Hoe komt het dat er een monopoly op het ruilsysteem geldt?

Hoe komt het dat de dollar, de euro, de yen een monopoly kunnen verwerven? Dankzij het belastingsstelsel; Ze maken je wijs dat je belastingen MOET betalen en dat die MOET gebeuren in $ of € ; Zo dwingen ze de mensen om deze munten als waardevol en algemeen goed te accepteren; Maar wie geen belastingen meer wil betalen en weet hoe je dat doet (zie onze opleiding) ervaart zich los van de monopolystische druk van $ en €; Belasting is vrijwillig de last van oorlogsschulden op jou nemen; Geld wordt dus gecreeërd op basis van de bereidwilligheid van de burger, om vrijwillig schulden ten laste te nemen; Vraag is: wil jij dat nog?

Daarom hebben wij onze eigen coin, de natural law coin (NLAWC) in het leven geroepen om los van de legale administratie, in volledige privacy, expressie aan onszelf te kunnen geven; En we zijn ervan overtuigd dat deze een zeer grote meerwaarde zal zijn binnen onze community & voor extra koopkracht en stabiliteit zal zorgen voor de leden van onze gemeenschap; NLAWC is compatible met de meeste bekende crypto wallets en kan zowel op ons prive social platform, als erbuiten veilig worden gebruikt voor de uitwisseling van waarde in prive capaciteit;

Laten we eens kijken naar de reeds bestaande succesverhalen; “Er zijn over de hele wereld wel tienduizend complementaire munten;

Maar eerst wat is geld?

Geld is een overeenkomst, een middel waarmee je binnen een gemeenschap met elkaar ruilt; Het hedendaags monotair monopoly is gebaseerd op schuld; Elke burger krijgt als cadeau een schuld,  die jaarlijks aangroeit,  om te mogen deelnemen aan de legale administratieve molen: naar school mogen (om geindoctrineerd te worden als burger), genieten van de “zorg”, rijbewijs, ID kaart en betaalt zich daarvoor blauw aan belasting; 

Bernard Lietaer,  Belgisch econoom en professor, bekend van zijn boek “The Future of Money: Beyond Greed and Scarcity”, dat vertaald werd in 18 talen, zegt in het filmpje hier helemaal onderaan, dat ze op 5 verschillende manieren bewezen hebben dat de financiele een structurele instabiliteit instabiliteit kent op grond van het feit dat het een monotair monopolystisch systeem is;  dat lijkt me logisch want in de natuur vind je nergens een monopolystische concept; De natuur bestaat juist uit een enorme diversiteit, met allemaal uniek kenmerk;

De feiten van de structurele financiele instabiliteit

Crisis is inherent aan het monopolystisch geldsysteem en sedert 1970 legde het IMF het volgende vast: 145 bank crashes, 204 monetaire collapses, 72 soevereine schuld crisissen; En 48  massieve eonomische meltdowns tussen 1637 en 1929 zijn bekend;

De vragen die economen zich al vele jaren stellen is:

  1.  wat is de grens van het schuldpotentieel
  2. wanneer barst die schuldenbel;

Wel ik ben 54 jaar en als ik terugblik naar het verleden en kijk naar het corona tijdperk dan is mijn analyse: dat zolang het volk  BEREIDWILLIG is om VRIJWILLIG BELASTING te dragen en te betalen, ze de grens onbeperkt kunnen blijven opre

Eind maart 2020 interfereerde de Fed per dag voor 75 tot 80 miljard dollar op de financiële markten, evenveel als voordien in een maand. Tja dan zie je dat de cabal bankers zich vrij voelen om de schuldengrens steeds weer op te rekken, want de mannen & vrouwen van het volk blijven dom genoeg om het allemaal te blijven (af)betalen; Wel wij niet meer; Wij respecteren onszelf en begrijpen wat het in wezen betekent om vrij te zijn en dat dit maar mogelijk is als wij er de verantwoordelijkheid voor nemen; 

 

Alternatief ruilsysteem

Velen kennen het LETS ruilsysteem ‘local exchange trading system” dat oorspronkelijk uit canada komt; Het ontstond omdat er daar ter plaatse te weinig werk was en velen geen inkomen hadden. Uit noodzaak ging men weer over tot “ouderwetse” ruilhandel en het LETS concept verspreide zich razendsnel over de hele wereld; Doch het is niet direct een versterking van het handelsapparaat; 

Denk aan Airmiles, een complementair geldsysteem, ingevoerd door Ahold en vooral bedoeld voor klantenbinding;

Alternatieve munten

Internationaal beweegt er heel wat in  de complementaire muntbeweging. In sommige steden kan je zelfs leningen verkrijgen in een lokale munt of je gemeentetaks ermee betalen. Sommige munten willen de band tussen consumenten en lokale handelaars versterken. Anderen hebben meer oog voor het netwerk tussen ondernemers onderling. Nog anderen stimuleren burgers om vaardigheden en kennis te delen;

In belgie kennen we volgende gemeenschapsmunten: Talenten, Lumsou, SolAToi, Voltî, Yar, Epi Lorain, Val’heureux, Torekes, Zinne, Ardoise, Pluimen, Buurtijd, Troeven en LimbU, …..

In nederland kennen ze de watermunt, arnhmsehert, fyske euro, utrechtse euro, brabantse parel, zeister knoop, rotterdamse dam, alkmaars vix, nijmeegse novio, wageningse eurijn, Circuit Nederland …..

In het buitenland: : Berkshares, Bristol Pound, Brixton Pound, Chiemgauer,  Grama, Sardex, SoNantes, Spice, Talente en V-taler, WIR.  Het Franse Nice heeft de Nissarts. In Bristol is er 5 miljoen Bristol Pound in omloop

De essentie van elk van deze munteenheden, is dat ze gebaseerd zijn op de lokale dynamiek, lokale noden en engagementen van de desbetreffende leefgemeenschap;

Populaire alternatieven

Het principe van alternatieve munteenheden zoals de Bristol Pound en de ECO bestaan al heel lang, maar door de opkomst van centrale banken werd het bestaan naar de achtergrond verdrongen. Sinds het uitbreken van de crisis is de populariteit sterk toegenomen. “De afgelopen vier jaar zien we dat grassroots-organisaties die al hele lang over zulke valuta spraken, de daad bij het woord voegen. Ook zijn lokale overheidsorganisaties en bedrijven in toenemende mate geinteresseerd.” 

De Bristol Pound als betaalmiddel

Een van de succesvolle alternatieve munteenheden is de Bristol Pound (£B). Onder het motto Our City, Our Money kun je in transition town Bristol sinds 2012 met deze munt betalen. Het is de eerste lokale munt in het Verenigd Koninkrijk die stadsbreed is ingevoerd. De waarde van de munt is gelijk aan die van de ‘gewone’ Britse pond en je kunt er zowel cash als online en via SMS mee betalen. Burgemeester George Ferguson laat zijn salaris uitkeren in Bristol Pounds en ook de rest van het gemeentebestuur staat achter de munt. Inwoners van de stad kunnen bijvoorbeeld hun belasting betalen met deze valuta.

De Bristol Pound werd in omloop gebracht om geld in de stad te houden en zo de lokale economie te ondersteunen, in plaats van het te laten wegvloeien naar  grote multinationals. Bristolians omarmden dit unieke betaalmiddel, dat past binnen de populaire transitietraditie van de stad. Twee jaar na invoering accepteren zeker zeshonderd kleine, zelfstandige ondernemers in en rond Bristol de munt en worden bewoners gestimuleerd inkopen te doen bij lokale winkels. Zo verstevigt de munt niet alleen de economische banden, maar creëert ook sociale welvaart.

Rio’s in Calafou

De Spaanse kolonie Calafou maakt deel uit van de Cooperativa Integral Catalana (CIC), een coöperatie die zich verzet tegen het kapitalisme en het bijbehorende economische stelsel. Binnen de CIC bouwen de kolonies aan een alternatieve economie, waarin de uitwisseling van eigen producten binnen hun lokale gemeenschap centraal staat. Om deze uitwisseling te organiseren maken ze gebruik van een sociale gemeenschapsmunt, de ECO.  

In het Eco-netwerk Anoia, waar Calafou onder valt, noemen ze hun versie van de ECO de ‘Rio’. De Rio is een virtuele gemeenschapsmunt die gelijk staat aan een euro. Euro’s kunnen omgezet worden naar Rio’s, maar – gezien de postkapitalistische filosofie – niet andersom. De munteenheid drukt de waarde uit van diensten, goederen of kennis die een bewoner van Calafou aan iemand binnen de gemeenschap heeft geleverd of vice versa. Het gaat dus niet om geld verdienen ten koste van elkaar, maar om een evenredige bijdrage leveren aan de kolonie. In de gemeenschappelijke vergadering wordt bepaald hoeveel ‘schuld’ bewoners op mogen bouwen en of er rente wordt gevraagd. In Calafou is dit vier procent, dat wordt gebruikt voor gemeenschappelijke bestedingen. 

Transparantie is in dit systeem, dat een groot beroep doet op het onderlinge vertrouwen van de bewoners van Calafou, van groot belang. Voor de administratie van de onderlinge ‘transacties’ wordt gebruik gemaakt van het Community Exchange System. Dit online systeem werd tien jaar geleden in Zuid-Afrika bedacht om transacties binnen de wereldwijde ECO-netwerken bij te houden. Elke gemeenschap die gebruik maakt van een sociale munt kan zich hier registreren. Tegelijkertijd kunnen gebruikers het ‘vraag en aanbod’ van diensten bestuderen. bron

Wat is het probleem van het huidig monopolystisch montetair systeem?