Artikel 2 van de UCC (MCL 440.2101 et. seq.) regelt de verkoop van goederen. Artikel 2 is bedoeld om standaardregels en “gap-fillers” te bieden die van toepassing zijn wanneer twee partijen gemeenschappelijke kwesties niet uitvoerig hebben geregeld in een schriftelijke overeenkomst. Deze standaardregels bestrijken handelstransacties van begin tot eind, met inbegrip van de vraag hoe de contractvoorwaarden moeten worden vastgesteld wanneer partijen tegenstrijdige formulieren gebruiken, het tijdstip en de wijze van betaling, de wijze van levering, en wanneer het risico van verlies van de ene partij op de andere overgaat.

Alvorens nader in te gaan op specifieke standaardregels, is het van belang te onderkennen wanneer artikel 2 van toepassing is.

Wij weten dat artikel 2 van toepassing is op de verkoop van goederen, maar wat is een verkoop van goederen?

“Goederen” zijn alle zaken die roerend zijn op het moment van identificatie aan het contract. MCL 440.2105. “Goederen” omvatten onderdelen, componenten, gefabriceerde producten, voedsel, gereedschap en apparatuur. Indien een overeenkomst niet de verkoop van goederen betreft, is artikel 2 niet van toepassing. Een overeenkomst voor diensten valt derhalve niet onder artikel 2.

Een moeilijker scenario is een overeenkomst die zowel op goederen als op diensten betrekking heeft. Om te bepalen of de UCC van toepassing is, passen de rechtbanken van Michigan de “predominant factor test” toe, waarbij wordt nagegaan of het overheersende doel van een contract het leveren van goederen of het verlenen van diensten is. Uw contract voor een mobiele telefoon kan bijvoorbeeld de aankoop van een telefoon omvatten, maar het hoofddoel van het contract is de levering van spraak-, tekst- en datadiensten. Daarom zou de UCC niet van toepassing zijn.

Ten slotte voorziet artikel 2 in verschillende standaardregels voor “handelaren” en “niet-handelaren”. Een “handelaar” is een “persoon die handelt in goederen van de soort” of zich anderszins voordoet als iemand die kennis heeft van de betrokken goederen. MCL 440.2104. Met andere woorden, als u zich bezighoudt met de verkoop van welke goederen dan ook, bent u een handelaar en kunnen aanvullende standaardregels van toepassing zijn.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

 

Article 2 of the UCC (MCL 440.2101 et. seq.) governs the sale of goods. Article 2 is meant to provide default rules and gap-fillers that apply where two parties have not comprehensively addressed common issues in a written contract. These default rules cover commercial transactions from start to finish, including how to identify the terms of the contract where parties use conflicting forms, the time and manner of payment, the method of delivery, and when the risk of loss transfers from one party to another.

Before we delve into any specific default rules, it is important to recognize when Article 2 applies. We know that Article 2 applies to a sale of goods, but what is a sale of goods? “Goods” are all things that are moveable at the time of identification to the contract. MCL 440.2105. “Goods” includes parts, components, manufactured products, food, tools, and equipment. If a contract is not for the sale of goods, Article 2 does not apply. Therefore, any contract for services is not governed by Article 2.

A more difficult scenario is a contract that involves both goods and services. To determine whether the UCC applies, Michigan courts apply the “predominant factor test,” which seeks to determine whether the predominant purpose of a contract is to render goods or services. For example, your cell phone contract may include the purchase of phone, but the predominant purpose of the contract is to provide voice, text and data services. Therefore, the UCC would not apply.

Finally, Article 2 provides different default rules for “merchants” and “non-merchants.” A “merchant” is a “person that deals in goods of the kind” or otherwise holds themselves out as having knowledge particular to the goods involved. MCL 440.2104. In other words, if you are in the business of selling any kind of goods, you are a merchant and additional default rules may apply.

 

bron