Een ambtenaar die een minister voor de rechter sleept vanwege een kerstcadeau, een werkneemster die haar heup breekt na het ophangen van kerstkaarten en een kerstman die een arrenslee beschadigt tijdens een winterfair. Zeven rechtszaken met een kersttintje.

1. Kerstboom [ECLI:NL:GHSHE:2020:1701]

In deze eerste zaak klimt een vrijwilliger in een zes meter hoge kerstboom om een trektouw aan te brengen, maar komt zeer ongelukkig ten val en loopt daarbij een complete dwarslaesie op. Volgens het gerechtshof in Den Bosch is de vrijwilligersorganisatie aansprakelijk vanwege schending van haar zorgplicht; van tevoren was niet beoordeeld hoe de gevaarlijke activiteit het beste kon worden uitgevoerd, met ernstige gevolgen.

2. Kerstman [ECLI:NL:RBNHO:2020:5150]

Een ondernemersorganisatie huurt een houten arrenslee en kunststof rendier voor een winterfair. Bedoeling is dat bezoekers van de fair tijdens het evenement met een kerstman op de foto kunnen. Tijdens het evenement raakt de arrenslee echter beschadigd. De kerstman ging tijdens de fotosessie namelijk niet in de arrenslee zitten, maar nam op de rugleuning plaats, die vervolgens afbrak. De ondernemersorganisatie gaf als verweer nog dat de slee al verouderd was, maar de rechtbank Noord-Holland stelde de eiser (Decoratieverkoop Nederland) toch in het gelijk.

3. Kerstviering [ECLI:NL:RBLIM:2018:8085]

Tijdens een kerstviering bij de Nationale Politie gedraagt de eiser in deze zaak zich volgens de rechtbank Limburg niet zoals het een goed ambtenaar betaamt door tijdens zijn optreden bij de viering ten overstaan van 140 collega’s een andere collega voor schut te zetten. Zijn korpschef plaatst de man daarop naar een ander basisteam, waarop de man een zaak aanspant. Hoewel de korpschef de overplaatsing onvoldoende heeft gemotiveerd, maakt eiser zicht volgens de rechtbank door zijn gedragingen wel schuldig aan plichtsverzuim.

4. Kerstliedje [ECLI:NL:GHSHE:2008:BC7353]

Ook een auteursrechtzaak mag in deze lijst niet ontbreken. De kwestie draait om het nummer ‘Rudolph the red-nosed reindeer’. Het auteursrecht op dit liedje en de titel ervan ligt bij het Amerikaanse St. Nicolas Music Inc. Dit auteursrecht staat in deze zaak niet ter discussie. Wel centraal staat het alcoholhoudende drankje genaamd ‘Rudolph party booster’ van de Nederlandse onderneming Get Nosed. Het drankje wordt verkocht in kleine flesjes met als logo een rendier met een rode neus. St. Nicolas heeft Get Nosed gesommeerd het gebruik van de naam en logo van het drankje te staken, omdat een inbreuk op haar auteursrecht zou betekenen en zij door de relatie met alcohol imagoschade zou leiden. Wellicht had de Amerikaanse entiteit deze zaak best kunnen winnen, ware het niet dat zij onvoldoende onderbouwing heeft gegeven voor haar standpunten, waardoor Get Nosed toch aan het langste eind trekt.

5. Kerstcadeau [ECLI:NL:CRVB:2021:1484]

Partijen in deze zaak zijn een ambtenaar en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrelaties. Inzet van het geding: een VVV-bon van 50 euro. Deze zou ambtenaar namelijk in december 2017 als kerstcadeau ontvangen, maar deze viel maand naar maand maar niet op de deurmat. Lang verhaal kort: de ambtenaar ontving in augustus 2018 alsnog haar kerstcadeau en wilde dat de minister nog een dwangsom zou betalen, maar dat ging de Centrale Raad van Beroep net wat te ver.

6. Kerstkaart [ECLI:NL:GHDHA:2021:1057]

In deze casus wil een werkneemster kerstkaarten aan de muur hangen. Als ze daarmee klaar is en terug wil lopen naar haar bureau, struikelt ze over een aantal kratten die ze niet eerder had opgemerkt. Gevolg: een gebroken heupen. Volgens het Haagse gerechtshof is haar werkgever aansprakelijk: de kratten hadden op die plek niets te zoeken en het is daarbij niet relevant of de kratten er al wel of niet stonden toen de werkneemster de kaarten ging ophangen. De kratten hadden simpelweg op een veiligere manier opgeborgen moeten worden.

7. Kerstvakantie [ECLI:NL:GHARL:2021:11359]

De meeste resultaten van de zoekterm ‘kerstvakantie’ zien op zaken omtrent echtscheiding en omgangsregelingen, zo ook de volgende zaak. Hierin houdt vader zich maar moeilijk aan de eerder vastgestelde omgangsregeling en moet er een rechter aan te pas komen om dit, inclusief dwangsommen, alsnog te regelen. Uiteindelijk wordt vastgesteld dat de kinderen gezamenlijk het ene jaar de eerste week bij de vader verblijven en in het andere jaar de tweede week.

bron