De neemboom is een veelzijdig in zijn toepassingd. De takken, schors, bladeren, bloemen, vruchten en zaden van de neemboom, of Azadirachta, worden van oudsher gebruikt in Ayurvedische, Unani en homeopathische medische scholen om diverse fysische disbalansen te verhelpen, zoals bloedaandoeningen, kanker, spijsverteringsproblemen, artritis en diabetes, algemene disbalans, hartaandoeningen, infecties, huidziekten en zweren. Werkt licht kalmeren en heeft antibacteriële, ontstekingsremmende en schimmelwerende eigenschappen; Bevat hoge essentiële vetzuren en vitamines, die de huid lijken te verjongen en de elasticiteit ervan verbeteren. Bij regelmatig gebruik kan neemolie rimpels gladstrijken en de tekenen van veroudering bestrijden.

Volgens de onderzoeken zijn de voordelen van neemolie magisch, of men het nu op haar, huid of voor de behandeling van stress of virale ziekten gebruikt. Neemolie wordt gebruikt als bestrijdingsmiddel in de landbouw en ook voor de verzorging van huisdieren.

De bittere, gele olie  uit de zaden, bevat biologisch actieve verbindingen zoals azadirachtine, triterpenen en glyceriden, die het een enorme medicinale waarde geven. 

Neemolie wordt beschouwd als het beste tonicum voor het immuunsysteem, zowel intern als extern. 

Sterke geur

Een “nadeel” is de penetrante geur die zwavelachtig en knoflookachtig geurt. Het is echter de doordringende geur die het zo nuttig maakt als insectenwerend middel. Om deze geur te maskeren kan je de olie te verdunnen of mengen met andere heerlijk geurende oliën ;

bittere smaak

Het heeft een bittere smaak en het drinken van de olie kan misselijkheid en braken veroorzaken bij sommige mensen met een gevoelige maag of mensen die erg gevoelig zijn voor smaak en geur. Maak dan best thee van de bladeren van de neemboom die iets minder bitter smaken. 

voedingswaarde

Er werd gedurende 14 weken een voedingsonderzoek uitgevoerd bij ratten, en neemolie lblijkt meer potentieel en voedingswaarde te hebben arachideolie. Het voeren van 10% neemolie aan ratten vertoonde een gezonde en goede groei bij de ratten. Triglyceriden en cholesterol in neemolie zijn weer vergelijkbaar met arachideolie. Ontbitterde neemolie heeft dezelfde soort voedingswaarde als andere eetbare oliën.

Neemolie werkt als ontgifter

Neem is een one-stop-apotheekboom die helpt om lichaamstoxines kwijt te raken. Of je nu de bladeren direct op de huid gebruikt of de pasta, neem-extracten kunnen je helpen om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Door nier en lever te stimuleren, kan neemolie de metabole activiteiten van het lichaam optimaliseren en opgebouwde gifstoffen snel elimineren .

Aangezien een grote hoeveelheid afval zich ophoopt in onze huid in de vorm van stof, microben en ziektekiemen, helpt neemolie ziekteverwekkers, chemicaliën en vuil te neutraliseren, waardoor de kans op huidirritatie wordt verminderd

Neemolie vermindert ontstekingen

Consumptie van neemolie vermindert de ontsteking van het maagdarmkanaal, vermindert maagzweren en pakt  darmproblemen aan, zoals een opgeblazen gevoel , krampen en obstipatie . De etherische neemolie kan ook worden gebruikt als genezend tegengif voor infecties en buikgriep die de goede bacteriën in de darm kunnen doden.

Neemolie bevat antioxidanten

Neem bevat veel antioxidanten en vermindert dus de kans op bepaalde soorten kanker. Antioxidanten in de neemolie kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen die een gevaarlijke nasleep zijn van het cellulaire metabolisme.

Dergelijke vrije radicalen kunnen een reeks kankerziekten veroorzaken, samen met verschillende andere chronische ziekten in het lichaam. Er is een positieve correlatie tussen een lager risico op kankerziekten en antioxidanten. Antioxidanten kunnen ook uw cardiovasculaire systeem vrij en schoon houden.

Neemolie voorkomt diabetes

Consumptie van neem wordt geassocieerd met een lage vraag naar insuline door een betere bloedsuikerspiegel; Neemolie  helpen de werking van de insulinereceptor te optimaliseren en zorgen ervoor dat uw lichaam een ​​geschikte hoeveelheid insuline krijgt om diabetes te voorkomen. Diabetica zijn daardoor minder afhankelijk van insulinetherapie als ze neemolie gebruiken.

Neem Oil behandelt malaria

Volgens de onbevestigde onderzoeken kan neemolie nuttig zijn bij de behandeling van malaria , de symptomen ervan en kan het ook de kans op het optreden ervan verminderen. Neem is een natuurlijk insectenwerend middel en wordt daarom in verband gebracht met de behandeling van malaria.

Neemolie als anticonceptie

Neemolie als anticonceptiemiddel en natuurlijk zaaddodend middel verminderd het de kans op bevruchting verminderen zonder het systeem te schaden. Zonder het libido te beïnvloeden, kan neemolie het vruchtbaarheidsniveau verlagen en seksueel overdraagbare aandoeningen voorkomen.

Neemolie behandelt artritispijn

Bij consequent gebruik kan neemolie de gezondheid van gewrichten verbeteren; en behandel de pijn en het ongemak dat gepaard gaat met artritis . De ontstekingsremmende eigenschappen van neem maken het geschikt voor de behandeling van gewrichtsaandoeningen.

tanden

Helpt bij tandplak en bij tandvleesproblemen , halitose of slechte ademJe kan er je eigen tandpasta en mondwater mee maken. Voeg een druppel neemolie toe aan gewone tandpasta of je maakt je eigen natuurlijke tandpasta met 2 eetlepels kokosolie + 1 eetlepel baking soda (zuiveringszout) + 10-15 druppels etherische olie naar keuze + 1/2 tl. (keltisch) zeezout  bron 

Huid/acne/ alle vormen van schimmel

Deze olie wordt traditioneel in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt bij acne, bij te vette huid en alle mogelijke huid issues; Vermindert en verlicht acne-gerelateerde roodheid, pijn, jeuk en littekens. Neemolie is een fantastische exfoliant die te grote poriën verkleint en zo de ontwikkeling van puistjes , ouderdomsvlekken en vlekken voorkomt. Helpt bij wratten, moedervlekken, ….

Gezonde hoofdhuid/roos/luizen/kroezen/ruw haar

De antioxiderende, antibacteriële, schimmelwerende en antiseptische eigenschappen van neemolie zouden een gezonde hoofdhuid helpen bevorderen. Andere componenten kunnen helpen bij het bestrijden van problemen zoals roos, schilfering en jeuk.

De essentiële vetzuren in de olie hydrateren en voeden de hoofdhuid terwijl ze het haar glanzend en glanzend maken. Helpt vocht vast te houden in beschadigd haar. Het is bekend dat regelmatig gebruik van neemolie op het haar de haargroei bevordert en de haarwortels versterkt.

Neemolie helpt bij  kroezen en ruwheid wanneer het regelmatig op het haar wordt aangebracht met een beetje draagolie zoals kokosolie. Masser het zachtjes in op je haar/hoofd en hou het een nacht op (ideaal als je je haar hoog op je hoofd met een losse rekker losjes samenbind); Helpt ok bij luizen

Bijwerkingen en allergieën van neemolie

Ondanks een overvloed aan nuttige toepassingen, zijn er ook enkele bijwerkingen van neemolie. Kinderen, baby’s en peuters consumeren best geen  neemolie. Wie nier- en leveraandoeningen heeft gebruikt neemolie/olie/thee best onder toezicht van een natuurkundig arts. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft,  vermijdt het ook best voor alle zekerheid; 

 Als de neemolie überhaupt wordt gebruikt, moet de juiste dosering worden ingenomen volgens de leeftijd, gezondheid en medische toestand.

Hoe te gebruiken op de huid?
Voordat u neemolie op het gezicht aanbrengt, is het raadzaam om a patchtest in de arm. Als we binnen 24 uur geen tekenen van een allergische reactie ontwikkelen, zoals roodheid of zwelling, zou het veilig moeten zijn om de olie op andere delen van het lichaam te gebruiken.

Pure neemolie is ongelooflijk krachtig. Om acne, schimmelinfecties, wratten of moedervlekken te behandelen, wordt geadviseerd om onverdunde neemolie te gebruiken om de aangetaste plekken te behandelen. De te volgen stappen zijn:

Breng de neemolie met en wattenstaafje aan op het betreffende gebied en maximaal 20 minuten laten intrekken en dan afwassen met lauw water.
Doe dit dagelijks totdat je het gewenste resultaat hebt;
Vanwege de potentie is het een goed idee om het in gelijke delen te mengen met een drager olie, zoals jojoba-, druivenpit- of kokosolie, wanneer we het gebruiken voor grotere delen van het gezicht of lichaam, of op een gevoelige huid. De dragerolie kan ook de geur van neemolie verdoezelen en je kan een  paar druppels andere oliën zoals lavendel toevoegen om de geur te verbeteren. Zodra de oliën zijn gemengd, gebruiken we de combinatie zoals we een vochtinbrengende crème op het gezicht en lichaam zouden gebruiken.

Als we merken dat de oliecombinatie te vettig is, kunnen we een paar druppels neemolie mengen met aloë vera-gel, wat ook de geïrriteerde huid kalmeert.

bron

bron

bron