Hoofdpijn, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid waren de belangrijkste symptomen die Christel en Luc Fockaert hadden.
Reden: zes windmolens geplaatst in 2008 en 2009 tussen 700 tot 1300 meter van hun woning in Fontrieu.
In juni 2021 uitspraak van de Franse rechtbank ten gunste van het echtpaar en veroordeelde windturbinebedrijven, waarbij ze meer dan 100.000 euro schadevergoeding toekende voor gezondheidsproblemen veroorzaakt door de windmolens.

Windturbine syndroom werd eerst ontdekt en beschreven door een kinderarts dr. Nina Pierpont.

In 2006 ondervroeg ze in totaal 38 mensen, die in de buurt van windmolens woonden. Symptomen van alle beschreven waren slaapstoornissen, hoofdpijn, tinnitus (zoem, fluiten, ratelen en andere oorgeluiden), duizeligheid, misselijkheid, gezichtsstoornissen, hartfalen en concentratie- en geheugenproblemen. De dokter publiceerde haar resultaten in haar boek “Wind Turbine Syndrome – Report on Natural Experiment” in 2009.
Het syndroom is vooral het gevolg van infrasound.
Infrasound is een enorme, voorheen niet erkende bedreiging voor de hele biodiversiteit.
Hoewel laagfrequent lawaai voor mensen onhoorbaar of nauwelijks hoorbare geluidsgolven is, is het energetisch vaak zeer sterk en boven de 80, vaak 100 decibel, tot aan het pijnpunt. Door zijn trillingen en oscillaties is het gevaarlijk voor mensen.
Infrasound wordt gedefinieerd als sonische golven met een frequentie van minder dan 20 hertz (Hz). Volgens de natuurwetten is het een fysieke kracht die stroomt in lucht, vaste stoffen en water.
Nog minder hoge amplitudes van deze golf veroorzaken negatieve effecten op het menselijk lichaam. Als het meerdere uren of zelfs meerdere dagen duurt, heeft het zelfs op lagere niveaus een schadelijk effect op de gezondheid. De meest voorkomende stoornissen zijn druk en pijn in de oren, duizeligheid, onaangenaam gevoel en zelfs depressieve stoornissen (literatuur noemt ook zelfmoorden), maar vroeg of laat kan de golf leiden tot onherstelbare storingen van het zenuw- en/of cardiovasculaire systeem (hoewel de effecten van de stoornissen niet waargenomen en door alle mensen op dezelfde manier en niet iedereen even snel). Sterk genoeg infrageluid, veroorzaakt vaak ook zeer hoorbare resonant trillingen van bouwmeubilair, wat bewoners in blootgestelde gebouwen verder verstoort en opwindt.
Een specialiteit van infrageluid, in tegenstelling tot het gebruikelijke geluid van hogere frequenties, is het verhoogde volume in bepaalde delen van gesloten ruimtes. De effecten van lage frequentie geluidsgolven die het heeft kunnen worden opgeteld door rebounds en constructieve storing in bepaalde delen van gebouwen (als ook bij de buitenmuren). Het openen van de ramen verhoogt de kracht van de rimpeling nog meer!
Het volgende geldt: lager dan de geluidsfrequentie, langer is de golflengte en lager is de verstikking. Infrasound dringt muren door, mensen en dieren zoals deze.
De windmolens van vandaag bereiken zeer lage frequenties tot 0,25 Hz. De lengte van zo’n golf is bijna 1,4 kilometer.
Omdat mensen geen frequenties onder 16 Hz kunnen horen, kunnen we het meeste geluid van de windmolens niet horen. Maar we kunnen ze in het lichaam voelen als een gezoem of gerommel, bijvoorbeeld vanuit een luidspreker. Niettemin kunnen mechanische krachten die voortkomen uit onhoorbare geluidsfrequenties, cel- en membraanstructuren beïnvloeden zonder opgemerkt te worden.
De windmolen zet ongeveer 40% van de ontvangen energie om in mechanische en verder in elektrische energie.
Ongeveer 60 procent van de omgebouwde energie gaat verloren als hoorbaar geluid, infrageluid en warmte tijdens rotatiebeweging. Tegelijkertijd wordt het geluid dat door constructies wordt veroorzaakt op de grond overgebracht via de toren, die dan de huizen binnen kan dringen. Zodat de gebouwen geen infrageluidbescherming zouden bieden. Integendeel: in ruimtes kunnen luchtinfrageluid en geaard geluid aanzienlijk verhoogd worden door storing en staande golven.
Veel symptomen zijn bekend bij mens en dier. Infrasound beïnvloedt de microcirculatie, dit is een fijne capillaire netwerkbloeding. Het reguleert zichzelf zonder negatieve invloeden en voorziet het lichaam van de hoeveelheid zuurstof en voedingsstoffen die het ooit nodig heeft.
Endothelcellen, gelegen op de binnenste capillaire muur, reageren op infrageluid. Naast het transport van voedingsstoffen hebben deze cellen veel vitale functies, zoals groei, ontwikkeling van het embryo, ontsteking en regulering van de bloeddruk, beschrijft de arts.
Sinds ongeveer 2015 zijn er waarnemingen geweest dat mensen die werden blootgesteld aan infrageluid en trillingen van technische incubatoren symptomen vertoonden die overeenstemmen met microcirculatiest Dit effect verscheen vooral na het vervangen van kleinere windmolens door grotere.
Er zijn significante toename van bloeddruk, zwakte, duizeligheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, druk op de borst, hartfalen, hartritmestoornissen, problemen met het succes van kinderen op school en slaapstoornissen vastgesteld.
Naast mensen reageerden ook veel dieren op windmolens. Uiterst ongewoon gedrag werd opgemerkt in hun omgeving.
Wilde dieren verlaten meestal de gebieden.
Huisdieren zoals paarden, koeien en huisdieren horen gedragsveranderingen te vertonen, zoals de afname van de koemelkproductie. Daarnaast is ieders voortplantingsvermogen afgenomen en komen misvormingen steeds vaker voor.
Infrasound is ook verantwoordelijk voor de massale vermindering van insecten. Ook de afname van de populatie vogels en visbestanden heeft hiermee te maken.
Duitse windmolens vernietigen 5 miljard insecten – elke dag!
Een paar maanden geleden onthulde officiële gegevens een toename van het aantal walvisontmoetingen en doden langs de Atlantische kust van de Verenigde Staten. Er is een tijd en geografisch verband tussen deze buitensporige sterfte van walvissen en de verspreiding van windenergie op zee.
Door hydroakoestische omstandigheden vormt aanhoudend laagfrequent geluid een heel bijzonder gevaar voor mariene ecosystemen.
In de oceaan reist geluid met een snelheid van 1480 meter per seconde – vier keer sneller dan in de lucht. De verspreiding van geluid eindigt alleen op het land en neemt toe met diepte, temperatuur, druk en zoutgehalte. De diepte van de zee biedt geen bescherming tegen geluid
Gezien het feit dat een enkele kruiwagen 10 keer sterker is dan een locomotief☝️
Het kan ook het geluid zijn dat het produceert, anders kunnen we door lage frequentie niet horen, desondanks heel hoog volume 🙄….
…. En er zijn meer dan 100.000 van zulke windmolens aan de kusten en in de zeeën zelf!! ️
Er zijn internationale speculaties over of het nog onverklaarbare agressieve gedrag van bepaalde zeezoogdieren gezien moet worden als een reactie van wanhoop.
Dit lawaai, dat zich nog steeds over de oceanen verspreidt, beïnvloedt niet alleen de “sonars” die walvissen 🐳 gebruiken voor oriëntatie, maar ook de regulering van vitale lichaamsfuncties,
De gevolgen voor dieren zijn ook: gebrek aan energie, chronische ontsteking, voortplantingsstoornis, buitensporige sterfte en daling van de bevolking