Capitis deminutio staat voor hoofdletters/kapitalen – (Rom. Recht),, verlies of vermindering van rechtsbevoegdheid

Verlies van burgerlijke capaciteit in de oude Romeinse tijd. Het heeft ook de namen capitis diminuno en capitis minutio gekregen. Capitis, van caput, betekende in Rome staat . Deminutio, meer dan verlies , was verandering. Het kan daarom worden opgevat als een ontneming of verandering van status of capaciteit met betrekking tot burgerschap , vrijheid en gezin.

De capitis diminutio kan maximaal, gemiddeld en minimaal zijn, afhankelijk van de status die een daling heeft ondergaan.

De maximale diminutio capitis veronderstelde het verlies van de drie staten , zodat de burger die het leed in de praktijk onbekwaam was , verstoken van rechtspersoonlijkheid , en bijgevolg werd hij van zijn vrijheid beroofd en moest hij zich onderwerpen aan het gezag van een andere persoon; van de opkomende rechten van zijn kwaliteit als burger , zoals jus honorum en jus sufragii; van de opkomende rechten van familierelaties, zoals voogdij , curatele , opvolging en jus connubii. Het patrimonium werd in zijn geheel overgedragen aan zijn meester aangezien hem ook het jus commercii werd ontnomen. De maximale diminutio capitis trof degenen die door de vijand als krijgsgevangenen werden genomen , die, dankzij het jus postliminium als ze vrij terugkeerden, en integendeel, ze werden verrast door de dood

, krachtens de wet van Cornelia, werden zij bij hun arrestatie als overleden beschouwd om hun testament geldig te maken ; had ook gevolgen voor de burger die niet in de volkstelling was geregistreerd; vrijgelatenen die ondankbaarheid jegens hun voormalige meesters bedreven, enzovoort. De capitis diminutio media gingen over het verlies van de rechten die voortvloeien uit de kwaliteit van burgerschap en die voortkomen uit familierelaties, waarbij de vrijheid van de capitis minutus werd behouden . Zij leden onder deze afname van hun capaciteit .

burgers die werden veroordeeld tot ballingschap of gedeporteerd omdat ze werden beschouwd als onderdanen in strijd met de belangen van het Romeinse volk; degenen die gestraft zijn met het interdict aquae el ignis; degenen die uit eigen vrije wil het Romeinse burgerschap hebben verworpen door een nieuwe aan te nemen, enzovoort.

Ten slotte importeerde de minimale diminutio capitis het verlies van de status familiae , dat wil zeggen van de rechten die voortvloeien uit familierelaties, zoals het erfrecht , voogdij en curatele .. De minimale diminutio capitis trof de sui iuris die alieni iuris werd of vice versa, zoals bijvoorbeeld gebeurde bij respectievelijk de arrogantie en de emancipatie . Desalniettemin moet worden verduidelijkt dat in sommige gevallen een werkelijke vermindering van de handelingsbekwaamheid er niet toe deed , zoals in het geval van de alieni iuris-vrouw die, als gevolg van het huwelijk cum manu, wettelijk afhankelijk werd van haar echtgenoot maar alieni bleef iuris