De Sociale Rechtbank van Bilbao heeft het ontslag van een werknemer uit een zorgcentrum voor hulpbehoevenden in Bizkaia “ongeldig” verklaard wegens weigering om de covid-19-injectie te krijgen, meldde El Mundo op woensdag 3 november. Het Hof verwees naar de doctrine van het Grondwettelijk Hof over invasieve medische behandelingen en verwierp de verplichting om mensen aan een specifieke medische behandeling te onderwerpen.

Aanklager werkte in een zorgcentrum met meer dan 40 medewerkers waarvan er drie weigerden de Covid-injectie te krijgen. Een van de drie werknemers die weigerden de injectie te nemen, had een tijdelijk contract dat tot vier keer toe was verlengd en dat, na weigering van injectie, niet werd verlengd. De tweede werknemer werd uiteindelijk ingespoten en de derde, die de eiser in de zaak was, werd om disciplinaire redenen ontslagen en ging in beroep tegen haar ontslag bij de rechtbank.

Het bedrijf ontsloeg de werknemer en beweerde dat er een incident was geweest met een van de personen ten laste die in het centrum werden behandeld, maar dat het een klein incident was dat niet in aanmerking kwam voor ontslag en dit niet rechtvaardigde. Het Hof concludeerde dat het ontslag om disciplinaire redenen een façade was en dat de werkelijke reden voor het ontslag was om het contract te beëindigen omdat de werknemer niet was geïnjecteerd.

Het arrest van het Hof verwees naar: de doctrine van het Grondwettelijk Hof over invasieve medische behandelingen waarin het de verplichting verwerpt om mensen aan een specifieke medische behandeling te onderwerpen; en op een recente uitspraak van het Administratief Hooggerechtshof, waarin de verplichting om verpleeghuispersoneel aan antigeen- en PCR-tests te onderwerpen, werd verworpen.

De uitspraak van de rechtbank geeft aan dat als de werkneemster was “gevaccineerd” om haar ontslag te voorkomen, dit haar recht op lichamelijke integriteit zou hebben aangetast, aangezien dit tegen haar wil zou zijn geweest. De rechter verklaarde daarom het ontslag nietig en veroordeelde het bedrijf tot het betalen van een boete van 600 euro, maar wees de vordering van de hulpverlener van 50.000 euro schadevergoeding af, rekening houdend met de sociale realiteit van het moment waarop de regels moeten worden toegepast.

In Spanje zijn sociale rechtbanken rechtbanken die verband houden met het arbeidsrecht . Het Grondwettelijk Hof bevindt zich op hetzelfde niveau als het Hooggerechtshof, maar is een onafhankelijke rechtbank die alleen constitutionele zaken behandelt, zaken waarin vermeende schending van grondwettelijke rechten wordt beweerd en geschillen tussen de staat en autonome gemeenschappen.

In juli 2021 oordeelde het Spaanse Grondwettelijk Hof dat de door de Spaanse regering opgelegde blokkering van het coronavirus ongrondwettelijk was. In augustus bekrachtigde het Hooggerechtshof de uitspraak van het Hooggerechtshof van Castilla-La Mancha en ontkende het verplichte Covid-tests voor verpleeghuispersoneel.

bronnen:

Expose news