We krijgen regelmatig vragen over  hoe de digitale meter af te wijzen en waarom die af te wijzen

Verzet en weigeren is mogelijk

Dat al bijna 100.000 Vlamingen de digitale meter weigeren is een doorn in het oog van de staat.  Men begint dus te dreigen met ‘vervolgingen’ en ‘boetes’.  22 febr 2023

1. In de wet staat geen expliciete verplichting

Het Vlaamse Energiedecreet bepaalt dat Fluvius digitale meters plaatst bij de afnemers van elektriciteit,  maar zegt niet dat een afnemer kan weigeren, zoals bv. in Nederland, maar zegt ook niet dat de plaatsing verplicht is. De bewering van Fluvius dat de plaatsing ‘verplicht’ is heeft dus geen wettelijke grond. De wetgever heeft ervoor gekozen heeft om géén verplichting in de wet in te schrijven.

2. Weigeren is geen misdrijf

Het Vlaams Energiedecreet voorziet geen enkele strafrechtelijke sanctie voor een afnemer die de digitale meter weigert. En volgens de algemene juridische leer is wat niet verboden is, toegestaan.

3. De Grondwet verklaart uw huis onschendbaar

Het Vlaams Energiedecreet is ondergeschikt aan de Grondwet. Artikel 15: ‘De woning is onschendbaar; geen huiszoeking kan plaatshebben dan in de gevallen die de wet bepaalt en in de vorm die zij voorschrijft’. Niemand mag  uw woning betreden zonder uw toestemming: men mag enkel binnen met een huiszoekingsbevel als er een misdrijf gepleegd is. Maar het weigeren van de meter is géén misdrijf.

4. Geen Europese verplichting van 100%

Op de website van Fluvius lees je: ‘De digitale meter is verplicht binnen de Europese Unie, en dus ook in Vlaanderen.’ Maar in Nederland  kan je die weigeren, dat staat ook zo op alle Nederlandse overheidswebsites. De Europese RICHTLIJN  legt een streefgetal van 80% van de aansluitingen op.

5. Toegang tot installaties heft de Grondwet niet op

Fluvius zegt  op basis van de Technisch Reglementen TRDE voor elektriciteit en TRDG voor gas ‘steeds toegang moet krijgen tot haar installaties’. Maar Fluvius verzwijgt een belangrijk stukje tekst uit die reglementen: ‘Met inachtname van (grond)wettelijke bepalingen heeft de elektriciteitsdistributienetbeheerder toegang tot alle installaties (…) op eenvoudig mondeling verzoek na behoorlijke legitimatie.’ Artikel 15 van de Grondwet laat elke huiseigenaar wel degelijk toe om mensen van Fluvius te weigeren.

Bovendien zijn die reglementen bedoeld om ervoor te zorgen dat Fluvius toegang heeft tot het netwerk om pannes te repareren en gevaarlijke situaties op te lossen. Die reglementen kan je niet misbruiken om ongevraagd iemands woning te betreden en daar ongewenste digitale meters te plaatsen.

6. Klaar voor het Grondwettelijk Hof?

Het is het Grondwettelijk Hof dat oordeelt of decreten (zoals het Energiedecreet) in strijd zijn met de Grondwet. De kwestie van de ‘verplichte’ digitale meter is aan dat Hof nog niet voorgelegd. Maar zodra Fluvius inderdaad een proces zou starten tegen een burger wegens weigering kan die burger de zaak aan het Grondwettelijk Hof voorleggen. Zal Fluvius dat risico durven lopen? Dat valt nog af te wachten…

bron

1.  Vaarwel privacy: De digitale meter weet alles

Het Vlaams Energiedecreet zegt in artikel 4.1.23/3 dat de digitale meter uw energiestroom meet en registreert.  De staat kan via dit toestel dus altijd zien wanneer u thuis bent: dag en nacht, 24 uur op 24, 7 dagen op 7.  Het is alsof een permanente bewakingscamera op uw voordeur gericht staat, alleen zonder beeld, maar dat hoeft niet: energieverbruik verraadt perfect wanneer iemand thuis is.

Digitale meters zijn zo gevoelig dat zij perfect volgen welk elektrisch apparaat u wanneer in een gebouw gebruikt. Zo ziet het verslag eruit van een digitale meter van het stroomverbruik in 24 uur van een huishouden: Alle politiediensten, de staatsveiligheid, sociale inspectiediensten, belastingcontroleurs hebben vrijwel onbeperkt toegang tot die gegevens. Ze moeten alleen zeggen dat ze daarbij een ‘wettelijk belang’ hebben en klaar is kees. Uw privacy is dus in praktijk onbestaande.

2.   Elk privaat energiebedrijfje weet wanneer u thuis bent

Maar niet alleen de overheid, ook de privébedrijfjes kijken mee.  Een digitale meter ‘bezit de technische mogelijkheid tot communiceren met applicaties van andere marktpartijen’, zegt het decreet.  Met andere marktpartijen wordt bedoeld: eender welk privaat energiebedrijf, groot of klein.

De gevaren voor crimineel misbruik zijn enorm.  Stel u maar eens even voor hoe interessant het is voor een inbrekersfirma om via één werknemer van zo’n bedrijfje een lijst te pakken te krijgen van alle mensen die in juli of augustus van huis zijn…

3.  De digitale meter kan en zal uw energietoevoer afsnijden

Omdat de staat kerncentrales afschaft gaan we de komende jaren energietekorten tegemoet.  De digitale meter kan ‘op afstand het toegangsvermogen instellen en de toegang tot het distributienet verlenen en onderbreken.’  (Vlaams Energiedecreet, artikel 4.1.23/3).

Als er in de winter dus een tekort aan gas of elektriciteit is, dan heeft de staat vanop afstand de schakelaar van uw hele huis in handen: AAN of UIT, de staat zal het beslissen.  En u zit in de kou of in het donker.  Geen enkel verzet mogelijk. De zogeheten ‘afschakelplannen’ daarvoor liggen overigens al klaar: je kan ze HIER gewoon nalezen op de website van Fluvius.

5.  De staat wil extra belasting: het ‘piektarief’

De digitale meters moeten ook een andere nieuwe belasting mogelijk maken: het ‘capaciteitstarief’ of ‘piektarief’.  Die is zopas ingevoerd. Wie bij het thuiskomen de radio opzet, de vaatwasser inschakelt en wat muziek speelt zal worden ‘gestraft’ met een extra belasting.

Maar: het piektarief zal enkel gelden voor wie een digitale meter heeft. Wie er geen heeft, ontsnapt eraan. Woordvoerders van de digitale meterlobby beweren dat ‘de hogere kosten van het piektarief gecompenseerd worden door lagere kosten voor andere zaken.’ Welke die andere zaken dan wel zouden zijn wordt er niet bijverteld… Je bent dus véél beter af zonder digitale meter.

6.  De metingen zijn vaak onbetrouwbaar

Analoge meters zijn mechanische instrumenten en dus duur in de productie, maar vrij betrouwbaar, en als ze stuk gaan zie je dat doorgaans meteen.  Een digitale meter is spotgoedkoop, maar vaak onbetrouwbaar.  Nu al duiken de eerste verhalen op van mensen die door een foutieve digitale meter hun verbruik plots zien exploderen, met alle problemen van dien.

bron

Mijn analoge meter werkt nog perfect, ik zie het nut niet om deze te vervangen; ik geniet graag mijn voordelen van privacy; de regel en wetgeving omtrent de digitale meters is niet waterdicht; Indien er toch een nieuwe meter geïnstalleerd zal worden, dan is het aan mijzelf te beslissen bij welk bedrijf ik de meter aanschaf/aankoop; Dit hoeft in principe niet bij fluvius en Company; Je kan altijd een gecertificeerde meter kopen bij een winkel, waardoor je er zelf eigenaar van wordt etc..

Ik wens echter noch een kabelloze noch een bekabelde installatie van een digitale meter.
Ook de bekabelde versie zendt emissies uit en is een schending van de privacy.

15  jan 24 Afgelopen week uitte de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) kritiek op de uitrol van de digitale meter. Momenteel heeft ongeveer 50% van de woningen in Vlaanderen een digitale meter voor elektriciteit en aardgas. Tegen eind 2024 moet dat 80% zijn en tegen 2029 moet iedereen een digitale meter hebben. De SERV trekt nu het nut van de digitale meter in twijfel omdat er aanwijzingen zijn dat de kosten hoger en de baten lager zijn dan initieel voorspeld.

Nieuwe kosten-batenanalyse
Omdat de SERV vragen heeft gesteld over het nut om in alle woningen een digitale meter te voorzien, wil Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) een nieuwe kosten-batenanalyse laten uitvoeren door de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG). Ze wil weten of het sop de kolen wel waard is, en of die laatste 20% van de gezinnen tegen 2029 wel een digitale meter moet hebben. Op basis van de nieuwe analyse wil de minister samen met het Vlaams Parlement bekijken of er een decreetswijziging nodig is voor de digitale gas- of elektriciteitsmeter.

Mag je nu een digitale meter weigeren?
Volgens de woordvoerder van Zuhal Demir kan je de installatie van een digitale meter momenteel niet weigeren. Ook is het niet mogelijk als er al een digitale meter geïnstalleerd werd, om die opnieuw te vervangen door een analoge meter. Afhankelijk van het besluit van het Vlaams Parlement zal de verplichting voor een digitale gasmeter of elektriciteitsmeter in elk huishouden mogelijk worden teruggeschroefd.

bron