Health Justice Initiative tegen de minister van Volksgezondheid en Informatiefunctionaris, Nationaal Ministerie van Volksgezondheid (Zaak nr. 10009/22).

Kaapstad 1 september 2023; Op donderdag 17 augustus 2023 oordeelde het Hooggerechtshof van Pretoria in het voordeel van HJI in onze poging om het Zuid-Afrikaanse Nationale Ministerie van Volksgezondheid te dwingen toegang te verlenen tot alle contracten voor de aanschaf van COVID-19-vaccins en andere documenten.

Het Hof beval (volgens Millar J) dat alle COVID-19-vaccincontracten (‘deel 1’) en onderhandelingsgerelateerde documenten (‘deel 2’) binnen tien rechtsdagen na het vonnis openbaar moeten worden gemaakt.

Vandaag kunnen we bevestigen dat de afdeling documenten voor deel 1 aan ons juridische team heeft overhandigd. Daarnaast heeft zij zich ertoe verbonden de rest ( deel 2 ) van de documenten die zij openbaar moest maken, en in overeenstemming met ons, uiterlijk op 29 september 2023 te delen.

Dit betekent dat de Afdeling geen beroep aantekent tegen het vonnis. Het besluit van de minister van Volksgezondheid op dit punt wordt door de HJI verwelkomd.

“We zijn bemoedigd dat de minister en het ministerie van Volksgezondheid niet in beroep zullen gaan tegen dit baanbrekende oordeel, en dat zij zich ertoe hebben verbonden alle vergadernotulen, overeenkomsten en contracten met betrekking tot de aanschaf van COVID-19-vaccins vrij te geven. Dit is een belangrijke dag voor onze democratie en voor het openstellen van het proces van gezondheidszorgaanbestedingen. Het zendt een krachtig signaal uit naar machtige farmaceutische bedrijven en anderen dat in Zuid-Afrika transparantie niet kan worden geruild en niet te koop is – er is echt geen ruimte voor zoveel geheimhouding in de gezondheidszorg of welke andere sector dan ook”, zegt Fatima Hassan, directeur van HJI.

De HJI en haar juridische team beoordelen wat er door het ministerie is overhandigd om te beoordelen of het volledig is en in overeenstemming is met het gerechtelijk bevel. De HJI en een multi-stakeholder maatschappelijke groepering zullen de komende dagen ook de overgedragen contracten analyseren. De gezamenlijke analyse van deel 1 , samen met alle documenten (contracten) die aan HJI zijn overhandigd, zullen worden gedeeld tijdens een gezamenlijke persconferentie via Zoom op dinsdag 5 september 2023, 14.00 uur SAST .

De analyse en documenten (contracten) van deel 1 zullen aan het einde van de persconferentie op de website van HJI worden geplaatst: https://healthjusticeinitiative.org.za/pandemic-transparency/

De release van deel 2 zal hetzelfde proces volgen en zal begin oktober 2023 beschikbaar komen.

The Health Justice Initiative tegen de minister van Volksgezondheid en Informatiefunctionaris, Ministerie van Volksgezondheid

Op 22 februari 2022 startte de HJI in Gauteng, Zuid-Afrika, een juridische procedure voor de openbaarmaking van alle Covid-19-vaccincontracten en alle toepasselijke overeenkomsten met relevante bedrijven en entiteiten.

Dit volgt op een verzoek om toegang tot informatie aan het National Department of Health (NDoH), dat werd geweigerd.

Deze zaak werd op dinsdag 25 juli 2023 door Millar J behandeld in het Hooggerechtshof van Pretoria.

Op 17 augustus 2023 oordeelde het Hooggerechtshof van Pretoria in ons voordeel in onze poging om het National Department of Health te dwingen toegang te verlenen tot de contracten voor de aanschaf van COVID-19-vaccins. De rechtbank heeft (volgens Millar J) gelast dat alle contracten voor COVID-19-vaccins openbaar moeten worden gemaakt, en de kosten van de zaak zijn in ons voordeel toegewezen.

Toegang tot het vonnis en de rechtbankpapieren

  • Bekijk hier het arrest van het Hooggerechtshof . (3MB)
  • Bekijk hier ons persbericht over het vonnis . (17 augustus 2023)
  • Bekijk hier alle andere rechtbankpapieren .
  • Bekijk hier onze factsheet over de zaak .
  • Toegang “Eenzijdig” | Een analyse met meerdere belanghebbenden: contacten voor de aanschaf van Zuid-Afrikaanse COVID-19-vaccins hier . (5 september 2023)

De HJI start een rechtszaak wegens openbaarmaking van de Zuid-Afrikaanse Covid-19-vaccincontracten

Health Justice Initiative  (‘HJI’) is een gerechtelijke procedure gestart voor de openbaarmaking van alle afgesloten Covid-19-vaccincontracten en alle toepasselijke overeenkomsten met relevante bedrijven en entiteiten. Dit volgt op een verzoek om toegang tot informatie aan het National Department of Health, dat werd geweigerd.

Andere documenten:

Volg updates over de zaak op  healthjusticeinitiative.org.za/pandemic-transparency

De HJI wordt pro bono vertegenwoordigd door  Power Singh Inc

Raadslieden voor de HJI zijn adv. Wim Trengove SC; Advocaat Isabel Goodman; Advocaat Sagwadi Mabunda.

bron