Wat is wei?

Wei is de troebele, geelachtige vloeistof die overblijft nadat de melk is gestremd. Het zit boordevol eiwitten, vitamines, mineralen en enzymen. Wei,  is de vloeistof die je vind op de yoghurt, de mozzarella en andere zuivelrecepten die je zelf maakt.

Whey kun je in een afgesloten bakje in je koelkast zetten, waar het enkele maanden houdbaar is. Het kan ook worden ingevroren.

Verwar de echte whey niet met de poedervormige “whey”.

Er zijn twee soorten wei:

1. Acid Whey – de wei die het resultaat is van kaas waaraan een zuur (zoals azijn of citroensap) is toegevoegd om te helpen bij het stremmen . (Sommige soorten mozzarella, citroenkaas of boerenkaas).

2. Sweet Whey – de wei die het resultaat is van kaas die is gekweekt of gestremd met stremsel in plaats van extra zuur. (Zoals zachte kazen en traditionele mozzarella .)

Sweet Whey heeft een pH groter dan of gelijk aan 5,6; zure wei heeft een pH kleiner dan of gelijk aan 5,1.

Wil  je alle kwaliteiten en enzymen van de rauwe wei bewaren, sla het verwarmen dan over

Toepassingen wei (whey)

1. Vervang in elk bakrecept water (of zelfs melk) door wei:  verse broden ,maïsbrood, pannenkoeken, wafels , muffins,  koekjes ,  tortilla’s …

2. Gebruik wei om groenten, specerijen, zuurkool, chutneys, jam, enz. te lacto-fermenteren.  Het versnelt het fermentatie proces; Gebruik enkel rauwe wei geen zure wei of gekookte wei.

3. Gebruik wei om granen te laten weken, in de stijl van Nourishing Traditions . Afhankelijk van uw recept kunnen meerdere of meer eetlepels aan uw graan- en peulvruchtenbereidingen worden toegevoegd om ze beter verteerbaar te maken.

4. Vries het in voor later.

5. Gebruik wei om pasta’s, aardappelen, havermout of rijst te koken. Door de wei te koken verliest het zijn rauwe eigenschappen, maar voegt  extra smaak aan het voedsel toe

6. Voeg wei toe aan soepen en stoofschotels .

7. Voeg wei toe aan zelfgemaakte fruitsmoothies, fruitslushies of milkshakes .

8. Gebruik whey als haarproduct. wordt aanbevolen als vervanging voor shampoo, haarspoeling of zelfs als haargel! Maar heb het zelf nog niet geprobeerd;

9. Voer het aan de honden.  honden vinden het heerlijk als je een beetje wei op hun droogvoer giet en er een ontbijtgranen van maak.

10. Maak whey limonade. Ik heb verschillende heerlijk klinkende recepten gezien voor limonade-achtige drankjes met wei. Het staat op mijn lijstje om deze zomer te proberen!

11. Gebruik wei om je planten water te geven. Verdun het met een eenzeldfe hoeveelheid water anders verbrand je je planten.

12. Voer extra wei voo de dieren  kippen, katten en varkens zijn er dol op  .

13. Maak ricotta. Ricotta-kaas wordt traditioneel gemaakt van wei. Hiervoor moet de wei echter worden verwarmd tot 200 graden, zodat alle ruwe enzymen verloren gaan. Onderaan het recept ricotta.

14. Giet het in je compostbak. Ik moet dit nog doen, maar het zou beter zijn dan het in de gootsteen te dumpen.

15. Maak een wei-marinade. Voeg je favoriete kruiden en smaakmakers toe (knoflook, zout, peper, misschien wat rozemarijn…Mam!) aan de wei en laat het je steaks, kip, vis of karbonades marineren. De enzymen in de wei helpen het vlees af te breken en voegen smaak toe.

16. Gebruik wei om je mozzarella uit te rekken. Als je ooit eerder mozzarella hebt gemaakt, weet je dat je de wrongel aan het einde van het proces moet uitrekken. Sommige recepten zeggen dat je de magnetron moet gebruiken (nee bedankt!), Terwijl andere een pan met heet, gezouten water gebruiken. Gebruik hete wei om je wrongel uit te rekken  traditionele mozzarella recept .

17. Gebruik overgebleven zoete wei om dit ongelooflijk geweldige vintage citroenkaastraart Lemon Whey Pie-recept te maken. 

18 . Maak Gjetost – een zoete kaas gemaakt van gereduceerde wei .

19. Maak lacto-gefermenteerde frisdrank. Er circuleren tal van lacto-gefermenteerde frisdrankrecepten die wei gebruiken voor een deel van het fermentatieproces. Bekijk dit recept voor gefermenteerde rozenbottelsoda voor inspiratie.

20. Gebruik het als pekel voor je zelfgemaakte kaas. Bewaar je mozzarella of fetakaas in een wei-pekel om de kaas langer vers te houden.

Ricotta Kaas Recept #1 (met wei)

  • Verse whey*, overschot van het maken van kaas (probeer dezelfde dag nog te gebruiken). Dit kan met elke hoeveelheid whey, maar de opbrengst is vrij klein is, dus gebruik minimum 1 l verse whey per man.
    Kaasdoek OF een theedoek OF een  fijnmazig herbruikbaar koffiefilter

Doe de wei in een grote soeppan en plaats deze op middelhoog vuur op ongeveer 190-195 graden totdat je bloemig  uitziende “wolken” ziet scheiden van de gele wei wanneer je het mengsel roert. Koken vermijden. Zodra je ziet dat de donzige witte ricotta-kaaswolken zijn gescheiden van de geelachtige wei, haal je het van het vuur en giet je het door je stof of zeef om uit te lekken. En laat het minimum 1 u uitlekken. Bewaar je ricotta in de koelkast.

Ricotta Kaas Recept #2 (met volle melk)

  • 1 liter volle melk
    5 theelepels citroensap 
    1 theelepel zout 
    een theedoek OF kaasdoekOF een fijnmazig herbruikbaar koffiefilter

Plaats de liter melk in een grote soeppan en verwarm deze op middelhoog vuur. Zodra het 190-195 graden heeft bereikt, haal je het van het vuur en roer je het citroensap erdoor. Laat de melk 5-10 minuten staan ​​en wacht tot de wrongel zich vormt. Zodra je die mooie, donzige wrongel ziet, giet je de wei af zoals aangegeven in de wei-ricotta-instructies hierboven. Als je niet meteen wrongel ziet, probeer dan wat meer citroensap toe te voegen of wat meer op te warmen op het fornuis. Het is heel moeilijk om dit te verknoeien, dus zelfs als het recept niet precies gaat zoals beschreven, is het waarschijnlijk dat je het nog steeds kunt redden en eindigen met een soort ricotta-achtige wrongel.