Cranberries (veenbessen) bevatten bijzonder veel vezels, maar liefst 3,8 gram per 100 gram. Vezels zijn in de eerste plaats goed voor de darmwerking, maar zorgen er ook voor dat je langer verzadigd bent. Dit is echter niet de enige reden waarom cranberries zo gezond zijn.

Ze zijn rijk aan vitamine C, E, vitamine B1, B2, B5, B6, B11 en vitamine K. Dit alles zorgt voor groei, herstel en een betere weerstand. Naast de vitamines bevatten cranberries ook veel mineralen. Zo zit er in het kleine besje bijvoorbeeld koper, mangaan, ijzer, kalium, calcium, fosfor, magnesium en zink. Het vitamine C gehalte is met 7,5 tot 10,5 mg per 100 gram bijzonder hoog.

Wat zijn de voordelen van de veenbes

Versterkend; bevat het aminozuur: tryptofaan, de voorloper op serotonine = je voelt je mentaal sterker en het versterkt ook je geheugen. 

Goed bij blaasontsteking 

Huidverbetering en anti-aging: helpen bij huidproblemen zoals eczeem, acne, psoriasis en dermatitis. Het vertraagt  het huidverouderingsproces dankzij de antioxidanten die het bloed ontdoen van gifstoffen. 

Detox: de antioxidanten zuiveren het lichaam door de stofwisseling en de spijsvertering te verbeteren. 

Gezond en schoon gebit, het zou tandplak en tandsteen voorkomen.

Het verlagen van het cholesterolgehalte. 

Cranberries zijn behoorlijk zuur en de meeste mensen eten ze dan ook niet graag zo puur natuur. Maar door ze te fermenteren met honing en sinaasappelsap krijg je heerlijk frisse zoetzure cranberries die niet alleen lekker smaken bij vlees maar ook heerlijk zijn door de yoghurt of in een smoothie. En door het fermenteren blijven alle goede eigenschappen behouden.

En het is altijd een goed idee om wat gefermenteerde voeding bij je maaltijd te eten. Ook tijdens de feestdagen! En deze gefermenteerde cranberries passen perfect bij een feestelijke maaltijd. Dus zet ze tijdens de feestdagen zeker op tafel als lekker bijgerecht.

Honing veenbessen recept

300-350 gram verse cranberries (indien uit de vriezer eerst helemaal ontdooien)
1 biologische sinaasappel
klein stukje gember van ongeveer 1,5-2 cm.
1 kaneelstokje
350-400 gram honing

Bereidingswijze
Was de cranberries en steek ze even in met een scherp mesje. Cranberries hebben een vrij harde schil en anders komt de honing niet in de cranberries terecht. Gebruik je cranberries uit de diepvries dan kan je deze stap overslaan.

Doe ze in je glazen pot van 1,5l, zorg dat er ongeveer 2,5 centimeter ruimte over blijft aan de bovenkan. Schil met een dunschiller de schil van je sinaasappel, met zo min mogelijk wit want anders wordt het te bitter. Snijdt de sinaasappel middendoor en pers hem uit. 

Meng het sinaasappelsap met de honing en roer dit even goed door.

Snijd het stukje gember in schijfjes of rasp en voeg dit samen met het kaneelstokje en de sinaasappelschil aan de cranberries toe.

Giet vervolgens het honing sinaasappel mengsel over de cranberries. Het kan even duren voordat de honing helemaal op de bodem van de pot is terechtgekomen. Dus het kan zijn dat je even moet wachten tot de honing tussen de cranberries is doorgezakt en dan wat meer moet toevoegen. Als de cranberries nog niet helemaal onder het vocht staan voeg dan nog wat honing toe totdat de cranberries helemaal onder staan. Dit is belangrijk om schimmelvorming te voorkomen.

Sluit de pot heel goed af en beweeg de pot zodat alle veenbessen omgeven zijn door honing. Gebruik een glazen pot met plastike denksel of voeg een stukje bakpapier tussen het deksel en de pot toe om te vermijden dat het metaal van het denksel reageert op het fermentatieproces.

Nu zijn je cranberries klaar om te fermenteren. Hou ze onder de honing door een glasgewicht op de cranberries te leggen en sluit de pot los af, zodat eventuele druk die tijdens de fermentatie ontstaat kan ontsnappen. Let op, niet te los want er mag geen vuil in de pot komen.

Heb je geen glasgewicht, schroef je deksel dan volledig dicht, zet de pot een half uurtje op zijn kop en daan weer rechtop draai het deksel iets losser. 

De tweede methode kan wat knoeien worden omdat er soms ook wat honing uit de pot kan komen. Zet de pot in ieder geval altijd op een bordje of schaaltje.

En nu is het kwestie van geduld hebben. Na ongeveer 1 week zal je de eerste bubbels in de honing zien verschijnen, vaak zijn ze nog heel klein maar het is een teken dat de fermentatie van start is gegaan.

De honing krijgt een mooie rode kleur en wordt na verloop van tijd dunner. en de veenbessen verliezen wat van hun zuurheid en worden rimpelig.  Je kan ze zelfs enkele maanden laten fermenteren wat ze alleen maar lekkerder maakt. Na een 3tal weken als je als eens proeven. Als je de smaak goed vindt dan kan je de cranberries in de koelkast bewaren om het fermentatieproces te vertragen. In de koelkast zijn ze minstens nog 3 maanden houdbaar.

Je kunt deze heerlijke gefermenteerde honing cranberries serveren en eten zoals ze zijn, of je kunt ze in een keukenmachine doen om er een cranberry saus van te maken.

Gedroogde cranberries
Je kunt geen gedroogde cranberries gebruiken om te fermenteren. De combinatie van het vocht in de verse cranberries, de honing en het sinaasappelsap zorgt ervoor dat het fermentatie proces op gang komt. Dat lukt niet met gedroogde cranberries.

Als je gedroogde cranberries met honing mengt dan krijg je een honing infusie. Wat ook lekker is, maar heel wat anders dan gefermenteerde honing cranberries.

Veenbessen gezichtsmasker maken

Je hebt het volgende nodig: een handje cranberries, 2 el honing, klein scheutje olijfolie en een paar lepels yoghurt. Kook de cranberries even in een klein laagje water totdat ze openspringen en prak ze fijn. Als ze afgekoeld zijn voeg je andere ingrediënten toe. Meng het goed door elkaar. Breng het vervolgens aan op je gezicht en laat het ongeveer 10 minuutjes intrekken. Spoel het daarna af met lauw water en je hebt een heerlijk zachte huid.

bron

bron