherm of scheut vlierbloesemsiroop
10 tot 15 kamillebloemen
3 lavendel bloemen
3 rozenknopjes (gedroogd, ze hebben meer aroma)

Giet de kombucha in een fles met stevige sluiting. Zorg dat stuifmeel en kleine diertjes uit de bloemen geschud zijn, verwijder de bloemstengels net achter de bloemhoofdjes en doe in de fles.
Sluit de fles af en laat 1 tot 3 dagen op kamertemperatuur staan. Als de smaak goed is, giet je het door een zeef en bewaar je de kombucha luchtdicht. 
Wat kan de vlierbloesem voor u doen: 

Gember kombucha

1 stukje gember van ongeveer 2 cm. + 1 eetlepel ahornsiroop + 1 kaneelstokje + 1 liter kombucha
1 glazen pot van 1 liter
Snijd het stukje gember in schijven of raspen,  en doe het samen met de ahornsiroop en het kaneelstokje in de glazen pot of fles en giet er de kombucha op. Laat dit nu 2-5 dagen op kamertemperatuur fermenteren totdat je kombucha sprankelend is en de smaak van de ingrediënten heeft aangenomen. Proef na 2 dagen of het al naar je zin is, Als je de smaak goed vindt kan je de kombucha in de koelkast zetten en genieten. Wil je een nog iets intensere smaak laat de kombucha dan nog wat verder fermenteren.

Anijs kombucha

1 eetlepel kokosbloesem of ruwe rietsuiker + 2-3 stuk steranijs + 1 liter kombucha + 1 glazen pot van 1 liter 
Doe de suiker en de steranijs in de glazen pot of fles en giet er de kombucha op. Laat dit nu 2-5 dagen op kamertemperatuur fermenteren totdat je kombucha sprankelend is en de smaak van de anijs heeft aangenomen. Proef na 2 dagen of het al naar je zin is, Als je de smaak goed vindt kan je de kombucha in de koelkast zetten en genieten. Wil je een nog iets intensere smaak laat de kombucha dan nog wat verder fermenteren.

Hibiscus winter kombucha

De hibiscus winter kombucha maak je meteen vanaf de eerste fermentatie en heeft dus wat meer tijd nodig. Maar het is absoluut de moeite waard om deze kombucha een keer te maken.

Benodigdheden
80 gram kokosbloesemsuiker (of eventueel bruine suiker)
1 kombucha scoby
100 ml. kombucha van een vorige batch
1 liter water
4 gram zwarte thee
4 gram gedroogde hibiscusbloemen
1 kaneelstokje
1 steranijs
5 pimentkorrels
2 kruidnagels
1 grote glazen pot van 1,5 liter 

Breng de liter water aan de kook, voeg thee, hibiscus en kruiden toe + de suiker en roer zodat de suiker gemakkelijker oplost. Laat 20 minuten trekken, zeef en giet in je grote weckpot. Schenk de 100 ml kombucha bij de lauwe thee en leg er de scoby met een houten lepel voorzichtig in.

Dek de pot af met een theedoek / kaasdoek /zakdoek en zet dit vast met een elastiekje. Zo kan er nog wel zuurstof bij de drank en koolzuurgas kan ontwijken maar er kunnen geen vuil of fruitvliegjes in. (fruitvliegjes zijn gek op kombucha). Laat tussen de 6 en 12 dagen fermenteren. Hoe langer je het laat fermenteren des te zuurder wordt de drank.

Hoe warmer je huis is des te sneller zal de kombucha fermenteren. Proef na 6-7 dagen hoe de kombucha smaakt en als je kombucha naar wens is, kun je hem meteen afgieten in een schone pot of fles en bewaren in de koelkast.

Deze hibiscus winter kombucha is zo al heerlijk om te drinken maar als je hem nog feestelijker wilt maken kan je nog een tweede fermentatie doen door 100 ml. sinaasappelsap en 50 ml. cranberrysap aan de kombucha toe te voegen. En dit nog 2-3 dagen te laten fermenteren.

 

bron

bron