De standaard chats in Telegram zijn niet versleuteld met end-to-end-encryptie dus ze kunnen alles zien en horen wat ze willen. Om dit te activeren moet je een ‘geheime chat’ starten. Ook verzamelt het bedrijf gedragsgegevens van gebruikers die kunnen aantonen met wie je chat en wanneer je chat. Je moet een telefoonnummer opgeven om de dienst te gebruiken. Hierdoor is Telegram niet volledig anoniem. Gelukkig kun je zelf wat maatregelen treffen om anoniemer en veiliger gebruik te maken van de chat-app:

Gebruik de geheime chat om berichten te versturen met end-to-end-encryptie;

 End-to-end-versleuteling is belangrijk voor je privacy. Dit zorgt ervoor dat alleen zender en ontvanger het bericht kunnen lezen. Zonder versleuteling heeft de chatdienst ook toegang tot de chats. Telegram biedt een geheime chatfunctie’ aan. Berichten, foto’s, video’s en andere bestanden die via de ‘Secret Chat’-functie worden verstuurd zijn wel end-to-end versleuteld. Alleen jij en de ontvanger hebben de decryptiesleutel en Telegram heeft dus geen toegang tot deze gegevens. De inhoud van de geheime chats wordt niet opgeslagen op de servers van Telegram. De ‘Secret Chat’-functie is beschikbaar in de iOS- en macOS-apps van Telegram maar op je telegram desktop, dus enkel mogelijk op je gsm/mobiel

De geheime chat zit verborgen in Telegram. 

 1. Open Telegram.
 2. Open het profiel van de persoon met wie je wilt chatten door op de profielfoto te klikken.
 3. Klik vervolgens op de drie puntjes rechtsboven in beeld.
 4. Kies ‘Geheime chat starten’.
 5. Telegram menu waarbij "Geheime chat starten" is uitgelicht
 6. Er opent een chat waarin end-to-end-encryptie op de berichten wordt toegepast. Aan begin chat krijg je een notificatie waarin de geheime chat functies worden opgesomd:
  • End-to-end-encryptie
  • Geen serveropslag
  • Zelfvernietigingstimers
  • Doorstuurbescherming
 7. Je kunt de zelfvernietigingstimer instellen door rechtsboven in het chatvenster te klikken op de drie puntjes. Vervolgens klik je op ‘Zelfvernietigingstimer instellen’.
 8. Telegram Zelfvernietigingstimer Instellen
 9. Stel hier de tijd in waarna berichten worden verwijderd. Deze zelfvernietigingstimer varieert van 1 seconde tot 1 week.
 10. Telegram zelfvernietigingstimer seconden
 11. Je kunt nu berichten versturen zonder dat je bang hoeft te zijn dat iemand meekijkt.

In het overzicht met chats herken je de geheime chat doordat er een hangslot voor de naam van de chatpartner staat.

Kijk kritisch naar je privacyinstellingen en pas deze indien nodig aan.

 1. Open Telegram.
 2. Klik op de drie streepjes linksboven.
 3. Ga naar Instellingen > Privacy en veiligheid.

Je vind er oa de local pascode: dit als je een extra beveiligingslaag aan uw Telegram-chats wilt toevoegen. Hiermee schakel je een inlogcode in om weer toegang te krijgen als je een tijdje inactief was op telegram. Dankzij deze code kunnen anderen je telegram niet openen. Dit zowel op je desktop- of mobiele app. 

Het is ook mogelijk om tweestapsverificatie in te schakelen, die werkt met een wachtwoord en een herstelmail, net als in WhatsApp. Deze functie biedt de grootste beveiliging en voorkomt dat een aanvaller het account via een telefoonnummer kloont.

Gebruik een apart telefoonnummer om in te loggen.

Om Telegram te kunnen gebruiken heb je een telefoonnummer nodig. Dit telefoonnummer wordt getoond aan iedereen met wie je contact hebt via de chat-app. Het telefoonnummer kan ook worden gebruikt om jou te zoeken op Telegram. Als je echt anoniem wilt chatten, dan houd je telefoonnummer privé en kan je met de dekstop- en tablet-app van Telegram  inloggen met een apart nummer. Dit telefoonnummer hoeft niet gekoppeld te worden aan jouw smartphone. Je gebruikt gewoon een ander telefoonnummer.

Gebruik een VPN voor meer online privacy als je met je telegram op je pc werkt

Een VPN verbergt jouw IP-adres  wat voor meer online anonimiteit en privacy zorgt; Telegram kan jouw IP-adres op verzoek van wethandhavingsdienten vrijgeven wat niet zal lukken want met een VPN beschikt telegram niet over jouw IP-adres. Dankzij je VPN kan je geografische blokkades omzeilen in het buitenland. In landen waar Telegram wordt geblokkeerd in verband met censuur kun je een VPN gebruiken om je IP-adres te veranderen. Door verbinding te maken met een VPN-server in een ander land, lijkt het alsof jij op een andere locatie bent. Hierdoor kun je toch toegang krijgen tot Telegram. Er zijn er veel op de markt, ik werk zelf met surf-shark;

Rapport met Telegram-gegevens aanvragen

Telegram moet zich houden aan de Europese privacywet AVG/GDPR. (dit voor wat deze “wet” waard is)  Dit houdt onder andere in dat Telegram jouw inzicht moet geven in de gegevens die de dienst over jou heeft verzameld. Met behulp van onderstaand stappenplan kun je een kopie opvragen van de gegevens die Telegram over jou heeft.

Stappenplan: als je wil weten welke gegevens telegram van je opvraagt

 1. Open Telegram.
 2. Typ in het zoekvenster waar je ook naar gebruikers kunt zoeken: “@GDPRbot
 3. GDPR Bot op Telegram
 4. Deze bot kan jou helpen om:
  • Een kopie op te vragen van al je gegevens die Telegram opslaat.
  • Contact op te nemen over gegevenbescherming.
 5. Klik op ‘start’ en volg de stappen. Typ /access om de data van Telegram te exporteren.
 6. Telegram chat met de GDPR Bot
 7. Om de gegevens te downloaden word je doorverwezen naar Telegram desktop.
 8. Zorg dat je Telegram desktop hebt geïnstalleerd en log in.
 9. Ga naar Instellingen > Geavanceerd -> Telegram-gegevens exporteren.
 10. Telegram scherm "Geavanceerd" met de optie "Telegram-gegevens exporteren" uitgelicht
 11. Kies welke gegevens je wilt exporteren en klik op ‘Exporteren’.
 12. Telegram scherm "Gegevens exporteren"

Om veiligheidsredenen kun je pas na 24 uur beginnen met downloaden. Telegram brengt eerst al jouw apparaten op de hoogte van het exportverzoek om er zeker van te zijn dat het geautoriseerd is. Na 24 uur kunt je het verzoek herhalen via hetzelfde apparaat.

 

bron