dinsdag 25 juli 2023; Vandaag zal het Health Justice Initiative (HJI) het Hooggerechtshof van Gauteng om een ​​bevel vragen waarin de minister van Volksgezondheid en het Ministerie van Volksgezondheid wordt opgedragen gegevens openbaar te maken over de aanschaf van Covid-19-vaccins door het Nationale Ministerie van Volksgezondheid.  Concreet wil HJI toegang krijgen tot de vaccinaankoopcontracten die zijn gesloten met vaccinfabrikanten en -leveranciers, en de gegevens van de onderhandelingen met die partijen.

In juni 2023 waren er in Zuid-Afrika meer dan 38 miljoen vaccindoses tegen Covid-19 toegediend, nadat ze enkele miljoenen vaccindoses hadden ontvangen door rechtstreeks te kopen bij farmaceutische bedrijven, via de COVAX-faciliteit en door donaties. De inhoud van deze overeenkomsten, inclusief de volledige details van de contracterende partijen, is echter onbekend en blijft geheim. De HJI is van mening dat er op zijn minst contracten moeten zijn gesloten met de Zuid-Afrikaanse regering en Johnson & Johnson en Pfizer, aangezien dit de vaccins zijn die Zuid-Afrika toedient in het nationale vaccinuitrolprogramma.

Deze vaccins zijn tegen hoge kosten aangeschaft. De werkelijke kosten zijn niet bekendgemaakt, hoewel de nationale begroting voor 2021 een bedrag van R10 miljard heeft toegewezen voor de aankoop van Covid-19-vaccins. Het is om deze reden dat het Health Justice Initiative (HJI) in 2021 de Zuid-Afrikaanse toegang tot informatiewet, de Promotion of Access to Information Act (gewoonlijk ‘PAIA’ genoemd), gebruikte om toegang te vragen tot de vaccinaankoopcontracten. De regering weigerde.

Fatima Hassan, hoofd van de HJI, zegt; “Er is een grotere behoefte aan transparantie en verantwoordingsplicht, vooral tijdens een nationale ramp, waar een aantal van de gebruikelijke checks and balances beperkt zijn. Openbaarmaking is zelfs nog belangrijker in de gezondheidszorgsector na ernstige beschuldigingen dat machtige farmaceutische bedrijven wereldwijd destijds landen hebben gepest om geheime contracten te ondertekenen, en dat corruptie miljoenen dollars heeft weggeleid van de hulpmaatregelen tegen Covid-19 en andere gezondheidszorgdiensten. Daarom moeten we er toen en nu, en vooral onder NHI, voor zorgen dat de aanschaf van publieke goederen met publieke middelen ook de hoogste niveaus van contractuele transparantie omvat. Het publiek heeft het recht om te weten waar onze regering mee heeft ingestemd, wanneer en met wie, tegen welke prijs, en natuurlijk waarom. Deze bedrijven mogen niet proberen onze democratie te verstoren door op dit soort geheimhouding aan te dringen.”

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in zijn juridische documenten betoogd dat het de contracten niet openbaar kan maken omdat het gebonden is aan vertrouwelijkheidsclausules die openbaarmaking uitsluiten en omdat openbaarmaking ‘hem en de vaccinfabrikanten zou schaden bij toekomstige overeenkomsten’. Het ministerie van Volksgezondheid stelt dat het niet openbaar maken ervan wettig is en dat het niet verplicht is deze informatie openbaar te maken.

De HJI is het daar niet mee eens. Wij hebben betoogd dat, omdat de contracten betrekking hebben op aanzienlijke publieke middelen, het gebrek aan transparantie in strijd is met het grondwettelijke beginsel dat overheidsdiensten verantwoording moeten afleggen en transparantie moeten bevorderen door het publiek te voorzien van tijdige, toegankelijke en nauwkeurige informatie. Het ondermijnt ook het grondwettelijke recht van het publiek op informatie en zorgt ervoor dat het ministerie van Volksgezondheid zijn plicht schendt om goederen aan te schaffen via een proces dat eerlijk, billijk en transparant is”, zegt Hassan.

De HJI stelt dat dergelijke openbaarmaking in het algemeen belang is. Bovendien geven eerdere berichten in de media aan dat de Zuid-Afrikaanse regering mogelijk gedwongen is geweest om te veel te betalen voor vaccins of om extreem belastende inkoopvoorwaarden te accepteren, waaronder brede vrijwaringsclausules, exportbeperkingen en zorgwekkende clausules over niet-restitutie.

“In wezen heeft onze regering geheimhouding ingeruild voor schaarse voorraden, op aandringen van zeer machtige vaccinfabrikanten en tussenpersonen, die enorme winsten maakten op de verkoop. Onze regering moet zich verzetten tegen deze bedrijven. Door akkoord te gaan met deze lastige geheimhoudingsovereenkomsten (NDA’s) maakt onze regering geheimhouding mogelijk waar alleen farmaceutische bedrijven van profiteren”, aldus Hassan.

Hoewel HJI van mening is dat procederen altijd een laatste redmiddel moet zijn, hoopt het dat de Zuid-Afrikaanse regering via het National Department of Health alle niet-geredigeerde contracten onmiddellijk zal publiceren – aangezien het een zaak van groot publiek belang is. Belangrijk is dat door het vrijgeven van deze informatie de geheimhouding van de Covid-contracten, die ongetwijfeld een mondiaal probleem is, zal worden doorbroken en een belangrijk precedent zal worden geschapen dat andere landen kunnen gebruiken om in hun rechtsgebied open contracten met dezelfde bedrijven te eisen. Ten slotte kan de zaak bijdragen aan maatregelen ter voorbereiding op pandemieën en bepalingen inzake transparantie en verantwoording bij onderhandelingen over pandemieverdragen versterken, en een precedent scheppen voor de manier waarop aanbestedingen in het kader van de NHI en welke andere gezondheidscrisis dan ook moeten verlopen.

“We hopen dat deze zaak een duidelijk precedent zal scheppen voor toekomstige pandemieën en ook onder NHI dat informatie over overheidsopdrachten niet geheim mag zijn. We hopen dat het de factoren onder de aandacht brengt die contractuele geheimhouding mogelijk maken om ervoor te zorgen dat vaccin- en andere fabrikanten stoppen met het verhandelen van levensreddende medicijnen en vaccins voor geheimhouding en macht”, besluit Hassan.

De zaak zal op 25 juli 2023 worden behandeld voor Millar J in het Hooggerechtshof van Pretoria.

-loopt af-

Handige links:

  • Alle juridische papieren (ingediend door HJI en het Zuid-Afrikaanse Nationale Ministerie van Volksgezondheid) zijn hier beschikbaar
  • Veelgestelde vragen over de zaak van HJI zijn hier beschikbaar
  • Het verhaal uit de New York Times over het Johnson & Johnson-Aspen-contract en de leveringen die SA verlaten, is hier beschikbaar
  • Case-afbeeldingen van ‘Open contracten’ zijn   hier beschikbaar

Credit:  Open Access, zoals geleverd. Fotograaf: Lindsey Appolis

By-line: Activisten benadrukken de gevaren van geheime overheidscontracten voor Covid-19-vaccins. Tijdens de pandemische crisis hadden farmaceutische bedrijven de macht om regeringen te dwingen losgeld te vragen.

Over het Health Justice Initiative

De HJI is een specifiek volksgezondheids- en wetgevingsinitiatief dat zich richt op het snijvlak tussen raciale en genderongelijkheid. De HJI werd in juli 2020 in Zuid-Afrika gelanceerd om te pleiten voor een meer inclusief en rechtvaardig volksgezondheidssysteem, lokaal en mondiaal, zowel tijdens als na de pandemie. De HJI gebruikt de wet, het onderzoek en de belangenbehartiging om de factoren aan te pakken die de ongelijkheid in de toegang tot gezondheidszorg bepalen en werkt aan het waarborgen van de toegang tot levensreddende diagnostiek, behandeling en vaccins. De HJI wordt in deze zaak vertegenwoordigd door Power and Associates .

 

bron