Boeddha was onderricht aan het geven aan zijn leerlingen, toen een man hem benaderde en hem beledigde, met de intentie om hem aan te vallen en onderuit te halen;

Boeddha bleef volledig kalm en stil.

Toen de man weg was, vroeg één van de leerlingen die woedend was om dit oneervol gedrag, Boeddha waarom hij zich op deze manier had laten misbruiken door een vreemdeling; Als antwoord vroeg Boeddha zijn leerling: “Als ik jou een paard cadeau geef, en jij accepteert het niet, van wie is het paard dan?

De leerling: antwoorde: “Als ik het niet aanvaard, dan blijft het van jou”

Boeddha knikte en legde uit dat als je leeft vanuit zelfafwijzing je handelen vijandig is en je je tijd verspilt met het beledigen, beoordelen en veroordelen van anderen. Maar jij bent het die de keuze maakt of je de belediging aanneemt of die bij die ander laat. Als jij het aanneemt, dan aanvaard jij het als realiteit en wordt het een feit voor jou. Schenk je er geen aandacht aan, dan n blijft degene die jou beledigt achter met een belediging in zijn handen.

Zo werkt ook de wet: niks gebeurd zonder jouw akkoord/consent, daarom is het zo belangrijk om voor alles wat je in je leven overkomt verantwoordelijkheid te nemen. Pas dan kan jij je ontdekken vanuit welke foute aanname, fout geloof je in het leven staat en waaraan jij gestalte/realiteit verleend. 

Foute aannames

worden op heel jonge leeftijd (ts geboorte en 11jaar) gerealiseerd; zoals:

  • onze ouders, het systeem staan boven ons en zijn machtiger dan ons
  • het is niet mogelijk het systeem te verslaan
  • liefde is gevaarlijk, je kan niemand vertrouwen
  • ik heb geen of te weinig macht
  • ik kan het niet, weet niet hoe ik voor mezelf kan staan
  • ik kan mezelf, het systeem, het leven niet vertrouwen
  • ik schiet tekort
  • …..

We kunnen iets buiten onszelf nooit de schuld geven; Jij bent de enige macht in jouw leven die keuzes kan maken voor jezelf; Niemand kan in jouw plaats kiezen; Jij bepaalt hoe je iets ervaart of interpreteert, waar jij ja tegen zegt, wat jij aanvaard en voor waar wil aannemen; Het enige probleem is je gebrek aan bewust zijn, waardoor jij met je ratio de stem van je ge-weten het zwijgen oplegt; Daardoor weiger je naar jezelf te kijken en te zien wat in jou leeft. Hierdoor neem jij geen verantwoordelijkheid voor jezelf en leg jij de schuld voor je niet-goed-voelen en problemen buiten jezelf

isabelle lambrecht