Mede, de honingdrank kan je inzetten bij de meeste fysieke disbalansen.

Mede is een alcoholische drank op basis van honing, water en gist. De honingdrank kan op smaak gebracht worden met fruit, specerijen, granen en hop (en alle mogelijke combinaties hierin).

Toepassing van mede

Mede is slakverwijderend, ontstekingsremmend, bacteriedodend, slijmoplossend, tonicum en kalmerend middel.

Het kan worden gebruikt bij: 

  • Angina, Griep, Bronchitis & Longontsteking (in alle gevallen als warme drank gebruiken)
  • Verschillende disfuncties van het maagdarmkanaal, leverfalen
  • Steen- en nierziekte
  • Hart-en vaatziekten
  • Aandoening van het zenuwstelsel (slapeloosheid, depressie, prikkelbaarheid)
  • Avitaminose
  • Algemene verzwakking 
  • Enkele urologische problemen bij mannen en gynaecologische problemen bij vrouwen
  • Haar en nagels worden verstevigd, de huid wordt gereinigd en zijdezacht, rimpels verdwijnen.
  • Het grappige is dat mede als slakverwijderend en antitoxinemiddel vaak wordt aanbevolen om een ​​kater te verlichten.

Oppassen

Mensen met diabetes vermijden dit best omdat er suiker inzit.

Mede zelf maken

250 ml water
1 kl sulfiet
1 kl wijnsteenzuur
Honingmengsel:
10 l water
3 kg honing
Gistmengsel:
5 gr gist
3 el voedingszouten

Ontsmetten:

Begin met het ontsmetten van het kunststof vat. Meng een koffielepel sulfiet en een koffielepel wijnsteenzuur met 250 ml water. Giet in het kunststof vat en schud goed. Laat een half uur trekken en giet het vat vervolgens leeg maar spoel het niet meer uit.

Honingmengsel:

Meng 10 liter water met 3 kg honing. (Ongeveer 25 gram honing op 1 liter water zorgt voor 1% alcohol. Een goede mede heeft ongeveer 11% alcohol.) Verwarm het mengsel tot ongeveer 40 graden op het vuur zodat de honing goed oplost en laat vervolgens afkoelen. Belangrijk is dat het water niet te veel kalk en geen chloor bevat. Dit laatste doodt namelijk de gistcellen. Indien je gebruik wil maken van leidingwater moet je dit eerst koken, zodat de chloor verdampt en een gedeelte van de kalk neergeslagen wordt.

Gistmengsel:

Neem een halve liter van het honingmengsel en los hierin de droge gist op. Voeg een eetlepel voedingszout toe en laat enkele uren trekken. Voeg het mengsel daarna terug bij het overige honingmengsel en vul hiermee vervolgens het kunststof vat.

Voeg nog 3 koffielepels voedingszouten toe en sluit het vat af met een waterslot. Laat 10 dagen gisten op kamertemperatuur en giet het mengsel vervolgens over in een weckpot voor verdere gisting zonder zuurstof. Laat het mengsel ongeveer een maand verder gisten op kamertemperatuur. Breng vervolgens de Dame Jeanne over naar een koelere plaats (15 graden) zodat de mede rustig verder kan rijpen. Controleer de zuurtegraad en het alcoholgehalte om de paar maanden. Na ongeveer een jaar kan je de honingwijn in glazen flessen gieten en deze afsluiten met een kurk of plastic dop.

bron